Üniversiteli Handenur azmiyle engelini 'mat' etti
Abone olİSTANBUL'da yaşayan bedensel engelli üniversite öğrencisi Handenur Şahin, satrançta elde ettiği şampiyonluklarla engellilere umut olmak istiyor.
Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığı nedeniyle bedensel engelli olan milli sporcu Handenur Şahin, 10 yaşındayken başladığı satrançta elde ettiği başarılarla engellilere umut olmak istiyor.
İstanbul'da yaşayan Handenur, SMA hastalığının ilerlemesiyle 5 yaşından sonra tekerlekli sandalyede hayatını sürdürmeye başladı. 10 yaşında ailesini ikna ederek okulunda açılan satranç kursuna gitmeye başlayan milli sporcu, ilk katıldığı organizasyonda İstanbul altıncısı oldu.
Çeşitli yaş kategorilerinde dereceler elde eden 20 yaşındaki sporcu, 2013 ve 2014'te kendi yaş kategorisinde Avrupa beşincisi, 2015'te 18 Yaş Kızlar Türkiye şampiyonu, geçen yıl da Türkiye Üniversitelerarası Satranç Şampiyonası'nda birinci olmayı başardı.
Handenur Şahin, eğitim hayatını da Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde başarılı bir şekilde sürdürüyor.
Handenur Şahin, yaptığı açıklamada, okulunda açılan satranç kulübüne katılma isteğinin, okula adapte olamayacağı endişesiyle ailesi tarafından ilk başta kabul edilmediğini söyledi.
Ailesini ikna etmek için bir yıl uğraştığını, çabaları olumlu sonuç verince satranç öğrenmeye başladığını aktaran milli sporcu, kısa zamanda çeşitli başarılar elde ettiğini belirtti.
Türkiye'de yaş gruplarında çeşitli derecelerinin bulunduğunu anlatan Handenur Şahin, şöyle devam etti:
"Milli takımla Avrupa şampiyonalarına katıldım. 2013'te 16 ve 2014'te 17 yaş kategorilerinde Avrupa beşincisi oldum. Satranç, hayatımda ayrı bir kapı açtı. Çok farklı insanlarla tanışıp, farklı bakış açıları kazanmamı sağladı. Matematik ve geometri derslerime çok katkısı oldu. Mesela üniversite sınavında geometride arkadaşlarımdan öndeydim. Satranç, her boş zamanımı doldurabileceğim bir uğraşken, boş zaman oluşturmamı gerektirecek bir uğraş haline geldi. Çok güzel insanlar tanıdım. Satranç sayesinde İngilizcemi geliştirdim. Engellilerin başarılarını gördüğümde "Ben de onun yaptığını yapabilir miyim?" diye düşünürdüm. Şimdi ben de insanlarda onu uyandırmak istiyorum. Şu anda 20 yaşındayım, 10-11 yaşındaki engelli çocuklarda 'ben de satranç oynayabilirim, üniversiteye gidebilirim' diye bir umut uyandırmaya çalışıyorum."