Ukrayna krizinde diplomatik çözüm arayışı
Abone olABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile son dakika müzakereleriyle ayarlanan Ukrayna krizi konusundaki görüşmeye katılmak için ülkesine giden uçağının rotasını Paris'e çevirdi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile son dakika müzakereleriyle ayarlanan Ukrayna krizi konusundaki görüşmeye katılmak için ülkesine giden uçağının rotasını Paris'e çevirdi.
Görüşme kararı önceki gün geç saatlerde ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya lideri Vladimir Putin'in yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı.
Obama görüşmede Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerini geri çekmesi çağrısında bulundu.
Lavrov Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Ukrayna'ya asker gönderme gibi bir niyetleri olmadığını açıkladı.
Ukrayna'nın doğu sınırlarına birkaç bin Rus askerinin konuşlandığı yönünde haberler var.
Kerry ve Lavrov'un Paris'teki görüşmesinin bu akşam yapılması bekleniyor.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki temaslarının ardından ülkesine dönmek üzere yola çıkan Kerry'nin son dakikada uçuş planını değiştirdiği ve mürettabata rotayı Paris'e çevirme talimatı verdiği kaydediliyor.
Bu arada Kırım'ın başkenti Simferopol'de saatlerin iki saat ileri alınıp Rusya saatiyle eşleştirilmesi törenlerle kutlandı.
Tatar Meclisi'nde özerklik talebi
Ancak Rusya'nın ilhakına büyük ölçüde karşı çıkan Tatarlar'ın temsilcileri Bahçesaray'da yapılan Meclis toplantısında "etnik ve bölgesel özerklik" yönünde oy kullandı.
Ancak delegeler bu özerkliğin şeklini ve nasıl başarılacağını ucu açık bıraktı.
Öte yandan Ukrayna'nın önde gelen siyasilerinden boksör Vitali Kliçko 25 Mayıs'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekildiğini duyurdu ve çikolata milyarderi işadamı Petro Poroşenko'ya destek vereceğini açıkladı.
Eski Başbakan Yulia Timoşenko da cumhurbaşkanlığı yarışına gireceğini açıklamıştı.
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, devlet televizyonu Rossiya 1'e yaptığı açıklamada "Kesinlikle Ukrayna'nın sınırlarını aşmak gibi bir niyetimiz, bunda bir çıkarımız da yok" diye konuştu.
Lavrov ayrıca "ülkesinin Ukrayna'daki Rus nüfusun haklarının korunması için tüm siyasi, diplomatik ve yasal araçları kullanmaya hazır olduğunu" vurguladı.
Lavrov'un bu açıklamalarının yayımlanmasından sonra Rus Dışişleri Bakanı'nın mevkidaşı John Kerry'yle bir telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı.
Rus yetkililer görüşmenin Kerry'nin talebiyle yapıldığını söyledi.
Daha önce de Rusya lideri Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama arasında Kırım'daki krizin ele alındığı bir telefon görüşmesi yapıldı.
Obama Putin görüşmesi
ABD'li yetkililere göre görüşme Putin'in aramasıyla gerçekleşti.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Başkan Obama, Putin'e ABD'nin gerginliğin düşürülmesi amacıyla diplomatik yöntemleri desteklemeye devam ettiğini vurguladı. Obama bunun ancak Rusya'nın askerlerini çekmesi ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal edecek adımlardan kaçınmasıyla mümkün olabileceğini açıkça söyledi" denildi.
İki liderin dışişleri bakanlarının gelecekte atılacak adımları görüşmeleri konusunda da uzlaştığı vurgulandı.
Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin katkısıyla hazırlanan Amerikan önerisi, Rus kökenlilerin haklarının korunması için Kırım'a uluslararası gözlemcilerin gönderilmesini ve Rus askerlerinin üslerine dönmesini öngörüyor.
Kremlin, görüşmede Putin'in Obama'nın dikkatini Kiev ve Ukrayna'nın diğer bölgelerindeki "aşırılık yanlılarının devam eden saldırılarına" çektiğini söyledi.
ABD ve müttefikleri Kırım'ın ilhakına tepki olarak Putin'in yakın çevresine ambargo koymuş ve Rus ekonomisini hedef alan önlemler alma tehdidinde bulunmuştu.
Moskova bölgede yapılan referandumun ardından Kırım'ı ilhak etmişti.
Ukrayna ve Batı oylamayı "yasadışı" ilan etmişti.