Ürdün'de 14 bin yıl öncesine ait ekmek tarifi bulundu
Abone olDünyanın en eski ekmek tarifi Ürdün'deki "Siyah Çöl"de ortaya çıktı. Şimdiye kadar en eski ekmeğe dair bulguların Türkiye'de Çatalhöyük'de 9 bin yıl öncesine dayandığı sanılıyordu.
Dünyanın en eski ekmek tarifi Ürdün'deki "Siyah
Çöl"de ortaya çıktı. Şimdiye kadar en eski ekmeğe dair bulguların
Türkiye'de Çatalhöyük'de 9 bin yıl öncesine dayandığı
sanılıyordu.
BBC'nin haberine göre, buğday ve arpa ununu, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırıp su ilave ederek pişirilen ekmeğin tarifi 14 bin yıl öncesine dayanıyor.
5 BİN YILLIK TARİF; Ancak Ürdün'de, Siyah Çöl'deki arkeolojik kazılardan elde edilen kalıntılar, ekmek tarifinin, bu tarihten 5 bin yıl daha eski olduğunu ortaya koydu.
Her birinin içinde büyük daire şeklinde taş ocakların bulunduğu iki bina keşfeden araştırmacılar, her bir binada yanmış ekmek kırıntılarına rastladı. Mikroskopla incelenen, 5,7 milimetre uzunluğunda, 4,4 milimetre genişliğinde ve 2,5 milimetre kalınlığındaki ekmek örneklerinde taşlama, eleme ve yoğrulma izleri tespit edildi.
BAZLAMAYA BENZİYOR; Araştırmacılar, şu ana
kadar keşfedilen dünyanın en eski ekmeğinin şekil olarak bazlamaya
benzediğini belirtti. En eski ekmeği laboratuvarda yeniden
üretmeyi deneyen araştırmacılar, ekmeğin tadının günümüzde
tüketilen çok tahıllı ekmeğe benzediğini ifade etti.
BAZLAMALAR, CEYLAN KAVURMALARI; İngiltere'deki University College London'dan Profesör Dorian Fuller, "Bunun, farklı ürünlerin karıştırılmasıyla ortaya çıkan bir yiyecek olarak elimizdeki en eski kanıt olduğunu söyleyebiliriz. Bazlamaları var, ceylan kavurmaları var. Bunlar, o zamanlar yemeklerde kullandıkları şeyler." dedi.