Uzaydan dünyaya Türk bakışı!

Abone ol

Dünya uzaydan Türk malı kameralarla gözetlenecek. Tamamen yerli mühendislerin tasarım olan kameranın adı RASAT...

Yerli kaynaklarla tasarlanan ve üretilen RASAT uydusunu uzaya yollayan, Göktürk-2'yi tamamlayarak fırlatma aşmasına getiren TÜBİTAK UZAY mühendisleri, şimdi de uydudan detaylı ve net görüntüler veren, neredeyse bir uçak fiyatına satılan hipersektral uydu kamerası yapımına başladı.

Yüksek teknolojiye sahip bu uydu kamerasıyla dünyanın her yerinden çekilecek yüksek spektral çözünürlükte görüntülerin başta tarım, çevre, orman ve askeri uygulamalar olmak üzere pek çok amaçla kullanılması hedefleniyor. Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Beşer, '1 metre çözünürlükte yüksek çözünürlüklü uydu kamerası yapmak, daha sonra 50 santimetreye kadar çözünürlüğü artırmak istiyoruz'' diye konuştu.

TAMAMEN YERLİ KAYNAKLARLA ÜRETİLDİ

Tamamen yerli mühendislerin tasarım ve kabiliyetleriyle gerçekleştirilen uydulardan ilkinin 7,5 metre çözünürlükteki RASAT olduğunu, 2,5 metre çözünürlükteki ikinci yerli uydu Göktürk-2'nin de aralık ayında uzaya yollanacağını hatırlatan Beşer, ''TÜBİTAK UZAY mühendisleri olarak tamamen iç kaynaklarımızla uydu kamerası ve hiperspektral kamera yapımına başladık. Bunun yanında yıldız izler, güneş izler, tepki tekeri ve elektrik itki motoru gibi uydu elemanlarını da yerli kaynaklarla üretmeye başlayacağız'' dedi.

NEREDEYSE BİR UÇAK FİYATINDA

Yapımı gerçekleştirilecek hipersektral uydu kameralarının dünyada yeni gelişen bir teknoloji olduğunu ve Türkiye'nin bu yüksek teknolojiyi yakaladığını belirten Beşer, şöyle konuştu:

''Yüksek çözünürlüklü kameraların fiyatı neredeyse bir uçak fiyatında. Hipersektral kamera, görüntüyü renklerine bölerek ayrı ayrı inceleme anlamına geliyor. Böylelikle normal çekimle görülemeyen nesneler, detaylı şekilde görünür hale geliyor. Dünyanın görüntülerini uzaydan toplayacak kamera, uyduların en önemli bölümlerinden bir tanesi. Tamamen yerli kaynaklarla geliştirilecek yüksek teknolojiye sahip bu uydu kamerası ile dünyanın her yerinden yüksek spektral çözünürlükte görüntü çekilerek başta tarım, maden, çevre, orman ve askeri uygulamalar olmak üzere pek çok amaçla kullanılması hedefleniyor. 1 metre çözünürlükte yüksek çözünürlüklü uydu kamerası yapmak, daha sonra 50 santimetreye kadar çözünürlüğü arttırmak istiyoruz.''

Beşer, uydu kameralarının yanında uydunun yönünü belirleyen fiber optik jiroskop (FOG) teknolojisini de geliştirmeye başladıklarını bildirdi.

Günün Önemli Haberleri