Uluslararası Bulut Atlası'na 12 yeni bulut daha girdi
Abone olDünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), bulut gözlemi ve teşhisi için referans yayını olan Uluslararası Bulut Atlası'na 12 yeni bulut tipi dahil etti. Güncellenen atlas, internet portalına dönüşecek. Bu dönüşümden sonra kamuya açılacak.
Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), bulut gözlemi ve teşhisi
için referans yayını olan Uluslararası Bulut Atlası'na 12 yeni
bulut tipi dahil etti. Güncellenen atlas, internet portalına
dönüşecek. Bu dönüşümden sonra kamuya açılacak.
Atlası internet portalına dönüştürerek kayıtlı kullanıcılara sunan DMÖ, bulut kataloğuna 12 yeni bulut tipinin eklendiğini duyurdu.
UZUN SÜREDİR 'ASPERATUS' SAVAŞI VERİLİYORDU
Yeni bulut tipleri arasında en dikkati çekeni, amatör bulut gözlemcilerinin atlasa dahil edilmesi için uzun süredir kampanya yürüttükleri "asperatus" adı verilen dalga biçimli bulutlar oldu.
İlk kez 2006 yılında ABD'nin Colorado
eyaletinde gözlemlenen dalga bulutları, o günden bu yana bulut
gözlemcilerinin gözdesi haline gelmiş ve dünyanın birçok yerinde
benzer gözlemler yapılmıştı.
Yenilenen atlasta ayrıca rulo şeklindeki "volutus" bulutları, jet uçaklarının ardında bıraktığı yakıt izlerinin oluşturduğu "kontreyl" bulutları, doğa yangınlarının ardından gökyüzünde beliren dev duman öbeklerini tarif eden "flammagenitus" bulutları yeni bulut formasyonları arasında yer aldı.
Öte yandan gökkuşağı, güneş halesi, kar şeytanı ve hatta dolu tanesi gibi atmosfer oluşumları da yeni atlasta "bulut tipi" olarak değerlendirildi.
İNTERNET ORTAMINA AÇILACAK
İlk kez 1896 yılında kitap olarak basıldığında içinde sadece 28 renkli fotoğraf bulunan Uluslararası Bulut Atlası, meteoroloji, havacılık ve gemicilik alanlarında bulut sınıflandırma standartları için temel başvuru kaynağı olarak kullanılıyor.
Son baskısı 1975'te yapılan, 1987'de güncellenen atlasın internet portalına dönüşmesiyle tüm içeriği kamuya açılacak ve kullanıcılar da yükledikleri fotoğraflarla atlasa katkıda bulunabilecek.