Ukrayna muhalefeti: Rus anlaşması ne içeriyor?'
Abone olUkrayna Başbakanı Azarov, ülkenin Rusya'yla imzaladığı anlaşmanın ekonomiyi canlandıracağını söylerken muhalefet büyük ekonomik yardıma karşılık Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in ne teklif ettiğini bilmek istiyor.
Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, ülkesinin Rusya'yla imzaladığı
anlaşmayı "tarihi" olarak niteledi ve ekonominin bu yolla
canlanacağını söyledi.
Ama Ukraynalı muhalefet liderleri, Rusya'nın sağladığı büyük ekonomik yardıma karşılık Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in ne teklif ettiğini bilmek istiyor.
Rus Cumhurbaşkanı Vladimir Putin milyarlarca dolarlık Ukrayna devlet tahvilini satın almayı ve ülkeye sağlanan Rus gazının fiyatında indirim yapılmasını kabul etmişti.
Bu gelişme, Rusya'nın Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne yakınlaşmasını engellemek istediği bir dönemde gerçekleşti.
Başbakan Azarov, bakanlar kurulu toplantısında yaptığı
açıklamada bu anlaşmanın Ukrayna'nın ekonomik istikrarını
koruyacağını söyledi.
Ancak muhalefet lideri Vitali Klitschko, başkent Kiev'de AB yanlısı protestoculara yaptığı konuşmada Yanukoviç'in Ukrayna'nın bağımsızlığına ihanet ettiğini söyledi.
Aynı zamanda eski dünya boks şampiyonu olan Klitschko, "[Yanukoviç] Ukrayna'nın milli menfaatlerinden ve bağımsızlığından vazgeçti." dedi.
Klitschko ayrıca "[Cumhurbaşkanı] Yanukoviç ülkemizi teminat olarak sundu. Kaynaklarımıza göre, kendisi Rusya tarafından sağlanacak bir kurtarma paketini kabul edip buna karşılık Ukrayna'nın fabrikalarını, stratejik sektörlerini, ağır sanayisini, ve havacılık ve enerji üretim kurumlarını teminat olarak gösterdi." dedi.
Muhalefet lideri daha sonra Ukrayna cumhurbaşkanının erken seçimlere gitmesini istedi.
Temerrüt tehlikesi
Anlaşmanın ayrıntıları henüz açıklanmadıysa da Ukrayna'nın ivedilikle gelecek sene için 17 milyar dolarlık dış fon açığını kapaması gerekiyor. Bunu yapamaması durumunda ülke temerrüte düşerek borçlarını ödeyemez hale gelebilir.
Putin ve Yanukoviç arasında Kremlin'de yapılan görüşmelerin ardından, Rusya 15 milyar dolar değerinde Ukrayna devlet tahvilini satın almayı, ülkeye sağlanan doğal gazın fiyatının da, bin metre küp başına yaklaşık 400 dolardan 268,5 dolara düşürülmesini kabul etti.
Putin, sağlanan yardımın "koşulsuz" olduğunu söyledi.
Putin ayrıca, Ukrayna'nın, Moskova'nın başını çektiği ve Beyaz Rusya ve Kazakistan'ın da dahil olduğu gümrük birliğine katılmasını konuşmadıklarını belirtti.
Amerika ise Ukrayna'yı, Rusya'yla varılan anlaşmanın protestocuları tatmin etmeyeceği yönünde uyardı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Kiev'in Moskova'yla bağlarının Batı'ya bakmasını engellememesi gerektiğini söyledi.
Yanukoviç'in son dakikada AB'yle anlaşma imzalamaması, ülkede büyük bir protesto dalgası başlatmıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı anlaşmayı Rusya'nın baskısıyla imzalamadığını kabul etmişti.
2004'te 'Turuncu Devrim' adı verilen kitlesel gösterilerden bu yana bu denli büyük protestolar görülmemişti.
Ukrayna, Rus doğal gazına bağımlı. Özellikle Doğu Ukrayna'daki sanayi tesisleri, doğal gaz fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ediyordu. Ukrayna sanayi ürünlerinin yüzde 75'i de, Rusya'ya ihraç ediliyor.