Ucuz laptoplar tanıtıldı

Abone ol

Yoksul ve gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklar için ucuz dizüstü bilgisayar geliştirilen dizüstü bilgisayarların yeni tasarımı tanıtıldı.

"Her Çocuğa bir Laptop" projesi çerçevesinde, yoksul ve gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklar için ucuz dizüstü bilgisayar geliştirilen dizüstü bilgisayarların yeni tasarımı tanıtıldı.

Projenin kurucusu Profesör Nicholas Negroponte, görev yaptığı Massachusetts Institute of Technologie'de (MIT) düzenlediği basın toplantısında, e-book (elektronik kitap) görünümünde ve işlevinde olan cihazın fiyatının yeni tasarımıyla birlikte 75 dolar ucuzladığını belirterek, XO2 adı verilen yeni cihazın 2010 yılında teslimine başlanacağını açıkladı.
Eski modelindeki gibi yeşil lastikli klavyesi bulunmayan yeni cihazın iki dokunmatik ekranı bulunuyor ve ekranlardan biri klavye görevi görüyor.

Yeni laptopun değişik bir bakış açısıyla tasarlandığını belirten Negroponte, bir cihazı birkaç çocuğun kullanabilmesi, laptop ile elektronik kitap ve elektronik tahta özelliklerini bir araya getirebilmesi düşüncesinden hareketle yeni tasarımın geliştirildiğini söyledi.

500 e-kitap depolama kapasitesine sahip yeni cihaz ilkinden daha az enerji harcarken, ilkinin yarısı büyüklüğünde ve daha hafif olacak.

Hedef fiyatı 100 dolar olan, ancak şu anda 188 dolara mal olmasının yanı sıra şimdiye dek sadece 600 bin adet laptop satan projeye ilginin, yeni bilgisayarlara Windows XP işletim sisteminin dahil edilmesiyle artması ve siparişler gelmesi bekleniyor.

Projenin kurucusu Negroponte, ayrıca zengin ülkelerdekilerin bu cihazdan bir adet satın alıp, ikincisini yoksul ülkelere bağışlayabilmelerine olanak sağlayan "Bir Al-Bir Ver" adlı programını yeniden başlattığını ve kampanyanın eylülde Avrupa'da da başlatılacağını açıkladı.

Günün Önemli Haberleri