Uzmanlardan sürücülere bayram dönüş yolunda uyarılar
Abone olRamazan Bayramı tatili dolayısyla memleketlerine veya tatil bölgelerine giden vatandaşların dönüş yoluna girdiğini belirten uzmanlar, sürücülerin yolda dikkat etmesi gereken konularla ilgili uyarıda bulundu.
Yurtta 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin yarın sona ermesi
nedeniyle tatillerini şehir dışında geçiren vatandaşlar, dönüşü son
güne bırakmamak için bugünden yola çıkmaya başladı. Bayram dönüş
trafiğindeki yoğunluk nedeniyle kazaların arttığına vurgu yapan
uzmanlar, sürücülerin dikkat etmesi gereken konularla ilgili
çeşitli uyarılarda bulundu.
"Dikkat dağınıklığı kazalardaki en önemli etken"
İstanbul Medipol Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli araştırmalara göre trafik kazalarının yüzde 94'ünün insan hatasından kaynaklandığını anlattı.
Psikolojik unsurlar olarak adlandırılan duygusal, davranışsal ve bilişsel faktörlerin sürücü davranışlarını etkilediğine işaret eden Malkoç, dikkat dağınıklığının kazalardaki en önemli nedenlerden biri olduğunu söyledi.
Malkoç, dikkatin dağılmasıyla beraber sürücülerin
reaksiyonlarında bir farklılık meydana geldiğini belirterek, "İşte
frenleme zamanı, bir işareti okuyamamak, aynadan görmemiz gereken
bir ipucunu kaçırmak gibi durumlara sebep oluyor. Böylelikle de
bütün bu ipuçlarını kaçırmamız sonucunda birtakım hatalar yaparak
kazalara neden oluyoruz." dedi.
Vücudun gerginliğinin azaltılması tavsiyesi
Diğer önemli bir faktörün de yorgunluk olduğunu aktaran Malkoç, sürücülerin iyice dinlenmeden yola çıkılmamaları gerektiğini söyledi.
Malkoç, uzun yola çıkacak sürücülerin iki saatte bir mola verip 5-10 dakika yürüyüş yaparak birtakım fiziksel hareketlerle vücudun gerginliğini azaltması tavsiyesinde bulundu.
Duyguların davranışları etkilediğine dikkati çeken Malkoç, "Araba sürme de bir davranış olduğu için bunu da etkilemesi muhtemel. O yüzden üzüntü, kızgınlık, öfke gibi duygu durumlarını dikkate almamızda fayda var. Çok fazla üzgün, çok fazla kızgın ya da öfkeli bir şekilde yola çıkmak bizim aslında bilişsel faaliyetlerimizi, düşünce biçimlerimizi değiştiriyor. Bu da bizim davranışlarımızı daha olumsuz bir yönde etkileyeceğinden araba sürme davranışımızı etkilemektedir. Kısacası hem davranışsal hem duygusal hem de bilişsel açıdan iyi bir hazır oluş halinde yola çıkmamız önemli." ifadelerini kullandı.