Unakıtanın bütçe hayali!

Abone ol

Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye'de bundan sonra bütçe açıklarıyla karşılaşmak istemediklerini belirtti

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de bundan sonra bütçe açıklarıyla karşılaşmak istemediklerini belirterek, ''Bütçe açıklarını tarihe gömmek istiyoruz''dedi.
Kemal Unakıtan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ETSO) 121. kuruluş yıldönümü ve geleneksel vergi rekortmenleri ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok hızlı bir değişim içine girdiğini ve 3.5 yıldır da bu değişimin yaşandığını söyledi.
Türkiye'nin dünya üzerindeki itibarının ve yabancı ülkelere girerken yapılan muamelenin değiştiğini belirten Unakıtan, Türkiye'nin böyle biryere geldiği için hızını artırarak sürdürmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye'nin makroekonomik önlemlerle iyi bir noktaya geldiğini ve bunu kalıcı kılmak için yapısal reformları sürdürdüklerini anlatan Unakıtan, ''Türkiye'nin kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel sektörün değişikliklere ihtiyacı var. Türkiye, yakın komşularıyla rekabet etmek zorunda. Bunun için önlemler alınmalı. Türkiye olarak beklemeye tahammülümüz yok'' dedi.

DEVLETİN EKONOMİK ETKİNLİKLERİ
Devletin ekonomik etkinlikte bulunamayacağını da savunan Unakıtan, şunları kaydetti:
''Devletin ekonomik faaliyetlerden süratle elini çekmesi lazım. Rekabet ortamı sağlansın. Şimdi devletle özel sektör aynı işi yaparsa, devletin önünde özel sektör duramaz. Özelleştirmeler yapılacaktır. Ekonomik faaliyetleri yalnız özel sektör yapacak ve bunun başka alternatifi de yok. Bu ülkeyi ileri götürmek istiyorsak çağdaş yapmak istiyorsak, rekabet edebilir bir ülke haline getirmek itiyorsak özel sektöre ihtiyaç vardır. İstihdamın üzerindeki vergi yükünü düşürmemiz lazım. Bunu da yapacağız. Hükümetimiz bunu yapmaya kararlı. Bunun için Başbakanımızın direktifleri var. Hem de harıl harıl çalışıyoruz.'' Türkiye'de enflasyon ve faizler düşüyorsa, sürekli büyüme sağlanabiliyorsa bunun nedeninin mali disiplinde, o bütçe açıklarının kapanmasında yattığını ifade eden Unakıtan, ''Türkiye'de bundan sonra bütçe açıklarıyla karşılaşmak istemiyoruz. Bütçe açıklarını tarihe gömmek istiyoruz. Ayağımızın üzerinde dik duralım. Bu milletin ileri gitmesinin tek kaynağı kendisidir. Ne IMF yardımıdır ne Dünya Bankası yardımıdır. Tamamen bize bağlıdır. Kaynak biziz o bakımdan bir defa hesabımızı kitabımızı bileceğiz. Türkiye çok büyük adımlar attı. Maliyetleri indirmeye devam edeceğiz, özel sektörün önünü açacak her türle tedbiri alacağız'' dedi.
Türkiye'de üretim olmadan kalkınmanın olamayacağını da ifade eden Unakıtan, bütçenin genel ekonomiden aldığı payı yüzde 43'ten yüzde 30'lara indirerek, özel sektörün payını yükselttiklerini bildirdi.
Unakıtan, selle ilgili olarak hükümetin Edirne'ye elinden geleni yaptığını, Edirne'nin ufkunu açmak için Balkan Ticaret Merkezi ile 4 yıldızlı otelin de biran önce yapılması gerektiğini söyledi.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Maliye Bakanlığı'nın, vergileri düşürerek üzerine düşeni yaptığını bildirdi.
Bunun kayıtlı ekonomiye geçiş için yeterli olmadığını da ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
''En büyük sorunumuz işsizlik. İşsizlik sorununu çözmemiz için de istihdam dostu bir vergi politikasına ihtiyacımız var. Bizde tam tersine şu andaki sistem (istihdam yapıyoruz) diye tüm işyerlerini cezalandırıyoruz. Nedir bunlar, bir tanesi yüzde 70 vergi uygulayarak dünyada bir numarayız vergi yükünde. En yüksek vergiyi almaya çalışıyorsunuz, biz vermeye çalışıyoruz. Öbür taraftan devlet almaya çalışıyor. Fakat alamıyor.'' Hisarcıklıoğlu, Trakya'daki 21 oda ve borsanın biraraya gelmesiyle İpsala Sınır Kapısı'nı 6 ayda yaparak, 1 yılda finanse ettiklerini ve ilerleyen günlerde Kapıkule Sınır Kapısı'nın yapımı görevini de üstleneceklerini söyledi.
Edirne Valisi Nusret Miroğlu da, devletin ayakta kalmasının temelinin vergi olduğunu, askerlik yapma gibi vergi vermenin de kutsal bir görev olduğunu söyledi.
Vergi veren insanları baş tacı kişiler olduğunu da anlatan Miroğlu, Edirne Organize Sanayi Bölgesi'ne çevreyi kirletmeyecek sanayi kuruluşları istediklerini de bildirdi.
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise, Makedonya Kulesi'nin çevresinin açılması ve İller Bankası'na belediyeden kesilen payın 1 yıl süreyle ertelenmesi için Maliye Bakanı Unakıtan'dan destek istedi.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mıhlayanlar da, odanın ilin ticaret ve sanayisine ilişkin sorunları gündemde tutma ve çözüm üretme süreçlerini hızlandırmaya yönelik etkinliklerini sürdürdüğünü kaydetti.
Konuşmalardan sonra Maliye Bakanı Unakıtan, Arda Vergi Dairesi'ne kurumlar vergisinde en yüksek vergiyi ödeyen 13 mükellefe plaketlerini verdi.
Törende ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Mıhlayanlar ve ETSO Meclis Başkanı Serdar Yalçıner, Bakan Unakıtan'a şükran plaketi sundu.

Günün Önemli Haberleri