Ukrayna ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar anlaşmaya vardı

Abone ol

Ukrayna ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar, ülkenin doğusundaki çatışmaların sona ermesini öngören barış planı bildirisi üzerinde uzlaşıya vardı. Anlaşma tampon bölge oluşturulmasını, askeri uçuşların yasaklanmasını da içeriyor.

Ukrayna hükümeti ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar, ülkenin doğusundaki çatışmaların sona ermesini öngören barış planı bildirisi üzerinde uzlaşıya vardı.

Dokuz maddelik anlaşma, 30 kilometrelik tampon bölge oluşturulmasını, Ukrayna'nın doğusundaki bazı bölgelerin askeri uçuşlara yasaklanması ve 'yabancı paralı askerlerin' her iki taraftan da çekilmesi şartlarını da içeriyor.

Anlaşma, 5 Eylül'de ateşkes ilan edilen Belarus'un başkenti Minsk'teki görüşmelerde duyuruldu.

Anlaşmaya, Rusya, Ukrayna, ayrılıkçı temsilcileri ile AGİT (Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) yetkililerinin gece boyu yaptığı müzakereler sonucu varıldığı belirtildi.

Kiev'i temsilen görüşmelere katılan Ukrayna eski devlet başkanı Leonid Kuchma, tüm tarafların ağır silahları geri çekme konusunda uzlaşıya vardığını söyledi.

Kuchma, "Ağır silahlar cephe hattından 15 km uzağa taşınacak" dedi.

Kuchma, anlaşmanın 24 saat içinde yürürlüğe gireceğini belirtti ve AGİT gözlemcilerinin anlaşmaya uyulup uyulmadığını denetlemek için tampon bölgeye gideceklerini ifade etti.

Ayrılıkçı lider Aleksandır Zakharçenko, her iki tarafın ayrılıkçıların kontrolündeki Luhansk ve Donetsk'in durumunu görüşmediklerini söyledi.

Zakharçenko, "Ukrayna'nın olduğu gibi, bizim de bu konuda kendi görüşümüz var" dedi.

Özerk yönetim hakkı

Hafta başında Ukrayna parlamentosu, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bazı kısımlarına üç yıl boyunca özerk yönetim hakkı tanıyan yasayı onaylamıştı.

Görüşmelerde Moskova'yı temsil eden Rusya'nın Ukrayna Büyükelçisi Mikhail Zurabov, her iki tarafta da 'paralı askerlerin' savaştığını ifade edip AGİT'e bu askerlerin uzaklaştırılması çağrısında bulundu.

Rusya ise, Ukrayna'da ayrılıkçıların yanında savaşan vatandaşlarının bunu 'kendi iradeleriyle' yaptıklarını söylüyor.

Ukrayna'nın doğusunda Nisan ayından bu yana devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısı 3 bini aştı.

Ateşkes anlaşması yürürlükte olsa da sıkça ihlal ediliyor.

Ukrayna, Rusya'yı ayrılıkçıları silahlandırmak ve Rus askerlerini doğu bölgeleri Donetsk ve Luhansk'a göndermekle suçluyor. Moskova ise iddiaları reddediyor.

Donetsk'te Cumartesi günü de üç şiddetli patlama meydana geldi. Görgü tanıkları patlamaların kimyasal tesiste meydana gelmiş olabileceğini söylüyor.

Diğer yandan, insani yardım malzemesi taşıyan yaklaşık 200 kamyon Rusya'dan ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'e vardı.

Rusya, yakın zamanda gönderdiği üçüncü yardım konvoyunda gıda, su ve jeneratör bulunduğunu belirtti. Yardım konvoylarının geçişi, Ukrayna'nın onayı olmadan gerçekleşti.

Günün Önemli Haberleri