Uzana kefaletle tahliye

Abone ol

İmar Bankası davası sonuçlandı. Sanıklar çeşitli hasip cezalarına çarptırıldı.

İmar Bankası'nın zarara uğratılmasına ilişkin davada çeşitli hapis cezalarına çarptırılan sanıkların Kemal Uzan'ın kurduğu suç örgütüne üye olduklarının anlaşıldığı bildirildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 15.30 sıralarında başlayan duruşmada yaklaşık 6 saat boyunca taraf avukatları esas hakkındaki görüşlerini açıkladılar.

Avukatların beyanlarından sonra verilen aranın ardından savunmalarını yapan sanıklardan Hilmi Başaran, suça konu olan muhasebe işlemlerinin Kemal Uzan'ın talimatları doğrultusunda Sadık Karagöz tarafından yapıldığını bildirdi.

Davada bilançoların değiştirilmesinde kullanıldığı belirtilen GM04 ekranını kullanmadığını belirten Başaran, ''Odamda bilgisayar bulunmadığı gibi zaten kullanmayı da bilmem'' dedi.

Başaran, Sadık Karagöz ile aralarında cezaevinde gerginlik olduğunu,  Karagöz'ün açıklamalarını tamamlayamadan öldüğünü söyledi. Bahattin Uzan da, ''Aslında en dramatik sanık benim, çünkü Uzan soyadını taşıyorum. Uzan soyadını taşımayan 3 kişinin burada olmayışı zorluk çıkardı'' dedi.

Mahkemenin bir ara kararında, sanıkların adil yargılanma hakkı açısından da ihtisas mahkemesinin önemini vurguladığını hatırlatan Uzan, ''Adil karar vereceğinize inanıyorum. Vereceğiniz tüm kararlara katılıyorum. Suçsuzum, beraatımı ve tahliyemi istiyorum'' diye konuştu.

Mustafa Akar da, cezaevinde aynı odada kaldığı Sadık Karagöz'ün kendisine, ''Ya seni niye yazdılar buraya? Size bir şey olmaz'' dediğini anlatarak, çeşitli raporların gelmesinden sonra, bu şekilde saflığının ve zaafının kullanıldığını, oyalandığını anladığını söyledi.

GM04 ekranını bankanın talebi üzerine hazırladığını, suç kastının olmadığını, benzer programların diğer bankalarda da kullanıldığını savunan Akar, beraatını ve tahliyesini istedi.

GECE YARISINDAN SONRA KARAR

Savunmaların ardından yaklaşık 1.5 saatlik ara veren mahkeme, saat 01.20'de kararını açıkladı. Mahkeme Heyeti Başkanı Mustafa Akın'ın okuduğu kararda, ''Sanıklar Hilmi Başaran, Bahattin Uzan, Mustafa Akar, Yeşim Öztürk ve Tacettin Pak'ın, olay tarihinde süreklilik arz eden, kendi aralarında katı bir disiplin ve hiyerarşiye sahip, üç kişiden ziyade üyesi olan ve bankacılık ve sair suçları işlemek amacıyla sanık Kemal Uzan tarafından kurulduğu anlaşılan suç örgütüne, görevli bulundukları şirketlerdeki konumlarını kullanmak suretiyle ve bilinçli bir şekilde katılarak bu örgütün amacı doğrultusunda eylemlerini gerçekleştirmek suretiyle 'suç işlemek amacıyla kurulan suç örgütüne üye olmak' suçunu işlediklerinin sübuta erdiği'' kaydedildi.

Mahkeme Heyeti, Başaran, Uzan, Akar, Öztürk ve Pak'ı bu suçlamaya ilişkin olarak lehlerine olan eski TCK'nın 313. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 1 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırdı. Hilmi Başaran'ın Türkiye İmar Bankası'nın eski Genel Müdürü olarak görev yaptığını, BDDK tarafından çeşitli tarihlerde gönderilen ve kendisinin bilgisi dahilinde olduğu anlaşılan talimatlara aykırı şekilde, özellikle İmar Bankası Off-Shore'a kaynak aktarma, off-shore mevduatını banka mevduatına dönüştürerek, banka yükümlülüklerini artırıp talimatlara aykırı davrandığını belirten Mahkeme Heyeti, Başaran'ın bu şekilde bankanın hakim ortağı Kemal Uzan ve İmar Bank Off-Shore'a yarar sağlamak suretiyle bankayı 655 milyon 764 bin 520 YTL zarara uğrattığını kaydetti.

Mahkeme Heyeti, bu nedenle Başaran'ı ''Düzeltici, iyileştirici ve kısıtlayıcı önlemleri almamak suretiyle talimatlara aykırı davranmak'' suçundan 3 yıl 4 ay hapis ve 2 milyar 732 milyon 355 bin 166 YTL adli para cezasına çarptırdı.

''DÜNYA BANKACILIK TARİHİNDE SAYILI YÖNTEMLER...''

Mahkeme Heyeti, ''Türkiye İmar Bankası tarafından halktan toplanan mevduat, açığa satılan hazine bonosu ve mevduat sahiplerinden alınan vergi parasının Türk Bankacılık tarihinin en büyük ve dünya bankacılık tarihinde ise sayılı olacak şekilde birtakım hileli, aldatıcı, gizli ve organize yöntemlerle, suç örgütünün faaliyeti kapsamında yolsuzluk işlemleri yapmak suretiyle 8 milyar 498 milyon 904 bin 566 YTL'yi iç ederek bankanın hakim ortağı Kemal Uzan'ın ve firmalarına aktarmak eylemleri bir bütün halinde değerlendirildiğinde, suç vasfının ihtilasen ve zincirleme zimmet şeklinde değerlendirildiğini'' belirtti.

Hilmi Başaran'ın, bankanın mevduat hesabında yer alması gerekeni eksik göstermek suretiyle 6 milyar 937 milyon 374 bin 60 YTL, açığa hazine bonosu satışından 728 milyon 353 bin 435 YTL ve mevduat sahiplerinden alınan vergileri ziyana uğratarak 833 milyon 177 bin 69 YTL banka parasını bu amaçla kurulu suç örgütünün başı Kemal Uzan ve grubu menfaatine aktardığını ifade eden Mahkeme Heyeti, Başaran'ı 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 160. maddesi uyarınca 17 yıl 6 ay hapis ve 21 milyar 247 milyon 261 bin 415 YTL adli para cezasına çarptırdı.

UZAN VE AKAR'IN CEZALARI

Suç tarihinde Merkez Yatırım A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Bahattin Uzan ile genel müdürü Mustafa Akar'ın üyesi oldukları suç örgütünün faaliyetleri kapsamında ve çeşitli tarihlerde bankanın mevduat hesabında yer alması gerekeni eksik göstermek ve mevduat sahiplerin alınan vergileri ziyana uğratmak suretiyle toplam 7 milyar 770 milyon 551 bin 129 YTL'nin Kemal Uzan'ın menfaatine aktarıldığını belirten Mahkeme Heyeti, Uzan ve Akar'ı da ''ihtilasen ve zincirleme zimmet'' suçundan 15 yıl 6 ay 20'şer gün hapis ve 19 milyar 426 milyon 377 bin 822 YTL adli para cezasına mahkum etti.

Mahkeme Heyeti, sanıklardan Yeşim Öztürk'ün bankada mali kontrol müdürü sıfatıyla görev yaptığını, üyesi olduğu suç örgütünün faaliyetleri kapsamında ve çeşitli tarihlerde bankanın mevduat hesabında yer alması gerekeni eksik göstermek ve mevduat sahiplerinden alınan vergileri ziyana uğratmak suretiyle toplam 7 milyar 770 milyon 551 bin 129 YTL'yi bankanın hakim ortağı ve suç örgütünün başı Kemal  Uzan ile grubuna aktardığını bildirdi.

Heyet, Öztürk'ü ''ihtilasen ve zincirleme zimmet'' suçundan 14 yıl 7 ay hapis ve 19 milyar 426 milyon 377 bin 822 YTL adli para cezasına çarptırdı.

İmar Bankası'nda personelden sorumlu Genel Müdür yardımcısı olarak görev yapan Tacettin Pak'ın Kemal Uzan'dan aldığı talimatları bankadaki diğer birimlere yönlendirerek açığa Hazine bonosu satışında aktif rol aldığını belirten Mahkeme Heyeti, bu sanığı da ''ihtilasen ve zincirleme zimmet'' suçundan 13 yıl 5 ay 10 gün hapis ve 1 milyar 820 milyon 883 bin 587 YTL adli para cezasına mahkum etti.

SANIKLARA BANKA ZARARINI ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Mahkeme Heyeti, bankada oluşan zarardan bugüne kadar tahsil edilen miktar çıkarıldığında ortaya çıkan 2 milyar 974 milyon 312 bin 65 YTL banka zararından Hilmi Başaran'ın sorumlu olduğu, Bahattin Uzan, Mustafa Akar ve Yeşim Öztürk'ün sorumlu oldukları miktarın ise 2 milyar 245 milyon 958 bin 628 YTL olduğunu ifade ederek, sorumlu oldukları miktarın sanıklara ödettirilmesine hükmetti.

Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Murat Hakan Uzan'ın haklarında çıkarılan gıyabi tevkif müzekkeresinin infaz edilmediğini, ''kırmızı bülten'' ile aranmalarına rağmen yakalanmadıklarını belirten mahkeme heyeti, bu sanıklar hakkındaki dava dosyasının ayrılmasını kararlaştırdı.

Davanın sanıklarından Sadık Karagöz'ün 14 Haziran 2005 tarihinde vefat etmesi nedeniyle hakkındaki davanın düşmesine karar veren Mahkeme Heyeti, diğer sanıkların da haklarındaki suçlamalardan beraatine karar verdi.

UZAN'A KEFALETLE TAHLİYE

Bahattin Uzan'ın, yaşlılığı, sağlık durumu ve verilen ceza göz önüne alınarak 500 bin YTL kefalet karşılığında tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, Tacettin Pak ile Yeşim Öztürk'ün de tahliye edilmesini karara bağladı.
Mahkeme Heyeti, sanıklardan Hilmi Başaran ve Mustafa Akar hakkında ise, verilen hapis cezasının miktarını ve olayın özelliğini göz önüne alarak tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Üye Hakim Sevil Tosun, sanıklar Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Gürol Demirkol ve Çiğdem Karakoç'un beraatlerine ve 3 tutuklu sanığın tahliyesine karar verilmesine muhalif kaldı.

Günün Önemli Haberleri