Üniversitelerden ODTÜ'ye kınama!

Abone ol

18 Aralık'ta Göktürk-2 Uydusu'nun fırlatılması töreninde ODTÜ'de bulunan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik protestolara diğer üniversitelerden kınama geldi

18 Aralık'ta Göktürk-2 Uydusu'nun Çin'deki Jiuquan Hava Üssü'nden fırlatılması nedeniyle düzenlenen tören öncesi ve sonrası ODTÜ'de çıkan olaylarla üniversitelerden tek tek kınama geldi.

ADANA BİLİM TEKNOLOJİLERİ ÜNİVERSİTESİ

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (BTÜ), 18 Aralık'ta Göktürk-2 Uydusu'nun Çin'deki Jiuquan Hava Üssü'nden fırlatılması nedeniyle düzenlenen tören öncesi ve sonrası ODTÜ'de çıkan olaylarla ilgili açıklamada, "Ülkemiz adına böylesine önemli olayın gerçekleşmesi esnasında yaşanan anlamsız protesto girişimlerini kınıyoruz" denildi.

Üniversitenin resmi internet sitesi üzerinden 'Göktürk-2 Projesi Kapsamında Kamuoyuna Önemli Duyuru' başlığıyla duyurulan Rektörlük açıklamasında açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin teknoloji ve bilim alanında göstermiş olduğu bu tarihi başarı, dünya üzerinde kendi uydusunu yapan ülkeler içinde yer alma gururu ne yazık ki ODTÜ yerleşkesinde bazı öğrencilerin şiddet eylemleriyle gölgelenmeye çalışılmıştır. Şiddet içeren eylemlerin, yasadışı gösterilerin öğrencilerle anılması çok üzücüdür. Kaba kuvvete başvurmak, taşla, sopayla çözüm aramak, hiçbir fikre hizmet edemez ve hiçbir fikir hedeflerine bu yöntemlerle ulaşamaz. Emniyet güçlerimiz ve öğrencilerimiz ancak ve ancak birbirinin paydaşı olabilir. Bunu herkes böyle bilmeli ve bu idrakle hareket etmelidir. Bu bağlamda ODTÜ gibi ülkemizin en saygın, önemli bilim ve eğitim kurumlarından birinin imajının olumsuz şekilde etkilemesine izin verilmemelidir. Ülkemiz adına böylesine önemli olayın gerçekleşmesi esnasında yaşanan anlamsız protesto girişimlerini kınıyoruz."

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörlüğü, Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılışı sırasında ODTÜ'te meydana gelen olaylardan üzüntü duyduklarını, ODTÜ yönetiminin olaylara yaklaşımını tasvip etmediklerini açıkladı.

AİBÜ Rektörlüğü, Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılışı sırasında ODTÜ'de meydana gelen olaylar nedeniyle yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, Göktürk-2 uydusunun fırlatılışı nedeniyle düzenlenen tören sırasında şiddete dönüşen olaylardan üzüntü duyulduğu bildirilerek, "ODTÜ yerleşkesinde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü binasında üst düzey devlet erkanının katılımıyla düzenlenen tören sırasında, öncesinde ve sonrasında meydana gelen, ifade özgürlüğü ile ilgisi bulunmayan ve göstericiler tarafından şiddete dönüştürülen olaylardan dolayı büyük bir üzüntü duyduğumuzu, bilime, teknolojiye, eğitime ve üniversitelere verilen önemin ve desteğin takdirle karşılanması, Göktürk-2 uydusunun fırlatılışının büyük bir heyecanla izlenmesi gerekirken; böyle gurur verici bir törenin, göstericiler tarafından şiddet içeren eylemlere dönüştürülmesini ve ODTÜ yönetiminin olaylara yaklaşımını tasvip etmediğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Senatosu, ODTÜ'de yaşanan olaylar nedeniyle bir duyuru yayınladı. Duyuruda, ODTÜ yerleşkesinde meydana gelen olayların demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılması sınırlarını aştığı, devlet büyüklerinin şahsiyetlerini hedef aldığı ifade edildi, "Kamu düzenini bozmaya yönelik her türlü eylemi de kınıyoruz" denildi.

KTÜ Senatosu'nun "Kamuoyuna duyuru" başlığıyla yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Türk mühendis ve bilim adamlarının beyin gücünün eseri olarak üretilen Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif uydusu olan GÖKTÜRK-2'nin başarıyla yörüngeye oturtulmasını, Atatürk'ün işaret ettiği "İstikbal Göklerdedir" hedefiyle uyumlu olarak, ülkemizin bölgesel bir güç konumundan küresel bir güç konumuna dönüşüm sürecinde önemli bir mihenk taşı olarak görüyor ve bundan gurur duyuyoruz.

18 Aralık 2012 tarihinde GÖKTÜRK 2 uydusunun uzaya gönderilmesi töreni esnasında ODTÜ yerleşkesinde meydana gelen, demokratik hak ve özgürlüklerin kullanılması sınırlarını aşan ve devlet büyüklerimizin yüksek şahsiyetlerini hedef alan bu müessif olaylar küresel aktörlerin ülkemiz aleyhindeki emellerine hizmet etmiştir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak ülkemizin huzur, güven ve barış içerisinde geleceğe yürüyüşüne katkı yapan her projeyi takdir ediyor ve destekliyoruz. Böylesi gurur verici gelişmelerin heyecanını yaşarken, kamu düzenini bozmaya yönelik her türlü eylemi de kınıyoruz. Bu vesileyle bir bilim kurumu olarak toplumumuzun tüm kesimlerini sorumluluklarını yerine getirmeye ve barış ortamını tesis etmede yüksek duyarlılığa davet ediyoruz."

UŞAK ÜNİVERSİTESİ

Uşak Üniversitesi Senatosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, senatonun, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yaşanan olaylarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yapılan muameleyi haklı bulmadığını kaydetti. Uşak Üniversitesi Senatosu tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Üniversiteler bilimsel bilgi üreten, insan hak ve özgürlüklerini temel alan önemli kurumlardır. Yeni YÖK Yasa Tasarısı ile üniversitelerin özerk olması gerektiği vurgulanmakta ve yasa ile koruma altına alınmaktadır. Sayın Başbakanımız yeni YÖK Yasa Tasarısı'na verdiği destekle söz hakkının üniversitelere verilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. Üniversiteler demokratik hak ve taleplerini dile getirmekte özgürdürler ancak yapılan eylemlerin şiddet içermesi ve kamu malına zarar verilmesi kabul edilemez. 18 Aralık 2012 günü Göktürk-2 uydusunun fırlatılması sebebiyle ülkemizin önde gelen üniversitelerin birisinde yapılan törende gerçekleşen şiddet içeren öğrenci eylemlerini doğru bulmuyoruz. Ülkemiz açısından son derece önemli olan ve alanında ilkler arasında sayılabilecek olan böylesi bir teknolojik gelişmenin siyasi gösterilerin gölgesinde kalması kabul edilemez. Bilimsel bilgi üreten bir kurumda, ülkemizin gerçekleştirmiş olduğu teknolojik gelişmenin memnuniyetle karşılanması tüm Türkiye'nin arzu ettiği bir durum olacağı kanaatindeyiz. Hükümetimizce son yıllarda her ilde en az bir üniversitenin kurulması, üniversitelerdeki istihdam oranının artırılması ve yükseköğretime ciddi kaynak aktarılmasıyla yükseköğretimin hızlı bir gelişim içine girmesini sağlamıştır. Söz konusu bu tutumun takdirle karşılanması gerekirken, sayın Başbakanımıza yapılan bu biçimdeki bir muameleyi haklı bulmadığımızı, Uşak Üniversitesi Senatosu olarak Türkiye kamuoyunun takdirine arz ederiz" denildi.

ÜNİVERSİTELERDEN ORTAK "ODTÜ" AÇIKLAMASI

18 Aralık'ta Göktürk-2 Uydusu'nun Çin'deki Jiuquan Havaüssü'nden fırlatılması nedeniyle düzenlenen tören öncesi ve sonrası ODTÜ'de çıkan olaylarla ilgili Marmara, İstanbul Teknik Üniversitesi,Yıldız Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitelerinden ortak açıklama yapıldı. Açıklamada TÜBİTAK Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Araştırma Merkezinde başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir tören düzenlendiği hatırlatılarak " Türkiye Cumhuriyeti'nin uzay bilimleri ve teknolojileri alanında göstermiş olduğu bu tarihi başarı, ne yazık ki ODTÜ yerleşkesinde bazı öğrencilerin şiddet eylemleriyle gölgelenmeye çalışılmıştır.

Üniversiteler öğrencilerin ve bilim adamlarının fikir ürettiği, düşüncelerini özgürce paylaştığı; farklı, hatta katılmadığı düşüncelere tahammül etmeyi içselleştirdiği ortamlar olmalıdır. Şiddet içeren eylemlerin fikirlerin önüne geçmemesi esastır. Öğrencilerin tek protesto aracı eleştirel fikirleri olmalı; taş, sopa ve molotof kokteyli öğrencilerle anılmamalıdır. Kavga ve şiddet hiçbir fikre hizmet edemez ve hiçbir fikir hedeflerine bu yöntemlerle ulaşamaz.

Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi olarak, ODTÜ yerleşkesinde gerçekleştirilen tören sırasında yaşanan şiddet olaylarını üzüntüyle karşılıyoruz.

Toplumun her alanda bir adım daha ileriye gidebilmesinin, üniversite öğrencilerinin eğitim, araştırma ve sosyal sorumluluk faaliyetleriyle mümkün olacağına inanıyoruz. Üniversiteler olarak öğrencilerimizin kamuoyunda başarılarıyla gündeme gelmeleri en büyük arzumuzdur.

Bu vesileyle, ülkemizde heyecan uyandıran ve tüm dünyanın ilgisini çeken böylesine bir bilimsel ve teknolojik başarının gerçekleşmesinde katkısı olan bilim adamlarımıza ve diğer yetkililere teşekkür eder, tebriklerimizi sunarız.Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ

Öte yandan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Senatosu tarafından da yapılan yazılı açıklamayla protesto girişimlerinin kınandığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi :

Uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve kabiliyetlerle karşılanması ihtiyacını karşılamak amacı ile üretilen Türkiye'nin ilk milli keşif uydusu Göktürk-2 ve TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirilen Milli Uçuş Bilgisayarı BİLGE, ülkemizin çağdaş medeniyeti yakalamasında önemli bir adım oluşturmaktadır. Böyle önemli projeleri destekleyen hükümet ve araştırma kurumlarına teşekkür ederiz. Göktürk-2' nin uzaya fırlatılması törenine, tüm öğrenci ve öğretim elemanlarının da coşkuyla katılmaları beklenirken, bilime ve gelişmeye karşı yapılan bu anlamsız protesto girişimlerini kınıyor ve kamuoyuna ilan ediyoruz.

Günün Önemli Haberleri