Uzmanından altın alacaklara uyarılar!
Abone olMilliyet gazetesi yazarı Güngör Uras altına yatırım yapacaklara bir dizi tavsiyelerde bulundu
Altın'daki inişli çıkışlı seyir küçük büyük bütün yatırımcıların aklını karıştırmayı sürdürüyor. Bu karışıklık içinde altına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar ise kara kara düşünüyor.
Vatandaşın kafasındaki karışıklığı gidermek isteyen Milliyet'in duayen ekonomi yazarı Güngör Uras ise altının durumunu Ayşe Hanım Teyze'yle konuşuyor. İşte altın fiyatlarında beklenen seyir ve Ayşe Hanım Teyze'nin soruları...
AYŞE HANIM TEYZE 'ALTIN' İLE İLGİLENİYOR
Ayşe Teyzem eskiden "Evladım dolar fiyatı ne olacak?" diye sorardı. Şimdilerde altın fiyatı ile ilgilenmeye başladı.
Meraklandım. "Altın mı alacaksınız?" dedim. Anlattı. "Belki alırım, belki almam... Altında olan biteni sadece ben merak etmiyorum, şimdilerde tüm kadınlar altın ile ilgileniyor. Üç adet Cumhuriyet altını, iki adet bileziği olan kadınlar, elindeki altının değerini bilmek istiyor. Bankadaki mevduatından faiz alamayanlar, acaba altın alsam mı, altın kazandırır mı diye altın fiyatlarını izliyor" diye cevapladı.
Ayşe Hanım Teyzem'e bir şeyler söyleyebilmek için dersimi çalıştım. Sonra da öğrendiklerimi aktardım. Dedim ki:
* Ayşe Hanım Teyze, sakın ha benim söylediklerime dayalı olarak altın alıp satmayınız. Ben sadece bilgi vermeye çalışıyorum. Parası olanlar paralarını ne yapacağına kendileri karar vermelidir. Onun bunun aklı ile iş yapılmaz.
* Altın fiyatları geçmişte kazandırdı. Bundan sonra da kazandırabilir. Dünya'da altının fiyatı ons olarak izleniyor. Altının onsu 2001 yılında 274 dolar idi. 2006 yılında 610 dolar oldu. Şimdilerde 1.364 dolar.
* Türk Lirası olarak altının kilosu 2005 yılında 18 bin TL idi. 2008 yılında 36 bin TL oldu. 4 yılda 2'ye katlandı. Şimdilerde 69 bine yaklaştı. 68 Bin 750 TL gibi bir yerlerde.
* Cumhuriyet tam altın 400 TL dolayında iken, bugünlerde 465 TL'lerde. Çeyrek altın 100 TL'nin altında iken 115'lerin üzerine çıktı. 22 ayar bilezik fiyatları durduğu yerde yükseliyor.
CUMHURİYET'E İLGİ AZALDI
* Altına para bağlamak isteyenler artık eskisi gibi Cumhuriyet altını veya bilezik almıyor. Şimdilerde bankaların altın fonu modası var.
* Bankalar altın fonu katılım belgesi satıyor. Bugüne kadar bankalar 8.2 ton altın karşılığı katılım belgesi çıkarmış. Tasarruf sahibi altına el sürmüyor. Altın İstanbul Altın Borsası'nda saklanıyor. Tasarruf sahibine yatırdığı para kadar katılım belgesi veriliyor. Altının değeri yükseldikçe katılım belgesinin değeri de artıyor. Ama bunun da riski var. Altın ucuzlar ise katılım belgesinin değeri de düşer.
* Henüz bankalar Cumhuriyet Altını'na dayalı, zararının kazancının tamamı katılımcıya ait fonlar kurmaya başlamadı. Bu tür altın fonları kurulur ise, küçük tasarruf sahiplerinin Cumhuriyet altını satın alarak saklama külfetine katlanmalarına gerek kalmayacak.