Uzaya ekmek ve tuz götürdüler

Abone ol

Discovery mürettebatı kenetlenmenin ardından Dünya’dan getirdikleri, Rus geleneklerine göre iyi dilek anlamına gelen ekmek ve tuz ile beraber istasyona girdi.

Discovery uzay mekiği yaklaşık 1 saat süren bir manevrayla 360 derecelik dönüş yaparak Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi. İlk önce araçların tam olarak birbirlerine oturması sağlandı, iki saat süren basınç kontrolleri yapıldı, araçlar arasında köprü bağlandı ve astronotlar 10 gün kalacakları uzay istasyonu girdi.

İstasyona yaklaşırken Discovery kumandanı Eileen Collins, UUİ kumandanı Sergey Krikalev’e “İstasyonunuz uzaktan çok güzel görünüyor” şeklinde bir mesaj geçti. Kenetlenme sırasında istasyon astronotu John Phillips de zil çalarak, “Discovery, geliyor” mesajı verdi.

UZAY İSTASYONUNA TUZ VE EKMEK GİTTİ
Discovery astronotları köprünün takılmasından sonra istasyonun içine girdiler ve meslektaşları ile selamlaştılar. Discovery mürettebatı, istasyona yanlarında, Rus geleneklerine göre iyi dilek anlamına gelen ekmek ve tuz getirmişti.
Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmeden zor bir manevrayla önce 360 derece ters döndü.

Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmeden önce, göbeğindeki hasarla ilgili fotoğraf çekilmesini sağladı. İstasyona 180 metre yaklaşıldığında kumandan Eileen Collins uzay mekiğini burnundan yukarı kaldırarak 360 derece döndürdü. Böylece istasyondaki ekip mekiğin fotoğraflarını çekebileceği açıyı yakaladı. Astronot John Phillips, ciddi bir arıza görmediklerini ifade etti.

UUİ, DISCOVERY’NİN FOTOĞRAFLARINI ÇEKTİ
UUİ’den Rus kozmonot Sergey Krikalev, biri 400 mm diğeri 800 mm’lik olmak üzere iki ayrı kameradan fotoğraf çekti. Fotoğrafların, mekiğe birkaç santimetre yakında çekilmiş görsellikte olacağı belirtildi. Söz konusu fotoğraflar bu nedenle, NASA’nın kamera görüntülerinden çok daha değerli sayılıyor. Fotoğraflar daha sonra ileri analiz için Houston’daki merkeze gönderildi.
Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları Discovery'nin yaklaşmasıyla fotoğraf makinelerine sarılarak, yüzlerce kare görüntü aldı. Bu işlem sırasında dijital yerine film kamera kullanıldı.

DISCOVERY KENDİNİ UZAYDA ONARACAK
Discovery’nin zarar gören bölümleri arasında göbeği sayılan alt kısımları, burnu ve iniş takımlarının bulunduğu gözün kenarı bulunuyor. Discovery mürettebatı, 15 metre’lik robot kol yardımıyla mekiğin dış kısımlarını kontrol edecek ve onarılabilen noktaları onaracak.

NASA uzmanları tüm sorunlarına karşın Discovery’nin sorunsuz olarak Dünya’ya dönebileceğini vurguluyorlar. Kurum yetkilileri, parça kopmasının nedeninin anlaşılamayacağını, fakat bunların atmosfere girişte sorun çıkarmayacağı tezini vurguluyor.

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri