Ufukta uyku var!

Abone ol

Yorucu bir uçuş sonrası önemli bir toplantınız var ancak uçukta uyuyamıyor musunuz?

British Airways Uyku Doktoru Chris Idzikowski, saat dilimlerinden geçen yolcular için, jet lag (uçuş sersemliği), en büyük dezavantaj olduğunu ifade etmektedir; ancak basit bir formül ile, uçuşa bağlı uykusuzluğa veda edebilirsiniz.

Edinburgh Uyku Merkezinde görev alan ve İngiltere"nin uyku üzerine önde gelen otoriterlerinden biri olan Dr Idzikowski, 2005 yılında BA tarafından, havayolunun yolcular için uçakta en rahat uykuyu sunabilme çalışmalarına katkıda bulunmak amacı ile görevlendirilmiştir.

Jet lag, vücudun doğal saatinin, birçok saat diliminden geçmek sureti ile, aksaması sonucu gerçekleşen bir durumdur. Bu semptomlar arasında yorgunluk, yön kaybı ve uyuyamama yer almaktadır. Nispeten zararsız bir durum olmakla beraber, jet lag, uzun süredir beklediğiniz bir tatilin ilk birkaç gününü zehir edebilir ve gerek iş, gerekse tatil amaçlı seyahatlerinizde, sorun teşkil eder.

Dr Idzikowski “iyi haberler, bu sorunun çözümü olduğunu müjdeliyor. Vücut saati, dört ana faktörden etkilenmektedir: ışık, uyku, egzersiz ve gıda. Bu değişkenlerin her biri, Jet Lag Danışman programına girilebilir; benim geliştirdiğim versiyonuna ise, ba.com/jetlag adresinden erişebilirsiniz. Bunu müteakip, yolcular, ne zaman ışığa çıkabileceklerini ya da ne zaman ışıksız ortamları tercih etmeleri gerektiğini tespit edebilirler.

“Işıktan uzak dururken akılda tutulması gereken en önemli şey, odanın kapkaranlık olmasıdır; bunun için en uygun çözüm, bir göz maskesi takmak olabilir. Işığa maruz kalmanız mutlaka gerekli ise, en iyi seçenek, güneş gibi, doğal bir kaynak olmasıdır. Ancak yeni araştırmalar, bir okuma lambası veya hatta cadde aydınlatması gibi suni ışık kaynaklarının da faydalı olabileceğini öngörmektedir.

“Bu aydınlık ve karanlık kurallarına uygun olarak hareket edilirse, hiçkimse jet lag şikayeti yaşamayacaktır.” diyor

British Airways"in ticari işler direktörü Martin George: “Varacakları noktaya çalışmaya hazır olarak varmak isteyen iş seyahatleri için, gerekse, tatillerinin her dakikasından keyif almak isteyen turizm amaçlı yolcularımız için, jet lag istenmeyen birşeydir.

“Jet lag danışman programı, tüm yolcularımızın istifade edebileceği yerleşik “keyifli sağlık” programımıza ilave olarak sunulmaktadır; yolculuklarının en iyi şekilde geçmesini sağlamak üzere atılmış bir adımdır. Ayrıca, iş seyahatlerine çıkan yolcularımız için, uçuş esnasındaki uyku sürelerini azamiye çıkarmak üzere, uçağa binmeden önce yemek yiyebilecekleri BA Club World Sleeper Servisi mevcuttur.” diyor.







Vaka Çalışması
Ada Parr, Sydney ve Singapur gibi, uzun uçuşlar gerektiren muhtelif noktalara British Airways ile sık sık seyahat eden üst düzey bir yöneticidir. "Global bir ağın yöneticisi olarak, seyahat, görevimin ayrılmaz bir parçası. Her ülkede kısıtlı zamanım var, o yüzden, art arda toplantılarım oluyor ve bu toplantılarda, performansımın en iyi seviyede olması gerekli. Jet lag"e ise hayatımda hiç yer olmamalı.”

“Uzun uççuşlarda uyguladığım birkaç teknik var. Bunlar arasında, zihinsel ve fiziksel görüntüleme yöntemleri de yer alıyor; bu süre zarfında, saatimi, gideceğim yere göre ileri alıyorum ve ayrıca günlük düzenimi de ona göre uyarlıyorum. Varacağım noktada Pazar sabahı olacak ise, önce gazeteleri okuyorum ve egzersiz saatim olan akşam üzeri beş civarında uçuyorsam, kabin içerisinde aşağı yukarı yürüyüşler yapıyorum.”

“Gece uçuşlarında ise, uyumam gerekiyor. BA'in Club World Sleeper Servisi uçuş öncesinde sunduğu akşam yemeği ile, mükemmel bir çözüm getiriyor. Akşam yemeği, ertesi sabah inişe kadar beni tok tutuyor ve beraberinde aldığım bir iki kadeh kırmızı şarap da, rahat bir uyku uyumama yardımcı oluyor. Yine de uyuyamazsam, biraz kakao ve bisküvi istiyorum ve o zaman faydası oluyor.”

Günün Önemli Haberleri