Ünlüler hızla markalaşıyor

Abone ol

Markanın değerini anlayan şirketler gibi ünlü insanlar da soluğu patent acentalarında alıyor. Hülya Avşar, Cem Yılmaz, İbrahim Tatlıses marka sahibi sanatçılardan bazıları.

Prestij Müzik'in borçları yüzünden bu firmaya bağlı ün yapmış olanlar isimlerin markaları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkartılırken, diğer taraftan sanatçılar da marka olmak için bir biri ardına Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE)başvuru yapıyorlar. Türkiye'de en fazla müracaatın marka alanında olduğuna işaret eden Türkiye Patent Enstitüsü Başkanı Yusuf Balcı, dünya pazarında yer almak için 'marka olmak', marka olmak için de 'tescil ettirmek' gerektiğini vurguladı. Balcı Türkiye'de 2002 yılından bu yana ön plana çıkan markalaşmaya moda ve sanat dünyasının da ilgi gösterdiğini ifade ederek, son dönemlerde birçok ünlünün marka tescili yaptırdığını kaydetti.
Takma ad kullananlara uyarı

Balcı bir uyarı yaparak "Özellikle takma isim kullanan ünlülerin, adlarını mutlaka tescil ettirmelerine gerektiğine işaret etti. Balcı, açıklamasını şöyle devam ettirdi: "Sanat dünyasında özellikle kendi adları yerine takma ad kullanan kişiler mutlaka adlarını Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı'na tescil ettirmelidir. Zira takma adlarını tescil ettirmeyen ünlüler, art niyetli kişilerin gazabına uğrayabilir, kendisinden önce davranıp bu adı tescil ettiren kişiler yüzünden adından olabilir.''

Sanatçılar TMSF'nin elinde kaldı

Alacaklar nedeniyle devraldığı televizyon kanalından, çimento fabrikasına kadar birçok varlığı satışa çıkaran TMSF, düzenleyeceği en renkli ihale "Sanatçı isimlerinin satışı" olacaktı. Ancak, banka alacakları nedeniyle haczedilen Prestij Müzik bünyesindeki 18 ünlü sanatçının isimlerini de satışa çıkarmasına rağmen isimlere pek rağbet olmadı. İhalesine ilgi olmaması fiyatların yüksekliği ve sanatçıların protestosuna bağladı.

Geleceğin en güzel yatırım aracı

Destek Patent Genel Müdür Yardımcısı Orhan Eriman, bazı ünlü kişilerin marka tescili işlemlerini yürüttüğünü doğrulayarak sanatçılar hem adlarını korumak hem de gelecek için güzel bir yatırım olarak düşündükleri için marka başvurusu yapıyorlar, şeklinde konuştu. Adlarını tescil ettiren ünlüler arasında, Berdan Mardini, Esra Ceyhan ve Berna Laçin'in bulunduğunu da sözlerine ekledi. Orhan Eriman, ünlü modacı Cemil İpekçi'yi, biri ismi, diğerleri de kreasyon ve kozmetik markaları olmak üzere üç ayrı alanda tescillediklerini de belirtti. Beşiktaş Kültür Merkezi'nin (BKM) tiyatro oyunları, sinema filmleri ve televizyon yapımlarının markalaşma sürecini de takip ettiklerini bildiren Eriman, çalışma çerçevesinde ''Vizontele'', ''Bir Demet Tiyatro'' ve ''Cebimde Kelimeler''in de aralarında bulunduğu BKM'nin tüm oyun ve filmlerinin, firmaları tarafından tescillendirildiğini açıkladı.

Teminat olarak bile verilebiliyor

Türk markalarının da uluslararası piyasalarda öne çıktığına dikkat çeken Uluslararası Patent Birliği Konsey Başkanı Kemal Yamankaradeniz "Örnek vermek gerekirse Özdilek, Sütaş, Kafkas gibi markalar Türkiye sınırlarını aştı"dedi. Markaların, alınabilir, satılabilir hatta teminat olarak verilebildiğine de dikkat çeken Yamankaradeniz, "Bunlar yılların emeği verilip kavranmış markalar ve Türk milletinin ticari elçileri konumundalar. Sanatçıların isimlerinin de markalaşması Türkiye için özellikle AB sürecinde oldukça önemlidir" şeklinde konuştu.

10 yıl geçerli tescil işlemi 600 milyon lira

Markalar tescil ettirildikten sonra 10 yıl için geçerli. Bu tarihten sonra sanatçı eğer tekrar tescil ettirmezse bir başkası rahatlıkla kullanabilir Devlet memurları hariç hizmet ya da faaliyette bulunan ve gerekli belgeleri ibra eden herkes, 600 milyon karşılığında marka olabiliyor. Marka olabilmek için, 3 faaliyet alanında 195 milyon ile TPE'ye başvuruda bulunuluyor, daha sonra 408 milyon lira tescil ücreti ödenerek marka olunabiliyor. Mevcut 45 sınıfın tümünde marka olmanın maliyeti ise 8-9 milyar arasında değişiyor.

Birden fazla markası olanlar

Hülya Avşar 2'si parfüm ve giysi olmak üzere toplam 6 tane marka satın alırken, Cem Yılmaz, biri 'CMYLMZ' olmak üzere 3 tane, Mehmet Ali Erbil kendi ismi ve 'MALİ' restorantı için 2 tane, Beyazıt Öztürk, 'Beyaz' ismi için, Yılmaz Erdoğan, temizlik ve parfüm malzemeleri ile restorant hizmetleri için 2 tane, İbrahim Tatlıses turizm işletmeleri için 2 tane, Tayfun Talipoğlu ise Bam Teli ve ismi için 2 tane marka satın aldı.

Markalı ünlüler

Hülya Avşar
İbrahim Tatlıses
Mehmet Ali Erbil
Tayfun Talipoğlu
Mahsun Kırmızıgül
Yılmaz Erdoğan
Beyazıt Öztürk
Özcan Deniz
Gülben Ergen
Mustafa Sandal
Berdan Mardini
Esra Ceyhan
Berna Laçin
Cemil İpekçi

Haber: Fatma Sarrafoğlu
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri