Ufuk Uras Toktamış Ateş'i anlattı
Abone olTedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden Prof. Dr. Toktamış Ateş için İstanbul Üniversitesi'nde tören düzenlendi.
Toktamış Ateş'ten kibirli ve tevazuyu öğrendiklenin altını çizen
Ufuk Uras, Ateş'i "Hayır' demesini, özellikle gençlere ve
sivil toplum kuruluşlarına, hiç bilmezdi, 'Hayır' diyemezdi.
Üniversite bahçesinde, bahçedeki futbol sahasında gençlere 'hayır'
diyemediği için, onlarla nasıl top koşturduğunu anımsarız"
sözleriyle anlattı.
Tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden Prof. Dr. Toktamış Ateş için 44 yıl öğretim üyeliği görevinde bulunduğu İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) Rektörlük binasında tören düzenlendi.
Toktamış Ateş'in Türk bayrağına sarılı ve çiçeklerle süslü tabutunun bulunduğu rektörlük binasındaki törene, Ateş'in eşi Prof. Dr. Nevin Ateş, kızı Ayşegül Ateş ile öğretim üyeleri katıldı.
Nevin Ateş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ''O benim eşim, kızımın babasıydı ancak Türkiye'nin büyük çoğunluğunun da Toktamış Hocası'ydı. Onu kaybettik sonsuzluğa, uğurladık'' diye konuştu.
Törende Toktamış Ateş'in özgeçmişi okunduktan sonra,
Ateş'in çalışma arkadaşları konuşmalar yaptı.
İÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Ak, Toktamış Ateş'i yitirmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, sevenlerine başsağlığı diledi.
FAKÜLTEMİZ ÇOK ÖNEMLİ İSİMLER KAYBETTİ
İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat, Toktamış Ateş'in ölümü nedeniyle yalnızca İÜ'nün değil tüm Türkiye'nin üzüntülü olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
''Üç ay içinde, fakültemiz çok önemli isimleri kaybetti. İktisat Fakültesi, gerçekten büyük bir yaprak dökümü yaşıyor. Üzüntümüzü anlatamayız. Önce Mükerrem Hiç hocamızı, sonra Turan Yazgan hocamızı, bugün de ebediyete uğurladığımız Toktamış Ateş hocamızı aramızdan kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz...
Toktamış Hocamızı, Hoca'yı bundan sonra da anlamaya anlatmaya devam edeceğiz. Türk toplumunun anlaması ve anlaşılması gereken önemli isimlerden birisidir, Toktamış Ateş. Büyük bir alimdi. Alimin bu dünyadan göçü, alemin yok oluşudur. Büyük bir alimle, alem göçtü ama inanıyoruz ki bizim inancımızda, alimlerin amel defterleri kapanmaz. Yetiştirdiği talebeler, eserler, ortaya koyduğu doğrular devam ettiğince, büyük insanların Allah nezdinde sevapları yine devam edecektir. Bu kişilerden bir tanesi de Toktamış Ateş hocamızdır. Gerçekten mükemmel bir insan, önemli bir bilgindi. Bilgisi sadece raflarda kalan, bilgisi sadece kendisine yarayan bir kişi değildi. Bilgisini toplumla paylaştı. Sendikacılıktan, sivil toplum örgütlerinin toplantılarına kadar bir öteye, bir bireyi koştu. Televizyonlarda da bu milletin derdine tercüman oldu.''
UFUK URAS: ÇOK SESLİLİĞİ ONDAN ĞRENDİK
İÜ İktisat Fakültesi'nin eski öğretim üyelerinden, eski İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Ateş'in ölümü nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını belirtti. Şair Behçet Necatigil'in ''Bıkmışım ölümlerden. Ölmeyin benden önce'' şeklindeki dizelerini hatırlatan Uras, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Maalesef 2013 yılında, hemen her gün kalbimizden vuruluyoruz. Bu bilim mabedinde ve Bilgi Üniversitesi'nde ve daha bir çok yerde, sevgili Hocamız, binlerce öğrenci, yüzlerce hoca yetiştirdi, onlarca kitap yazdı. Geleneksel hoca tipolojisinden farklı olarak, Türkiye sınırlarında gidip konferans vermediği il kalmamıştı. Tıpkı yurt dışı toplantılarını da ihmal etmediği gibi. Çünkü keyif alırdı, ürettiği bilgiyi başkalarıyla paylaşmaktan. Toktamış Ateş, bizim için paylaşmayı seven bir insandı. 'hayır' demesini, özellikle gençlere ve sivil toplum kuruluşlarına, hiç bilmezdi, 'Hayır' diyemezdi. Üniversite bahçesinde, bahçedeki futbol sahasında gençlere 'hayır' diyemediği için, onlarla nasıl top koşturduğunu anımsarız. Biz hocamızdan demokrat olmayı, demokrasiden yana olmayı, çok sesliliği, başkalarıyla empati yapmayı, gönül köprüleri kurmayı, farklılığı bir zenginlik olarak görmeyi öğrendik. Ondan tevazuyu, kibirli olmamayı, insancıllığı, yufka yürekliliği, iyi yürekli olmayı öğrendik. Bir de vefa duygusunu, vefanın sadece bir 'boza markası' olmadığını öğretti bize. Hocamız çok renkli kişiliğiyle hepimizin dünyasını renklendirdi, hepimize örnek oldu. Türkiye'nin çok çalkantılı yakın tarihinde her zaman inatla, bir arada yaşama kültürünü, bir ardada siyaset yapmayı ve hoşgörüyü diyaloğu savundu. Ülkesinin değerlerini çok sevdi ve bu değerleri hiç bir şekilde bir biriyle vuruşturmadı. Bir biriyle kavuşturmayı tercih etti.''
Törende, İÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Entitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kaçar, İÜ İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti Genel Başkanı Vahap Adıyaman, İÜ İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İrfan Çiftçi ve öğrenciler adına İÜ İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 4. sınıf öğrencisi Gamze Nurluoğlu da birer konuşma yaptı.
Törenin ardından, Prof. Dr. Toktamış Ateş'in naaşı, rektörlük binasından, alkışlarla Fatih Camisi'ne uğurlandı.