UCM'den şok Ömer El- Beşir kararı!

Abone ol

Afrika Birliği Zirvesi'ne katılan Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir için UCM'den tutuklama kararı alındı.

Güney Afrika mahkemesi, Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkede bulunan Sudan Devlet Başkanı Beşir hakkında geçici olarak ülke dışına çıkış yasağı koydu. Uzmanlar ise Beşir'in Güney Afrika'nın değil Afrika Birliği'nin daveti üzerine geldiği için tutuklanmasının zor olduğu görüşünde. 
 
Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) yapılan açıklamada, mahkemenin daha önce Beşir hakkında verdiği 2 tutuklama kararı bulunduğu hatırlatılarak, bu kapsamda Güney Afrika’dan tutuklama emirlerinin yerine getirilmesine yönelik çaba göstermesi istenmişti.
 
Mahkemeye üye olan Güney Afrika’nın, Beşir’i tutuklama hakkı bulunuyor.
 
Nisan ayında yapılan seçimde yeniden Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir, merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan UCM tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlanıyor.
 
Mahkeme, Darfur’da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Beşir hakkında 2009 ve 2010’da iki tutuklama kararı çıkartmıştı.
 
UZMANLARA GÖRE BU OLASILIK ZOR
 
Güney Afrika'da bir mahkeme, 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkede bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında geçici olarak ülke dışına çıkış yasağı getirdi.
 
Pretoria Yüksek Mahkemesi yargıcı Hans Fabricus, kararını Uluslararası Af Örgütü ve Güney Afrika Dava Merkezi'nin çağrısının ardından aldı. Mahkemenin, Beşir hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) 2009'da aldığı tutuklama kararının uygulanıp uygulanmayacağına gün içinde karar vereceği bildirildi.
 
Uluslararası Af Örgütü Afrika Araştırma ve Avukatlık Direktörü Netsanet Belay, "Beşir adalet kaçağıdır. Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın yönetimi tutuklamazsa, hiçbir şey yapmazsa çatışmada yüzbinlerce insanın ölümüyle suçlanan bir liderin suç ortağı olur" dedi.
 
Belay, yaptığı açıklamada, "Yetkililer Beşir'i tutuklamalı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğinden emin olmalı" ifadesini kullandı.
 
UCM'ye üye olan Güney Afrika'nın imzaladığı anlaşmaya göre Beşir'i tutuklama hakkı bulunuyor. Uzmanlar ise Beşir'in Güney Afrika'nın değil Afrika Birliği'nin daveti üzerine geldiği için tutuklanmasının zor olduğu görüşünde. Uluslararası ilişkiler uzmanı Tom Wheeler, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Güney Afrika bütün liderlere ev sahipliği yapmayı kabul ettiği için herhangi bir Afrika ülkesinin devlet başkanını tutuklamasının talihsizlik olacağını söyledi.
 
Güney Afrika makamlarıysa konuya dair açıklama yapmadı.
 
UCM'den yapılan açıklamada, mahkemenin daha önce Beşir hakkında verdiği iki tutuklama kararı bulunduğu hatırlatılmış, Güney Afrika'dan tutuklama emirlerinin yerine getirilmesi için çaba göstermesi istenmişti.
 
Nisan ayında yapılan seçimde yeniden Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir, merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlanıyor. Mahkeme, Darfur'da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Beşir hakkında 2009 ve 2010'da iki tutuklama kararı çıkartmıştı.
 
"RİSK SÖZ KONUSU DEĞİL"
 
Sudan Dışişleri Bakanı Kemal İsmail, Güney Afrika'da bir mahkemenin Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında verdiği "ülke dışına çıkma" yasağıyla ilgili olarak, "Devlet Başkanı Ömer el-Beşir için Herhangi bir risk söz konusu değil" dedi.
 
Kararla ilgili olarak başkent Hartum'da bakanlık binasında basın mensuplarına açıklama yapan İsmail, "Güney Afrika, Afrika Birliği'nin Uluslararası Ceza Mahkemesiyle iş birliği yapılmaması kararı çerçevesinde, Beşir için güvenlik ve lojistik anlamda gereken her şeyin yapılacağını daha önce bize bildirdi" diye konuştu.
 
Uluslararası medyada yer alan yorumların aksine, Devlet Başkanı Beşir'in güvenliğini tehdit edecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren İsmail, "Bu, yalnızca Sudan'a yönelik düşmanca bir kampanya. Uzun bir mücadele tarihine sahip olan Güney Afrika'nın UCM'ye boyun eğeceğini düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.
 
İsmail, ülke dışına çıkış yasağı kararı veren mahkemenin yerel bir mahkeme olduğunu vurgulayarak, "Güney Afrika'da, yerel mahkemeye dilekçe sunmuş küçük bir grup var. Güney Afrika'nın resmi tutumu Afrika Birliği kararları doğrultusunda olduğu için bu mahkemenin kararının hiçbir değeri yok" şeklinde konuştu.
 
Güney Afrika'da bir mahkeme, 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkede bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında geçici olarak ülke dışına çıkış yasağı getirmişti.
 
Nisan ayında yapılan seçimle yeniden Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir, merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlanıyor. Mahkeme, Darfur'da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Beşir hakkında 2009 ve 2010'da iki tutuklama kararı çıkartmıştı.
 
UCM'den daha önce yapılan açıklamada, Güney Afrika'da, Afrika Birliği Zirvesine katılması beklenen Beşir'in tutuklanması talep edilmişti.
 
Günün Önemli Haberleri