Ülke at eti skandalıyla çalkalanıyor
Abone olİngiltere’de süpermarketlerde satılan dondurulmuş peynir, domates sosu sığır eti ile yapılan İtalya asıllı bir yemek olan lazanyalarda yüzde 60 ila yüzde 100 oranında at eti kullanıldığı tespit edildi
İngiltere'de skandala yol açan etin Romanya’dan
getirildiği ortaya çıktı. Lazanya üreten firma, ürünlerini
marketlerden toplatarak, özür diledi. İngiltere’nin gıda
standartları ajansı firmalara et ürünlerini test etmeye
çağırdı.
Geçen ay da İrlanda gıda denetim kurumu, İngiltere genelindeki bazı süpermarket zincirlerinde içinde at eti bulunan hamburger köftesi satıldığını belirledi. Bir süre önce süpermarket zincirleri Tesco ve Iceland ve Lidle'de satılan dana eti ürünlerinde at eti tespit edildi kısa süre sonra da Müslüman mahkumların bulunduğu bir cezaevinde 'helal gıda' olarak sunulan bazı ürünlerde domuz eti olduğu belirlenince kriz büyüdü.
DANA ETİ YERİNE AT ETİ
Dana eti yerine at etinden hazırlanan lazanyaların Findus adlı İsveçli şirket için Fransız Comigel firması tarafından üretildiği açıklanınca Fransa’da alarm verildi. Fransa Tarım Bakanlığı suçluların kimler olduğunu ve kimin dolandırıldığı bulmak için soruşturma başlatıldığını ve sorumlularının cezalandırılacağını belirtti. Kısa süre sonra Fransa, Romanya’da kesilen atlara ait etlerin, Kıbrıs ve Hollanda’daki aracılar yoluyla getirildiğini açıklarken, Romanya Tarım Bakanı Daniel Constantin, Fransız makamlarının açıklaması üzerine operasyon başlattı. Romanya gıda perakendecisi (Romalimenta) Derneği Başkanı Sorin Minea, ithalatçının at ile sığır etinin arasındaki farkı bilmemesine imkan bulunmadığını söyledi.
TÜM ÜRÜNLER GERİ
ÇEKİLDİ
Findus şirketi için Lüksemburg’da hazırlanan lazanyalar Fransa ve İsveç‘te de satıldığı ifade edilirken, şirket bu ülkelerden tüm ürünlerini çekti. Lazanyalar için etin satın alındığı Spanghero adlı firmanın başkanı etlerin Romanya’dan temin edilerek getirildiğini skandalın takipçisi olduklarını bildirdi.
İrlanda’da hazırlanan köftelerde at eti olduğu ortaya çıkınca yetkililer etlerin Polonya’dan satın alındığını ileri sürmüştü. Polonyalı üst düzey bir veteriner müfettiş ülkelerinde üretilen etlerin incelendiğini, at etine rastlanılmadığını ve İrlanda’nın daha somut bir delil sunması gerektiği belirtilerek tüm iddiaları reddetti.
ET İTHALATI YASAK
İngiliz parlamentosunun beslenmeden sorumlu komisyonu, konu aydınlatılana kadar Avrupa Birliği ülkelerinden et ithal edilmesinin yasaklanmasını talep etti.
Romanya Tarım Bakanlığı da skandal ile ilgili soruşturmayı sürdürürken, İngiltere Gıda Standartları Enstitüsü, bütün gıda perakendecilerine bütün 'işlenmiş dana et ürünlerinin' testten geçirilmesi talimatı verdi. BBC, Findus marka hazır gıda üreticisi firmanın hazırladığı lazanyaların bazılarının yüzde 100 at etinden yapıldığının anlaşılmasının ardından bu marka bütün ürünlerini süper maketlerden çektiğini açıkladığını bildirdi. Tüketicilerden özür dileyen şirket, söz konusu lazanyaların üretildiği etlerin Fransa'da bir taşeron şirketten tedarik edildiğini duyurdu.
Gıda Standartları Enstitüsü Başkanı Catherine Brown, son dönemde benzer olaylara sıkça tanık olunduğunu hatırlatırken, 'Bu da, bu olaylarda suç işlenmiş, sahtecilik yapılmış olmasının yüksek ihtimal olduğuna işaret ediyor. Gıda sektörünün burger, köfte ve lazanya gibi et ürünleriyle ilgili testlerini yapıp sonuçlarını hızla bize bildirmelerini istedik' dedi.