Ünlü çingeneler sizi şaşırtacak

Abone ol

Çingene Kültür Dernekleri Federasyonu sanat dünyasında sivrilen ünlü çingeneleri açıkladı:

Çingene kimliğini 'saklayarak' bürokraside müfettişliğe kadar yükselen Mustafa Aksu, tartışma yaratacak bir kitaba imza attı. "Halen Meclis'te iki tane çingene milletvekili var" diyen Aksu, politika ve sanat dünyasında şöhret olan çingeneleri kitabında açıkladı.

NİYE YALANLASINLAR?
Aksu; "Bu listeyi açıkladım çünkü doğru olduğunu biliyorum. Eğer yanlış bir şey varsa çıkıp yalanlayabilirler ama hepsi sessiz kalacaktır. Hem neden yalanlasınlar ki? Birine çingene demek suç mu?" dedi ve ekledi: "Çingene, tıpkı Laz, Çerkez, Türk, Kürt gibi bir etnik kimlik adıdır. Birine Türk Başbakan demek yanlış ya da hakaret mi olur? Öyleyse Başbakan olmuş birinin çingene olduğunu açıklamak da yanlış olmaz. Yanlış olan insanların diline kültürüne karşı hakaret içeren sözler kullanmaktır."

ÇİNGENE İMAMIN SONU...
'Türkiye'de Çingene Olmak' adlı kitabın yazarı Mustafa Aksu, çingenelerin insanlar tarafından engellendiği iddiasını kitabında şöyle örnekledi: "Edirne'de, çingene bir genç imam-hatip lisesini bitirdikten sonra üniversite okudu. Mezun olduktan sonra da kendi köyünde imamlık yapmak istedi. Ataması yapıldı ama köylüleri, 'Biz çingene bir imamın arkasında namaz kılmayız' diyerek buna karşı çıktı. Valilik ve müftülük araya girse de köylüleri ikna edemediler. Sonra da bu çocuğun kadrosu valinin girişimiyle belediyeye alındı."

NEREDEN GELDİLER?
Çingene; Hindistan'ın Pencap-Sind nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden tüm dünyaya yayılmış koyu renk tenli Kafkasoid, Hint kökenli halk topluluğuna deniyor. Gazneli Mahmud'un Hindistan'ı işgali esnasında göçe başlayan çingeneler; Arabistan, Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya, İran, Türkiye hattından da Avrupa ve tüm dünyaya yayıldılar. Türkiye'de çingeneler; çingan, çincane, poşa, abdal, mıtrip ve roman gibi adlarla anılıyorlar.

İŞTE ÜNLÜ ÇİNGENELER
* Türkan Şoray (Sinema sanatçısı)

* Kibariye (Ses sanatçısı)

* Ebru Gündeş (Ses sanatçısı)

* Hüsnü Şenlendirici (Klarnetçi)

* Adnan Şenses (Ses sanatçısı)

* Sibel Can (Ses sanatçısı)

* Sibel Turnagöl (Oyuncuşarkıcı)

* Sadri Alışık (Sinema sanatçısı)

* Safiye Ayla (Ses sanatçısı)

* Muazzez Ersoy (Ses sanatçısı)

* Nalan Altınörs (Ses sanatçısı)

* Burhan Öcal (Ritim ustası)

* Kadri Şençalar (Sanatçı)

* Mustafa Kandıralı (Klarnetçi)

* Orhan Gencebay (Besteci ve ses sanatçısı)

* NİHAT ERİM: Anayasa Profesörü. 1971 yılında Kocaeli Milletvekili olarak girdiği Meclis'te hükümeti kurmakla görevlendirildi. Erim, 26 Mart 1971'de kurduğu hükümetin Başbakanı oldu. Türkiye'nin 12. Başbakan'ı olarak politika tarihine geçti.

* ATİLLA KARAOSMANOĞLU: Nihat Erim'in hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Karaosmanoğlu o sıralarda Dünya Bankası'nda Başkan Yardımcısı olarak çalışıyordu. Ekonomiyi düzeltmek için Türkiye'ye çağırılmıştı.

* LALE AYTAMAN: Türkiye'nin ilk kadın valisi. 1991'de Muğla Valiliği'ne atanmıştı.

* TURAN GÜNEŞ: Anayasa Profesörü. Ecevit Hükümeti'nde Dışişleri Bakanlığı yaptı.

* PROF. DR. HİKMEK ŞİMŞEK: Ünlü Orkestra şefi. (5 Şubat 2006'da öldü)

* SADİ SOMUNCUOĞLU: DSP-MHPANAP Koalisyon Hükümeti'nde Devlet Bakanlığı yaptı. MHP'li.

* PROF. DR. HURŞİT GÜNEŞ: 2005'te Deniz Baykal'a karşı CHP Genel Başkanlığı'na adaylığını koydu.

Günün Önemli Haberleri