Ünlü Fransız ekonomistten ülkesinin onur madalyasına ret
Abone olKapitalizme yönelik eleştirileriyle tanınan Thomas Piketty, Fransa devleti tarafından verilen en önemli madalya olan "Legion d'honneur"u kabul etmedi. Piketty, "Hükümet ekonomiyi canlandırmaya odaklansa iyi eder" dedi.
Kapitalizme yönelik eleştirileriyle bilinen ünlü Fransız
ekonomist Thomas Piketty, Fransa devleti tarafından verilen en
önemli madalyayı (Legion d'honneur) reddetti.
"Teklifi reddediyorum çünkü kimin onurlu olduğunu belirlemenin hükümetin görevi olmadığını düşünüyorum" diyen Piketty, Fransız hükümetine seslenerek "Fransa ve Avrupa'daki ekonomik büyümeyi canlandırmaya odaklansalar daha iyi ederler" dedi.
Gelir dağılımı ve sosyal refah alanında çalışmalar yapan Piketty, daha önce Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da mensubu olduğu Sosyalist Parti'ye yakın bir isimdi. Ancak Piketty, Hollande'ın ekonomi politikalarını eleştirerek partiyle arasına mesafe koymuştu.
Kapitalizmde reformu savunuyor
2014'te yayımlanan "21. Yüzyılda Sermaye" adlı kitabı Piketty'ye uluslararası şöhret kazandırdı. Piketty kitapta gelir adaletsizliğinin rastlantısal bir durum olmadığını ve kapitalizmin bir sonucu olduğunu, bu adaletsizliği kırmanın da ancak devlet müdahalesiyle gerçekleşebileceğini savunuyor.
Piketty'ye göre kapitalist sistemde kapsamlı bir reforma
gidilmezse dünya üzerindeki tüm demokratik ülkeler tehdit altına
girebilir.
Fransa'da emeklilik fonu ve vergi sistemlerinde reform için öneriler yapan Piketty, yıllık geliri 1 milyon Euro'yu aşan kişilere yüzde 50 gelir vergisi uygulanmasının ekonomiye zarar vermeyeceğini ve gelir dağılımını daha sağlıklı hale getirebileceğini söylüyor.
Sosyal sorunların da gelir eşitsizliğine yol açtığını düşünen Piketty, farklı okullardaki eğitim kalitesinin ve sınıf büyüklüklerinin de ileride kişilerin elde ettikleri ücretlere yansıdığını savunuyor.