Üzerine şiir yazılacak kaç şehir var?

Abone ol

Diyarbakır'ın tarihi, dini ve kültürel özelliklerinin konuşulacağı uluslararası sempozyumu başladı. Vali Mutlu Diyarbakır'ı anlattı.

2. Uluslararası Nebiler, Sahabiler, Azizler ve Krallar Kenti Diyarbakır Sempozyumu başladı. Vali Hüseyin Vali Mutlu, Üzerine şiir yazılacak kaç şehir var diye sorarsanız akla ilk İstanbul geliyorsa ikinci sıradaki Diyarbakır'dır" dedi.

Smpozyumun açılışında konuşan DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır'ın dünyada ilk tarımın yapıldığı, ilk yabani üzümün yetiştirildiği yer olarak kabul edildiğini, 26 medeniyete ev sahipliği yapmış kentteki surların uzunluk açısından dünyada ikinci sırada olduğunu söyledi.

Fransız mimar ve arkeolog Albert Gabriel'in Diyarbakır surlarının tek başına bile bir kitabe müzesi sayılabileceğini söylediğini ifade eden Prof. Dr. Saraç, kentin bazı özelliklerini şöyle anlattı:

''Diyarbakır köprüleri, hanları, köşkleri, süslemeleri, yazıtlarıyla dünyada eşsiz. Surları bile tek başına bir kitabe müzesi sayılabilir. Altın ve gümüşçülük sanatında ileri, Konya'da Hazreti Mevlana Türbesi'nin ikinci kapısı, Bağdat'taki İmamı Azam Türbesi'nin altın ve gümüş işlemeli kapısı, avizeleri, şamdanları, kandilleri hep Diyarbakır'dan gitmedir. Bu şehir 24 çeşit gülün yetiştiği yer, en büyük leylek kolonisine sahip, 23 güvercin çeşidi mevcut, 4'ü Diyarbakır'a ait 97 kelebek türü var. Bu güzellikleri barındıran şehrimiz aynı zamanda bir medeniyet ve kültür şehri. Bu şehirde 700'e yakın mani, 600 kadar hoyrat derlenmiştir. Yetiştirdiği yazar, şair fikir adamları o kadar fazla ki Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmed Arif, Ali Emiri, Ziya Gökalp, Orhan Asena, Seyit Nesimi, Ahmet Mürşidi, Şair Sırrı Hanım, Faik Ali Ozansoy, Mıgırdiç Margosyan ve hayatta olan Sezai Karakoç ile Esma Ocak en çok bilinenler.''

Rektör Saraç, Diyarbakır'ın bilim ve kültürde son derece ileri olduğunu, Selahaddin Eyyubi döneminde Zinciriye Medresesi'nde 1 milyondan fazla kitap bulunduğunu belirterek, ''Bu kitaplar Mısır'a götürülerek El Ezher Üniversitesinin temelleri atılmıştır. O sırada Kahire'de sadece 125 bin kitap var'' dedi.

VALİ'NİN DİYARBAKIR SEVGİSİ
Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Diyarbakır'da yaşayan herkesin bu kente çok şey borçlu olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''Çünkü bu şehir, yaşayanları anamızın sıcak kucağı gibi saran ve yoğuran bir şehirdir. Üzerine şiir yazılacak kaç şehir var diye sorarsanız akla ilk İstanbul geliyorsa ikinci sıradaki Diyarbakır'dır. Diyarbakır, peygamberler ve sahabiler, tarih, kültür, hoşgörü ve sevgi şehridir. Taş döşemeli dar sokaklarında gezerken, Eğil'de, Silvan'da tarihin labirentlerinde kendinizi bir anda 8 bin yaşında hissedebilirsiniz.''

2 gün sürecek sempozyuma Irak ve Suudi Arabistan ile yurttan çok sayıda bilim adamı katılıyor.

Günün Önemli Haberleri