Ukrayna: Ayrılıkçılara özerklik ve af yasası
Abone olUkrayna parlamentosu, ülkenin doğusunda ayrılıkçıların denetiminde olan bölgelere özerklik, isyancılara ise af getirilmesini öngören yeni yasayı onayladı. Parlamento, Avrupa Birliği ortaklık anlaşmasına da onay verdi.
Ukrayna parlamentosu, ülkenin doğusunda ayrılıkçıların
denetiminde olan bölgelere özerklik, isyancılara ise af
getirilmesini öngören yeni yasayı onayladı.
Bu adım, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun 5 Eylül'de imzaladığı ateşkes anlaşmasının devamı olarak görülüyor.
Ukrayna parlamentosu ayrıca Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını da onayladı.
Af, Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki ayrılıkçıları kapsıyor, ancak Malezya uçağının düşürülmesini kapsam dışı bırakıyor.
Batılı liderler Malezya Hava Yolları'na ait MH17 sefer sayılı
uçağın Temmuz ayında ayrılıkçılar tarafından Rus füzeleri
kullanılarak düşürüldüğüne inanıyor.
Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını Rusya'nın Şubat ayında ilhak etmesinin ardından ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde hükümet kuvvetleriyle ayrılıkçılar arasında çatışmalar başlamıştı.
Olaylarda bugüne kadar 3 bin kadar kişinin öldüğü belirtiliyor.
Ukrayna ve Batı, Rusya'nın ayrılıkçıları desteklemek üzere asker ve ağır silah gönderdiğini iddia ediyor. Rusya ise iddiaları yalanlıyor.
Tutukluların affı
Af yasası, "ağır" olarak nitelenen suçları da kapsam dışı bırakıyor.
Yasa, çatışmalar sırasında yakalanan Rusya yanlısı ayrılıkçıların serbest bırakılması anlamına gelecek.
Ateşkes sürecinde de bazı tutuklular serbest bırakılmıştı.
Ukrayna'nın doğusunda resmi binaları işgal altında tutan ayrılıkçıların buraları boşaltması, yakaladıkları Ukraynalı askerleri ve diğer tutukluları serbest bırakması ve silahlarını teslim etmesi gerekecek.
Ancak çoğu tam bağımsızlıktan yana olan ayrılıkçılar "Novorossiya" adı altında yeni bir devlet kurulmasından söz ediyor.
Rusya Fedrasyonu Başkanı Vladimir Putin de bazı konuşmalarında bu kavramı kullanmıştı.
Bu arada Ukrayna hükümetinin elinde bulunan Donetsk hava limanı civarında ateşkese rağmen çatışmaların devam ettiği bildiriliyor.
'Tarihi gün'
Öte yandan Ukrayna parlamentosu, Avrupa Parlamentosu ile eşzamanlı oturumunda Avrupa Birliği ortaklık anlaşmasını onayladı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko olayı "tarihi" bir adım olarak değerlendirdi.
Oylama, iki parlamento arasında kurulan özel video bağlantısıyla canlı izlendi.
Poroşenko ve AP Başkanı Martin Schulz ortaklık anlaşmasını 'tarihi' olarak niteledi.
Serbest ticarete erteleme
Ukrayna krizi, eski Sovyet cumhuriyetini Rusya'nın etki alanından uzaklaştırarak Avrupa'ya yaklaştıran AB ortaklık anlaşması girişimiyle patlak vermişti.
Eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Rusya'nın baskısıyla anlaşmayı imzalamaktan son anda vazgeçmiş, bunu takip eden protestolarda ise Yanukoviç iktidarı devrilmişti.
Bugün onaylanan ortaklık anlaşmasının AB ile serbest ticareti hedefleyen maddelerinin de Kasım ayında yürürlüğe girmesi öngörülüyordu, ancak Cumhurbaşkanı Poroşenko, geçen hafta bu maddelerin 2015 sonuna kadar ertelenmesi yönünde karar aldı.
Poroşenko'nun bu kararını Ukrayna'da bazı kesimler Moskova'dan gelen baskılara boyun eğmesi şeklinde yorumlayarak eleştiriyor.