Uzay'a fare gönderildi!
Abone olRusya uzay yolculuğunun etkilerini test etmek için uzaya fare, kertenkele ve çöl fareleri gönderdi.
Bir aylık bir uzay yolculuğu yapacak olan bu hayvanlar eğer dünyaya sağ salim gelirlerse bilim insanları tarafından incelenecek.
Kazakistan'daki Baikonur uzay üssünden Soyuz 2 roketi ile fırlatılan hayvan astronotlar yolculuğa başladı. Roket Bion-M1 uzay kapsülü taşıyor.. Bu kapsülün içinde 45 fare, 8 Moğol faresi, 15 kertenkele ve diğer birçok küçük canlı var. Bu canlılar bir ay boyunca bir uydunun içinde Dünya'nın çevresinde dönecek. Yaklaşık 575 kilometre yükseklikte yolculuk edecek olan bu hayvanların sağlık durumları bir monitörden saniye saniye izlenecek.
Projenin NASA bölümünü sorumlusu Nicole Rayl uzayda biyolojik araştırmanın geçmişinin 40 yılda dayandığını söyleyerek bu projenin NASA ve Rus uzmanlar tarafından ortaklaşa düzenlenmesinin önemine dikkat çekti.
Bion-M1 misyonu Rusya Federal Uzay Ajansı'nın 17 yıldan sonra ilk projesi. Bion son olarak 1996'da al yanaklı maymunlar, kertenkeleler ve amfibileri uzayda 15 günlük bir yolculuğa çıkarmıştı.
Hayvanlar üzerinden yapılan bu araştırmada astronotların nasıl etkilenip etkilenmeyeceği tespit edilecek.
UÇUŞ 30 GÜN İÇİNDE TAMAMLANACAK
Rayl "Bu uçuş 30 gün içinde tamamlanacak. Bu uçuş uzun yolculukların canlılara nasıl etki yaptığına dair iyi bir analiz sunacağı için önemi büyük" dedi.
Öte yandan yerçekimi azlığı ve radyasyonun spermlere ne tür etkisinin olduğu da bu deneyde belirlenebilecek.
Uydu bir ay sonra Dünya'ya düştükten sonra bilim insanalrı onları toplayıp hemen testlerine başlayacak.