Ünlü işadamını hapis yolu göründü
Abone olAnkara'nın Polatlı İlçesi'nde kurulu bulunan Hema Dişli Fabrikası'nın sahibi işadamı Emin Hattat ve oğlu Emir Hattat'a hapis yolu göründü
Ankara'nın Polatlı İlçesi'nde kurulu bulunan Hema Dişli Fabrikası'nın sahibi işadamı Emin Hattat ve oğlu Emir Hattat, işçilerin açtığı alacak davasında, 'mal kaçırmak' suçundan 1'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezayı tecil etmedi ve paraya da çevirmedi.
Polatlı'da kurulu bulunan yaklaşık 650 işçinin çalıştığı Hema Dişli Fabrikası'nın sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hattat ve oğlu Yönetim Kurulu Üyesi Emir Hattat, 300'e yakın işçinin alacaklarını ödemediği gerekçesiyle haklarında açılan davayı kaybetti. Polatlı İcra Ceza Mahkemesi'nde görülen davada baba ve oğul Hattat için iki ayrı dava dosyası vardı. Mahkeme, Hattat ailesinin çalıştırdığı işçilerin parasını ödememek için 'mal kaçırmak' eylemini sabit gördü ve alacaklı işçileri zarara uğratmak nedeniyle iki ayrı dosyadan 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. Bu durumda Emin Hattat için 1 yıl, oğlu Emir Hattat için de 1 yıl hapis cezası verilmiş oldu.
SUÇ: MAL KAÇIRMAK
Polatlı İcra Ceza Mahkemesi kararında, 'sanıklar Emin Hattat ve Emir Hattat'ın tüm dosya kapsamı, dinlenen tanık beyanlarına göre şirketin sahibi ve fiili yöneticisi olduğu kanaatine varıldığından, İcra İflas Kanunu'nun a-1 fıkrası uyarınca ilama dayalı alacakları ödememek sureti ile alacaklıları zarara soktuğu ve bu eylemi kasten işlediği sabit olduğundan, sanıkların 6 ay hapis ve 200 gün adli para cezası ile cezalandırılmalarına karar verilmiştir' denildi.
Kararda bu oranın 20 bin lira olduğu da belirtildi.
ALACAK ÖDENİRSE DAVA DÜŞECEK
Davacı Hema işçilerinin avukatlığını yapan Ünaldı Topaklı, mahkeme kararında işçilere alacakları ödendiği taktirde davanın düşeceği hükmünün de yer aldığını söyledi. Ayrıca Hema'nın iflası konusundaki davanın devam ettiğini söyleyen avukat Topaldı, baba oğul Hattat'lara verilen cezanın paraya çevrilmediğini ve tecil edilmediğini belirtti.
BİR DÖNEM ÇOK POPÜLERDİ
2000'e kadar en popüler işadamlarından biri olan Emin Hattat'ın, Hema Dişli başta olmak üzere 4 şirketinin iflasına 2007 yılında karar verilmişti.
Emin Hattat, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapan Süleyman Demirel'in en yakınındaki işadamlarındandı. 1994 ve 1999'daki krizleri atlatmayı başardı. Hattat, Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde danışmanı oldu ve onun adına demeç verecek kadar yetkin bir konuma yükseldi. 1999'da kurulan DSP-MHP-ANAP koalisyonunda da Demirel'in danışmanı sıfatıyla etkin rol aldı. Emin Hattat'ın Cavit Çağlar'ın kızı Yeşim'le evlenen oğlu Emir'in nikâh tanığı da Demirel'di.
Emin Hattat'ı iflasa götüren süreç ise Demirel'in 2000 yılında emekliye ayrılmasıyla başladı. Önce Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı 2001 yılı vergi borçluları listesine 35 milyar lira ile girdi. Aynı yıl İş Bankası'ndan aldığı 32 trilyon liralık krediyi ödeyemedi. Borçlar katlanarak büyüdü.
Hattat borçlarına karşılık Kandilli'deki yalısını ipotek etti. Yine oğlu Kemal Hattat adına kayıtlı Bebek'teki köşk, Tarabya'da apartman dairesi, Marmaris'teki Mandalin Oteli ve arsası ipotek edildi. Ancak ipotek edilen gayrimenkullere biçilen değer, toplam borcun yüzde 25'ini karşıladı
Kayserili Emin Hattat, kardeşleri Mehmet ve Ahmet Hattat ile 1973'te Çerkezköy'de Hema Hidrolik'i kurarak iş hayatına atıldı. 1974'te Ankara'da şanzıman ve diferansiyel üreten Hema Dişli, 1976'da Kayseri'de Hema Traktör kuruldu. Üç kardeşin yolları 1978'de ayrıldı ve fabrikalar paylaşıldı. Emin Hattat, Hema Dişli fabrikasını aldı. Emin Hattat dışında diğer kardeşler işlerinde başarılı oldu.