Üniversite Disiplin Yönetmeliği'nde radikal değişim!
Abone olYÖK, Üniversite Disiplin Yönetmeliği'ni değiştirdi.
YÖK, Üniversite Disiplin Yönetmeliği'ni değiştirerek, üniversite dışında yapılan eylemleri suç olmaktan çıkardı. Pek çok cezada indirime gidilirken, yasadışı örgüte üye olan öğrenciler mahkeme kararının kesinleşmesi halinde okuldan atılabilecek. Üniversiteye alkollü gelmek kınama cezası gerektiren suç olmaktan çıkarılırken, okul içinde alkol almanın cezası 1 veya 2 yarıyıl uzaklaştırma iken bu süre yeni yönetmelikte bir haftadan bir aya kadar indirildi. YÖK'ün hazırladığı ve öğrencilerin sadece kampus içi faaliyetlerini kontrol altına alan yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Ayrıntılar ve eski yönetmelikle arasındaki farklar şöyle:
- Kişilerle olan ilişkilerde kaba ve saygısız davranmak başkalarını rahatsız edecek biçimde bağırmak, şarkı söylemek, çalgı çalmak, gürültü etmek, çevresini temiz tutmamak, toplantı ve törenlerde öğretim elemanlarına veya davetlilere ayrılan yerleri işgal etmek suç olmaktan çıkarıldı.
- YÖK yetkililerince tespit edilen yerlerin dışına ilan asmak kınama cezası kapsamından uyarı cezası kapsamına alındı. Kampus dışında kumar oynama veya oynatmak kınama cezası kapsamındayken, suç olmaktan çıkarıldı.
- Üniversitelerde siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini bulundurmak, çoğaltmak, dağıtmak veya asmak okuldan atılma kapsamından çıkarıldı.
- Sınavlarda kopya çekmenin cezası 1 veya 2 yarıyıl uzaklaştırma iken bu ceza da bir yarıyıl uzaklaştırma olarak düzenlendi.
- Yeni yönetmelikte, tez, ödev ve seminerlerde intihal yapan öğrenciye bir dönem, bilişim sistemine izinsiz giren ve haksız kazanç sağlayan hacker öğrenciye de 2 dönem uzaklaştırma cezası verilecek.
OKULDAN ATMA CEZALARI
Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasını gerektiren eylemler şunlar:
- Mahkeme kararıyla kesinleşmiş olmak kaydıyla, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, böyle bir örgütü yönetmek veya bu amaçla kurulan örgüte üye olmak, üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak veya yardım etmek,
- Yükseköğretim kurumlarında uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri satmak, satın almak, başkalarına vermek ve ticaretini yapmak,
- Ateşli silahlar ile mermilerini, bıçakları saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletleri, patlayıcı maddeleri kullanmak,
- Kişilerin vücudu üzerinde cinsel davranışlarda bulunmak suretiyle cinsel dokunulmazlıklarını ihlal etmek.