Uçuk vaatleri halk yemedi

Abone ol

Uçan vaatler oya dönüşmedi. Uzan hüsran yaşadı. Haydar Baş yüzde 1'i bile bulamadı...

Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan 2002’deki seçimlerin ardından ikinci kez girdiği seçimde de baraj altında kaldı. ‘1 YTL’ye mazot’, ‘8 YTL’ye fındık’ oya dönüşmedi

UZAN son seçimlerde de vaatleriyle çok tartışıldı. İmaj ve medya ürünü olduğu öne sürülen Genç Parti Lideri ‘Mazot 1 YTL olacak, işsizler 350 YTL maaş alacak, gıdadan KDV kalkacak, fındık 8 YTL olacak, ÖSS ve harçlar kalkacak’ vaatlerinde bulundu. Önerileri internet sitelerinde alay konusu olan Uzan ‘Ezilenler iktidar olacak’ sloganını benimsemişti.

YARGITAY ESKİ GENEL SEKRETERİ DE ADAYDI
GENÇ Parti’den aday olanlar arasında Yargıtay eski Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu da bulunuyordu. Uzun yıllar Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı ve Yargıtay üyeliği yapan İbrahimhakkıoğlu, Genç Parti’ye katılmak için genel sekreterlik görevinden istifa etmişti.

ŞİRİN MECLİS DIŞI KALDI
Partide hüsrana uğrayan bir diğer isim de Emin Şirin oldu. Emin Şirin 2002 seçimlerinde AK Parti’den Meclis’e girmişti. Partiden istifa eden Şirin ardından Liberal Demokrat Parti Genel Başkanlığı’nı yürütmüştü. Daha sonra Anavatan Partisi’ne geçen Şirin, Mumcu ile yaşadığı çatışma nedeniyle buradan da istifa etmişti. Genç Parti’yi tercih eden Şirin bu seçimler sonunda da meclis dışı kaldı.

HAYDAR BAŞ YÜKSEKTEN UÇMUŞTU
Seçim kampanyasının en uçuk vaatleriyle dikkat çeken Haydar Baş’ın genel başkanlığını yaptığı Bağımsız Türkiye Partisi de başarılı olamadı. ‘İş, aş, Haydar Baş’ sloganıyla seçim kampanyasına başlayan BTP’nin noter onaylı vaatlerinden bazıları şöyle: ‘Her ev hanımına iktidarın ilk ayından başlamak üzere her ay 500 YTL maaş, doğum yapan her anneye 15 bin YTL doğum ikramiyesi , çocuk başına 250 YTL çocuk maaşı, 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşına iktidarın 12. ayından itibaren her ay 500 YTL maaş, asgari ücret 2 bin YTL, her çiftçiye tohumunu ekmeden yüzde 50 avans ve mazot 80 Ykr olacak.’

YAŞAR HOCA HÜSRANA UĞRADI
TBMM 22’inci dönemde Meclis’e CHP’den giren ancak daha sonra parti yönetimiyle ters düşüp istifa eden Yaşar Nuri Öztürk parti kurma yoluna gitmişti. Daha sonra Halkın Yükselişi Partisi’ni kuran Yaşar Hoca, il il gezerek seçim propagandası yaptı. Ancak beklediği ilgiyi göremedi. Bu durum sandığa da yansıdı. Öztürk’ün tek kişilik partisi yüzde 1 bile oy alamadı.

PERİNÇEK UMDUĞUNU BULAMADI
Anti Amerikancı söylemlerin sahibi, ilginç komplo teorileri ve iddialarla gündemden hiç düşmeyen bir isim olan Doğu Perinçek de başında olduğu İşçi Partisi’ni başarıya ulaştıramadı. Bağımsız adaylığın rağbet gördüğü bu seçimlerde, bazı sol partilerin liderleri de bağımsız aday oldu. Genel Başkanı Ufuk Uras’ın bağımsız aday olduğu Özgürlük ve Dayanışma Partisi ile Genel Başkan Levent Tüzel’in bağımsız aday olduğu Emek Partisi de geçen seçimlerde olduğu gibi baraj altında kaldı.

TÜRKEŞSİZ ATP BAŞARISIZ
Seçimi kaybeden bir başka parti de Aydınlık Türkiye Partisi oldu. Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş, Devlet Bahçeli’nin daveti üzerine partiden ayrılmıştı. Türkeş’siz seçime giren ATP yine oldukça düşük oy aldı.

Aydemir Güler’in liderliğindeki Türkiye Komünist Partisi de (TKP) 2002’deki sonuçtan farklı grafik sergilemedi. Ufuk Uras’tan yoksun seçime giren ÖDP de sürpriz yapamayan partiler arasında kaldı.

Günün Önemli Haberleri