Ukrayna'da muhalefet baskıyı artırıyor

Abone ol

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de binlerce kişi, Rusya'nın baskısıyla Avrupa Birliği'yle işbirliği anlaşmasını imzalamayı reddeden hükümete baskıyı artırmak için yine protesto gösteri yapıyor. Muhalefete göre yarım milyon kişi meydanlarda.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de binlerce kişi, Rusya'nın baskısıyla Avrupa Birliği'yle işbirliği anlaşmasını imzalamayı reddeden hükümete baskıyı artırmak için yine protesto gösteri yapıyor.

Üç haftadır devam eden protesto dalgasında AB yanlıları Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in istifasını istiyor.

Cumartesi günü Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'le görüşen Yanukoviç, Avrupa Birliği'yle işbirliği anlaşmasını Moskova'nın muhalefeti üzerine askıya aldığını açıklamıştı.

Putin, Ukrayna'nın Rusya ile gümrük birliğine girmesini istiyor.

'Yeni Sovyetler Birliği'ne hayır'

İki taraf da Rusya'nın güneyindeki Soçi kentinde yapılan görüşmede Kiev'in, Kazakistan ve Belarus'un da üye olduğu bu birliğe katılmasının ele alındığı yolundaki haberleri yalanladı.

Daha önce Ukrayna'nın, Rusya'nın bu ülkeye daha ucuza doğal gaz satması durumunda gümrük birliğine katılabileceği iddiası ortaya atılmıştı.

İki ülke yarasında doğal gaz fiyatları konusunda yıllardır kriz yaşanıyor.

Ukrayna Rus doğal gazına bağımlı. Ancak Rus Gazprom şirketi, Ukrayna'nın ödemeleri geciktirdiğinden yakınıyor.

Beş yıl önce Gazprom Ukrayna'ya gaz sevkiyatını geçici olarak durdurmuştu.

Ukrayna'dan geçen boru hatlarından bir çok AB ülkesine Rus gazı pompalanıyor.

3 koşul

Protesto gösterisinde önde gelen muhaliflerden Arseni Yatsenyuk, "Yeni bir Sovyetler Birliği oluşturmaya yönelik bir anlaşmaya imza atmak, Ukrayna'nın parçalanması anlamına gelir" dedi.

Muhalefet liderlerine göre gösterilere yarım milyona yakın kişi katılıyor.

Ukrayna polisi ise bu sayının çok daha az olduğunu söylüyor.

Ellerinde AB ve Ukrayna bayraklarıyla Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan protestocular "Ukrayna Avrupa'dır" sloganı atıyor.

Hapisteki muhalif liderlerden Yulia Timoşenko'nun partisi halka "düşene kadar cumhurbaşkanının peşini bırakmaması" çağrısında bulundu.

Protestocular, Yanukoviç'le müzakere için hükümetin istifa etmesi, Kiev'deki protestolar sırasında gözaltına alınanların serbest bırakılması ve göstericilere darp edenlerin cezalandırılmasını şart koşuyor.

Günün Önemli Haberleri