Üniversite sınav tarihi 2020 TYT AYT ne zaman yapılacak?
Abone olYKS için heyecanlı geri sayım başladı. Üniversite sınavı aracılığıyla hayallerindeki bölüme dahil olacak olan gençler, YKS ne zaman sorusuna cevap arıyor. Peki, Üniversite sınavı ne zaman? 2020 TYT ve AYT sınavları ne zaman yapılacak kaç dakika sürecek?
2020 YKS kapsamında yapılacak olan TYT ve AYT sınav oturumları
ne zaman yapılacak sorusu şu günlerde binlerce öğrencinin
gündeminde. TYT ve AYT olmak üzere iki bölümde
gerçekleştirilecek olan YKS, tek hafta sonunda iki sınav halinde
uygulanacak. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan YKS
ve TYT sınavı, 120 sorudan oluşacak ve 135 dakika sürecek. İşte,
2020 YKS hakkında merak edilenler...
YKS NE ZAMAN YAPILACAK?
YÖK Başkanı Yekta Saraç açıklamalarda bulundu. Saraç, "Bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacaktır." açıklamasını yaptı. Saraç, YKS'nin 25-26 Temmuz'da yapılacağını duyurdu.
YÖK Başkanı'nın açıklamalarından satıbaşları;
"Uzaktan eğitim ve öğrenme faaliyetlerini devreye soktuk. Her
gün yeni sanal sınıflar devreye sokulmaktadır. Açıköğretimdeki ders
materyallerini dijital platformlarda tüm üniversitelerimize
açtık.
COVİD-19 salgını tüm hızıyla sürüyor. Biz süre daha evde kalmak, tüm yaş grupları için elzemdir. Üniversiteden istediklerimiz bu çerçevededir. Üniversitelerimiz aslında sağlam bir zeminde duruyor. Dünyadaki üniversite sıralamasında ilk 100'deki üniversiteler bile öğrencilerine net bir öneri sunamıyor. Büyük ölçüde ana kavram belirsizlik. Avrupa'da Almanya gibi bazı ülkeler bahar dönemini erteliyor, İsveç ve Fransa'da eğitime ara verildiğini görüyoruz. Kore'de ise online eğitim tavsiye ediliyor. Böyle bir ortamdan toplumun tüm katmanlarının, etkilendiği ortada. Türk Yüksek Öğretimi birçok ülkede olmayan tecrübeye sabittir. Bazı hususlarda kararlar aldık. Bahar döneminde yüz yüze eğitim yapılmayacaktır. Örgün öğretime ara vermek durumundayız. Bu yeni durumu kabullenmek durumundayız. YKS'nin 25-26 Temmuz'da yapılmasını karara bağladık."
YKS KONULARI NELERDİR?
12’nci sınıf öğrencileri, 9, 10 ve 11’nci sınıf müfredatlarına ek olarak 12. Sınıf öğretim programlarının sadece birinci döneminden sorumlu olacak.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ikinci dönem işlenen konulardan soru gelmeyeceğini açıklamıştı. Bakanlık, okullara yazı göndererek birinci dönem işlenen konular hakkında bilgi istedi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) yapılan açıklamada, 4 Kasım 2019’da yayınlanan ‘2020 Yılında ÖSYM Başkanlığı Tarafından Gerçekleştirilecek TYT-AYT ve YDT Sınavlarında Derslere Göre Sorulacak Sorulara Ait Konu, Kazanım ve Açıklamalar’ güncellendi. 9, 10 ve 11’inci sınıflarda herhangi bir güncelleme yapılmadı, 12’nci sınıf derslerine ait bölümde ise değişikliğe gidildi. 12’nci sınıf konularından sadece birinci dönemde işlenenler yer aldı. Buna göre 12’nci sınıf müfredatından sorumlu olunacak konular şöyle:.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI
Edebiyat ile düşünce akımları, felsefe arasında ilişki gibi konularla birlikte, ‘Hikaye’ ve ‘Şiir’ ünitelerinde işlenen konular. Dilbilgisi çalışmaları, öğrencilerin temel eğitimden edindikleri bilgilerden hareketle ünitelerdeki ilgili metinler üzerinden yapılacak. Konu anlatımına girilmeyecek. Gerekirse konulara yönelik kısa açıklamalar yapılabilecek. Öğrenciler tüm dilbilgisi konularından sorumlu tutulacaklar.
MATEMATİK
Üstel Fonksiyon, Logaritma Fonksiyonu, Üstsel ve Logaritmik Denklem ve Eşitsizlikler İle Gerçek Sayı Dizileri, konularından; Geometride ise, Toplam-Fark ve İki Kat Açı, Trigonometrik Denklemler, Analitik Düzlemde Temel Dönüşümler konularından soru gelebilir. 12’nci temel matematik düzeyinde Denklem ve Eşitsizlikler, Üslü ve Köklü İfadeler, Bilinçli Tüketici Aritmetiği konularından sorumlu olunacak.
FİZİK
Düzgün Çembersel Hareket, Dönerek Öteleme Hareketi, Açısal Momentum, Kütle Çekim Kuvveti, Kepler Kanunları, Basit Harmonik Hareket, Dalgalarda Kırınım, Girişim ve Doppler Olayı konularından sorular gelebilir.
KİMYA
Redoks tepkimeleri, elektrot ve elektrokimyasal hücre kavramları gibi konuların yer aldığı Kimya ve Elektirik ile anorganik ve organik bileşikler, kovalent bağlı kimyasal türler gibi konuların yer aldığı Karbon Kimyasına Giriş ünitelerinden sorular sorulabilir.
BİYOLOJİ
Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi, Genetik Şifre ve Protein Sentezi, Canlılık ve Enerji, Fotosentez, Kemosentez, Hücresel Solunum konuları sınavda çıkabilecekler arasında.
İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Mustafa Kemal’in okuduğu okullar, öğretmenlerinin onun yetişmesine etkileri gibi konuların yer aldığı 20’nci Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Ve Dünya; Kuvayı Milliye hareketi, Büyük Millet Meclisi’nin açılışı gibi konuların yer aldığı Milli Mücadele; Atatürk ilkelerinin anlatıldığı Atatürkçülük ve Türk İnkılabı ünitelerinden sorular gelebilir.
COĞRAFYA
Adaylar, iklim elemanlarına ait kavramlar, coğrafyanın ilişkili olduğu disiplinler gibi konuların anlatıldığı Doğal Sistemler; Yerleşim yerleri seçimleri, toplu ve dağınık yerleşmeler gibi konuların anlatıldığı Beşeri Sistemler; dünyadaki bölgeler, harita gibi konuların yer aldığı Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler; İnsanların doğal çevreyi kullanma biçimleri gibi konuların yer aldığı Çevre ve Toplum ünitelerinden sorumlu olacaklar.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
İslam ve Bilim ünitesinden ‘Din-Bilim İlişkisi’, ‘İslam Medeniyetinde Bilim ve Düşüncenin Gelişimi’, ‘İslam Medeniyetinde Öne Çıkan Eğitim Kurumları’, ‘Müslümanların Bilim Alanında Yaptığı Öncü ve Özgün Çalışmalar’, ‘Kur’an’dan Mesajlar: Fâtır Suresi 27-28. Ayetler’ konuları; Anadolu’da İslam ünitesinden, ‘Türklerin Müslüman Olmaları’, ‘Milletimizin İslam Anlayışının Oluşmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler’, ‘Kur’an’dan Mesajlar: Nisâ Suresi 69. Ayet’ konularından soru gelebilir.
FELSEFE
Felsefe dersinde 11’inci sınıf konularına yer verildi. Diğerlerinde ise şöyle: Mantıkta, Mantığa Giriş, Klasik Mantık; Sosyolojide, Sosyolojiye Giriş, Birey ve Toplum, Toplumsal Yapı, Toplumsal Değişme ve Gelişme; Psikolojide, Psikoloji Bilimini Tanıyalım, Psikolojinin Temel Süreçleri konuları sorumlu olunanlar arasında yer aldı.