'Uluslarası Ceza Mahkemesi ne kadar adil?'
Abone olKuruluşundan bu yana tartışma yaratan, bugün 122 ülkenin taraf olduğu, bu dönemde, tarihinin en fazla sayıda soruşturmasını yürüten Uluslararası Ceza Mahkemesi, 15'inci yıldönümünde pek çok farklı sorun ve eleştirilerle karşı karşıya.
Bugün, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluşuna olanak sağlayan Roma Anlaşması'nın 15'inci yıldönümü ve tüm dünyada Uluslararası Adalet Günü olarak kutlanıyor.
Kuruluşundan bu yana tartışma yaratan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne bugün 122 ülke taraf ve mahkeme bu dönemde, tarihinin en fazla sayıda soruşturmasını yürütüyor. Ancak pek çok farklı sorun yaşayan mahkeme eleştirilerle de karşı karşıya.
Uluslararası Ceza Mahkemesi büyük ideallerle kurulmuştu.
Merkezi Lahey olan Mahkeme, devletlerin herhangi bir yasal önlem almadığı durumlarda en ağır suçlar olan soykırım, insanlığa karşı suç işleme ve diğer savaş suçlarını soruşturmak amacıyla 1998 yılı Temmuz ayında kuruldu.
Hedef dünyanın neresinde olursa olsun hiç bir savaş suçunun cezasız kalmamasıydı.
1998'in Temmuz ayında Roma'da imzalanan anlaşmanın 15'inci yıldönümünde, 8 soruşturma yürüten Uluslararası Ceza Mahkemesi, 23 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarttı.
Ancak Mahkeme'de görülen davaların tamamının Afrika'ya odaklanması çeşitli endişelere ve eleştirilere neden oluyor.
Afrika Birliği, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni ırkçılıkla suçladı ve üyelerinden mahkemeyle işbirliği yapmamalarını istedi.
Nijerya’nın bu hafta, hakkında tutuklama kararı olan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'i tutuklamaması, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin başarıya ulaşmak için diğer ülkelerin desteğine ne kadar bağımlı olduğunu yeniden ortaya koydu.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Sang-Hyun Song, yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, görülen davaların tarafı olan 5000 kurbanın seslerinin duyulmasına yardımcı olduklarını belirtti ve diğer ülkeleri Mahkeme'nin hukukî hedeflerine ulaşmasına yardım etmeye çağırdı.