Ukrayna krizi: G7 Rusya'yı kınadı
Abone olRusya'nın G8 ortakları, 'Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü açıkça ihlal etmekten dolayı' Rusya'yı kınadı. Haziran ayında Soçi'de yapılması planlanan G8 zirvesi hazırlıklarının da durdurulduğu belirtildi.
Rusya'nın G8 ortakları, Rusya'yı Ukrayna topraklarındaki askeri
hareketliliği nedeniyle kınadı.
Rusya hariç G8 ülkeleri, Haziran ayında Soçi'de yapılması planlanan G8 zirvesinin hazırlıklarını da askıya aldı.
Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD; Rusya'ya Ukrayna'yla görüşme gerçekleştirme çağrısı yaptı.
G7 ülkelerinin Beyaz Saray tarafından yayınlanan mesajında Rusya, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü açıkça ihlal ettiği belirtilerek kınandı.
Ayrıca G7 maliye bakanları Ukrayna'ya güçlü mali destek sağlama
sözü de verdi.
Bu arada Avrupa Birliği'nin dışişleri bakanlarının bugün Brüksel'de acil bir oturumda bir araya gelmesi bekleniyor.
Toplantı, Rusya'nın Kırım'daki kontrolünü güçlendirmeye devam etmesi üzerine düzenleniyor.
Ukrayna ordusundan seferberlik
Ukrayna'daki geçici hükümet Rusya'yı ülkelerine karşı savaş ilan etmekle suçladı ve askeri güçlerine harekete geçme emri verdi.
Ukrayna ordusu Rusya'nın Kırım'a askeri yığınak yapması üzerine tam seferberlik ilan etti.
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna'nın felaketin eşiğinde olduğunu söyledi.
Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Batı'dan yapılan askeri güçlerine geri çekme çağrılarına olumlu yanıt vermedi.
Bu arada Ukrayna'nın yeni atanan Donanma Komutanı, Kiev hükümetine sırtını dönerek, Kırım'da oluşturulan Rusya destekli yönetimin safına geçti.
Tümamiral Denys Berezovsky, "Rusya işgali" endişesiyle teyakkuza geçen Ukrayna hükümeti tarafından Cumartesi günü donanmanın başına getirilmişti.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise Rusya'ya "birliklerini üslerine geri çekme" çağrısı yaptı.
Brüksel'de konuşan Rasmussen, "Rusya'ya gerginliği düşürme, birliklerini üslerine geri çekme ve Ukrayna'nın başka bir bölgesine müdahaleden kaçınma çağrısı yapıyoruz" dedi. Rasmussen, "değerli bir ortak" diye tanımladığı Ukrayna'nın kendi geleceğine karar vermesi gerektiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de Salı günü Kiev'e giderek Ukrayna yönetimine desteğini belirtmesi bekleniyor.
ABD Başkanı Barack Obama da Kırım'daki Rus askeri varlığının Ukrayna'nın egemenliğini zedelediğini söylemişti.
Sivastopol'de basın toplantısı
Sivastopol'da kameraların karşısına geçen Tümamiral Berezovsky, Kırım'daki yerel parlamentonun seçtiği Başbakan Sergiy Aksyonov ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Aksyonov, yarımadadaki Ukrayna donanma güçlerine, Kiev hükümetini tanımama emri verdiğini söyledi. Aksyonov, Pazar gününün tarihe "Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin donanmasının kuruluş günü" olarak geçeceğini söyledi.
Tümamiral Berezovsky de, Kırım halkının hayatını ve özgürlüğünü savunmak için, yarımadadaki geçici yönetimin emrinde olduğunu açıkladı.
Ukrayna başkenti Kiev'deki hükümetin Geçici Savunma Bakanı Ihor Tenyukh ise görevden alınan tümamiral hakkında "vatan hainliği" soruşturması başlatıldığını duyurdu.
Sivastopol'daki Ukrayna donanma karargâhına Rus askerleri konuşlanmış durumda.
Ukrayna hükümeti, Kırım'daki iki limanda bulunan sahil güvenlik araçlarını Karadeniz ve Azak Denizi'deki üslere kaydırdı.
Simferepol'da patlamalar
Akmescit olarak da bilinen Simferepol'daki BBC muhabirleri, yerel saatle 23:10 civarında iki patlama sesi duyulduğunu bildirdi. Patlamaların sebebi konusunda bir açıklama yapılmadı.
Sosyal medyada dolaşan haberlerdeyse, Rus güçlerinin Sivastopol'daki askeri havalimanını da ele geçirmeye çalıştığı öne sürülüyor.
Kırım Yarımadası'ndaki birçok askeri üssün Pazar günü Rus askerleri tarafından kuşatıldığı haberleri geldi.
Ukrayna hükümeti ise askeri seferberlik ilan etti. İçişleri Bakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkenin "felaketin eşiğinde olduğunu" söyledi.
ABD, Fransa, İngiltere ve Kanada, Haziran ayında Rusya'da yapılacak G8 zirvesi hazırlıklarını dondurdu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde, "ultra-milliyetçi güçlerin" Rus vatandaşlarına ve Rusça konuşan Ukraynalılara "merhametsizce şiddet uygulama tehdidi" olduğunu öne sürdü.
Putin ile Merkel'in, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Rusya'ya kaçmasının ardından kurulan yeni Ukrayna hükümeti ile diyalog kurulması için ortak bir ekip oluşturulmasında anlaştığı belirtiliyor.
Ukrayna krizi, Yanukoviç'in Kasım ayında Avrupa Birliği ile ilişkileri geliştirecek bir anlaşmayı reddederek Rusya yanlısı politikalarda ısrar etmesi üzerine başlamıştı. Çok sayıda Yanukoviç karşıtı siyasi grubun içinde yer aldığı kitlesel gösteriler sonraki aylarda ölümlere yol açan şiddet olaylarına dönüştü.