Ukrayna krizi: Rus askerlerden uyarı ateşi
Abone olKırım'da Belbek hava üssüne yürüyüşe geçen yaklaşık 300 Ukrayna askeri Rus askerleri tarafından açılan uyarı ateşiyle durduruldu.
Kırım’daki Rusya ve Ukrayna askerleri Sivastopol kentindeki
Belbek hava üssünün yakınlarında karşı karşıya geldi.
Rus askerlerinin üsse yaklaşan 300 Ukrayna askerini durdurmak için havaya ateş açtıkları bildirilirken, Sivastopol’daki Ukrayna donanmasına ait üslerin çevresinde ise silahlı ve sivil Rusların insan zinciri oluşturdukları haberleri geliyor.
Rusya’nın Ukrayna’ya Kırım’daki üsleri teslim etmesi için verdiği öne sürülen mühlet de bu sabah saatlerinde doldu, ancak herhangi bir çatışma yaşanmadı.
Öte yandan Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna sınırı yakınlarında Batı Rusya’da düzenlenen tatbikata katılan askerlerini geri çektiği bildirildi.
Geçen hafta başlayan tatbikata 150 bin civarında askerin
katıldığı belirtiliyor.
Rusya ise, Ukrayna’ya devrik lider Viktor Yanukoviç’in yazılı yardım çağrısının ardından sivilleri korumak amacıyla asker gönderildiğini söyledi.
Rusya'nın Kırım'a asker sevkiyle başlayan gerilim dün gece BM Güvenlik Konseyi'nde ele alındı.
Rusya'nın BM Büyükelçisi Güvenlik Konseyi'ne, Ukrayna'nın devrik lideri Yanukoviç'in, sınır boyunca sivillerin korunması amacıyla Moskova'dan askeri birlik talep ettiğini söyledi.
Rusya'nın BM büyükelçisi Vitaly Churkin Güvenlik Konseyi toplantısında, Yanukoviç'in bu talebi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Cumartesi günü yazılı olarak ilettiğini belirtti.
New York'taki toplantıda Churkin, Yanukoviç'in gönderdiği mektubun bir kopyasını gösterdi.
Churkin devrik Ukrayna liderinin, sadece Rusça konuştuğu için Ukrayna'daki sivillere eziyet edildiğini, Ukrayna'nın iç savaşın eşiğinde olduğunu söylediğini belirtti.
Ukraynalı yetkililerse bu iddiaları reddediyor.
Yetkililer, Kırım'da yaşayan halkın büyük bir çoğunluğunun, ayrıca Güneydoğu kentlerinde nüfusunun hatırı sayılır bir bölümünün gündelik hayatında Rusca konuştuğunu söylüyor.
Churckin Yanukoviç'in mektupta, 'Rusya Devlet Başkanı Putin’e çağrıda bulunarak; meşruiyet, barış, hukuk, düzen, istikrarı tesis etmek ve Ukrayna halkını korumak için, Rusya Federasyonu'nun askeri güçlerini kullanmasını talep ettiğini' belirttiğini aktardı.
Batılı büyükelçiler Rusya’nın bu gerekçesini kabul etmeyi reddetti Moskova'yı uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlamaya devam etti.
Rusya günlerdir binlerce askerini Ukrayna'nın Kırım bölgesinde konuşlandırıyor.
Rus güçleri ayrıca Ukrayna'nın sınırlarında askeri tatbikat gerçekleştiriyor ancak Kremlin, Putin'in bu askeri birliklere üslerine geri dönme çağrısı yaptığını belirtiyor.
'Ültimatom' gerginliği
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'ın Kırım'daki Ukrayna güçlerine, teslim olmaları için salı sabahı TSİ 05.00'e dek süre verdiğini duyurmuştu.
Rus donanması sözcüsü iddiayı reddetmişti.
Ukraynalı yetkililere göre, ültimatom, Rusya'nın Karadeniz Filosu Komutanı Aleksander Vitko tarafından vermişti.
Ancak Rus Interfaks ajansı filo sözcüsünün ültimatom verildiğini reddetiğini duyurmuştu.
Ültimatom haberinden sonra üslerinde kuşatılmış halde bulunan Ukrayna askerlerinin sabaha kadar gergin bir şekilde Rus güçlerinin ve Moskova yanlısı milislerin saldırısını beklediği belirtiliyor.
Bununla birlikte Ukrayna birliklerinden birinin komutan yardımcısı olduğu belirtilen ve adı açıklanmayan Binbaşı Lisovoy, yerel ATR televizyon kanalına üsse yönelik herhangi bir baskın gerçekleşmediğini belirtti.
Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı ABD ve Rusya arasındaki tüm askeri taahhütlerin askıya alındığını duyurdu.
Böylece iki ülke arasındaki tatkibatlar, ortak toplantılar, liman ziyaretleri ve plananan konferanslar da askıya alınmış oldu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Ukrayna'nın yeni lideleriyle görüşmek ve ülkenin egemenlik hakkına desteğini göstermek için Kiev'e gidiyor.
Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Yuriy Sergeyev Rusya'nın yarımadaya 16 bin asker konuşlandırdığını söyledi.
Sivastapol'daki BBC muhabiri Mark Lowen Kırım'ın fiili olarak Rus ordusunun kontrolünde olduğunu aktarıyor.
Lowen Ukrayna'nın bölgedeki iki ana askeri üssünün sarılmış olduğunu, havaalanı gibi kilit yerlerin işgal edildiğini, Rus birliklerinin sayıca Ukrayna askerlerinden fazla olduğunu ve Kırım'a giden yolların kesildiğini söylüyor.
Lavrov: Rus askerleri Kırım'da kalıcı
Rusya son olarak askerlerinin ülkenin çıkarlarını ve vatandaşlarını korumak için Ukrayna'daki siyasi durum normalleşene dek ülkede kalacağını açıklamıştı.
Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rusya'nın "aşırı milliyetçi tehditlere karşı insan haklarını savunduğunu" söylemişti.
Rusya Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in geçen hafta devrilmesinin ardından Cumartesi günü Ukrayna'ya asker sevki için Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yetki vermişti.
Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'da yönetimi elinde bulunduranların zaferlerini insan hakları ve azınlıkların özgürlüklerine saldırmak için kullandıklarını söyledi. Lavrov bu ülkede aşırı milliyetçilerin
Rusların çıkarlarını ve Rusça konuşan nüfusun haklarını tehdit
ettiklerini belirtti.
Kremlin, Rusya yanlısı Yanukoviç'in görevi bırakmak zorunda
kalmasının ardından Ukrayna'daki yeni yönetimi tanımamıştı.