Unifar kendini savundu

Abone ol

Unifar Kimya Sanayi AŞ, “firmalarıyla ilgili yargısız infaz süreci başlatıldığını” öne sürdü.

İstanbul'un Tuzla ilçesindeki atık varilleriyle ilgili hakkında suç duyurusunda bulunulan Unifar Kimya Sanayi AŞ, “firmalarıyla ilgili yargısız infaz süreci başlatıldığını” öne sürdü.

Unifar firmasından yapılan yazılı açıklamada, iki kez basın toplantısı yapmalarına rağmen, kendilerine yönelik suçlamaların sürdüğü savunularak, “Firmamıza yönelik yargısız infaz süreci yaşanıyor” denildi.

Fabrikanın, Türkiye'nin antibiyotik hammaddesi ihtiyacının önemli bir kısmını, Türk teknolojisi ile üreten modern bir kimya tesisi olduğu bildirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Üretimimiz çevre sağlığı açısından yasal yönetmeliklere uygundur. Üretim sürecimiz bölgede, hatta Türkiye'de çok az sanayi tesisinin sahip olduğu kapasitemizin tamamına yanıt verebilen atık arıtma tesisimizde sonlanmaktadır. Tesisimiz, Kocaeli Valiliği Emisyon İzin Belgesine, Sağlık Bakanlığının 1. Sınıf Faaliyet Ruhsatına ve Çevre ve Orman Bakanlığının 23 Mart 2000'de vermiş olduğu ÇED raporuna sahiptir.

Unifar, ilgili yönetmelikler gereği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne her yıl üretimiyle ilgili detaylı atık raporu vermektedir.”

EVSEL ATIK

“Atıkların evsel atık kategorisinde olduğu” savunulan açıklamada, şöyle denildi:

“Kullandığımız hammadde ve atıklarımızda benzen kökenli, fenol gibi kanserojen ve bu boyutta çevreye zarar verici, insan ve diğer canlılar için tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine veya hayvan ve bitkilerin doğal özelliklerinin değişmesine neden olabilecek nitelikte maddeler yoktur. Unifar firması ve kayıtları bu anlamda yapılacak her tür denetim için resmi makamların, basının ve kamuoyunun denetimine açıktır.

Firmamızın en önemli atığı, arıtma tesisimizden çıkan evsel nitelikli endüstriyel arıtma çamurudur. Bu çamur, İZAYDAŞ'ın 03.11.2004 tarihinde verdiği raporda da görülebileceği gibi, evsel atıklarla birlikte depolanabilecek niteliktedir. Dolayısıyla da tehlikeli atık kategorisinde değildir.”

BERTARAF FİRMALARI

Açıklamada, firmanın, başta İZAYDAŞ olmak üzere çevre lisansı olan bertaraf firmalarıyla çalıştığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

“2005 Haziranında yürürlüğe giren yeni yasal düzenlemelerin çevre ile ilgili maddeleri gereğince, Unifar yalnızca yeni düzenlemenin gösterdiği kuruluşlarla iş yapmış ve yeni atık yönetim sistemini fabrika düzeyinde yürürlüğe koymuştur. Bu tarihten itibaren firmamız, atıklarıyla ilgili olarak çevre lisansı olan İZAYDAŞ, ÇİNKANLAR ve GÜRPET firmaları ile çalışmaktadır. Bu firmalarla ilgili lisans bilgileri, Çevre ve Orman Bakanlığının web sitesinde bulunabilir.
Gazetelerde ve televizyonlarda izlediğimiz ve Türkiye sathını kapsadığı anlaşılan bir çevre skandalının sorumlusu olarak, neden fenol ve türevleri gibi kanserojen maddeleri hiçbir şekilde kullanmayan Unifar firmasının yegane hedef gösterildiği sorusunu kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.”

Günün Önemli Haberleri