Uzayda müthiş operasyon

Abone ol

400 kilometre tepemizde dolaşan uzay istasyonu irtifa kaybetti. Müthiş bir operasyonla kurtarıldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ikmal yapmak üzere Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 9 Mart'ta uzaya gönderilen "Jules Verne" adlı "Automated Transfer Vehicle" (ATV) uzay aracı, öngörüldüğü gibi İstasyonun yörüngesini başarıyla yükseltti.

Uzay aracının yapımcısı Astrium Space Transportation şirketinden yapılan açıklamada, 280 ton ağırlığındaki UUİ'nin yörüngesini 4.7 km yükseltmeye olanak tanıyan manevranın 13 dakika sürdüğü belirtildi.

Astrium Space Transportation şirketinin Genel Müdürü Alain Charmeau, bu başarının çok önemli bir gelişme olduğunu, zira, belli başlı görevlerinden birisi sürekli oyarak irtifa kaybeden İstasyon'u yükseltmek olan ATV'nin kapasitesini ispatladığını söyledi.

UZAY ATV'LERİ DÖNEMİ BAŞLIYOR

3 Nisan'da UUİ ile kenetlenen ve 5 aylı kenetli kaldıktan ve İstasyonun atıklarını aldıktan sonra Büyük Okyanus üzerinden atmosfere girerek parçalanacak bu ilk ATV'nin birinci görevi, UUİ'ye aralarında yakıt, içme suyu ve gıda gibi önemli yaşam maddelerinin bulunduğu 9 tonluk yükü teslim etmek.

UUİ'nin yörüngesinin düzenli olarak ayda bir kez yükseltilmesi gerekiyor. Bu işlem şimdiye dek Rus Progress veya Amerikan uzay mekiklerince yapılıyordu.

YÜKLE BİRLİKTE 17 TON ÇEKİYOR

Adını 19. yüzyıl Fransız yazarı Jules Verne'den alan ve taşıdığı yükle yaklaşık 17 ton çeken uzay aracı, taşıdığı yakıtın yarısını, irtifa kaybeden UUİ'nin yörüngesinin düzeltilmesi için kullandı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 10 Avrupa ülkesinden 30'dan fazla kuruluşun katılımı ve European Aeronautic, Defence and Space şirketinin liderliğinde 1998'den bu yana geliştirilmekte olan ATV uzay aracından, Amerikan uzay mekiklerinin emekliye ayrılacağı 2010 yılından itibaren, UUİ'nin Rus füzeleriyle ortaklaşa ikmali için dört adet daha göndermeyi planlıyor.

YOLUNU KENDİSİ BULUYOR

Avrupa'ya uzayı keşif alanında diğer ülkelerle rekabette önemli avantaj sağlayacak 10,3 metre uzunluğunda ve 4,5 metre çapında uzun bir silindir şeklindeki ATV'nin en önemli özelliği otomatik buluşma ve kenetlenme teknolojisi.

Yolunu kendisi bulabilen ve insan müdahalesi olmaksızın istasyonla kenetlenecek olan araç, ayrıca toplam 22 metre uzunluğunda 4 güneş paneline sahip bulunuyor.

HENÜZ BAŞLANGIÇ AŞAMASINDA

Avrupa'nın büyük umutlar beslediği ve gelecekte çok şey beklediği ve henüz başlangıç aşamasında bulunan ATV'nin gelecekte daha da geliştirilmesi ve bu sayede Avrupa'nın kendi bağımsız taşıma sistemini oluşturması bekleniyor.
Kontrol merkezi Fransa'nın Toulouse kentinde bulunan Avrupa uzay aracı, basınç kontrollü olduğundan gelecekte astronotların taşınmasına da olanak sağlıyor.

Şimdilik hiçbir ESA astronotu Amerikan uzay mekiği veya Rus Soyuz aracı olmaksızın yörüngeye veya UUİ'ye gidemiyor.

Günün Önemli Haberleri