Uçaktaki 6 nükleer fizikçi

Abone ol

Uçaktaki nükleer fizikçiler ÇOK ÖNEMLİ bir projede çalışıyordu. Bu durum senaryo yarattı.

İNTERNETHABER/ Isparta'da düşen uçağın yolcuları arasında çok önemli 6 isim vardı. Bu kişiler Türkiye'nin yetiştirdiği değerli bilim adamlarıydı.

Nükleer fizikçiler, Isparta'da yapılan kongreye gidiyorlardı. Nükleer Fizik Kongresi, gelen acı haber ile ertelendi. Uçak kazasında yaşamını yitiren 6 nükleer fizikçiden 3'ü Boğaziçi Üniversitesi'nde, 3'ü ise Doğuş Üniversitesi'nde görev yapıyordu. Yaşamını yitiren 6 fizikçiden 2'si alanlarında uzman olan profesörlerdi.

Kazada yaşamını yitiren fizikçilerin isimleri;

Boğaziçi Üniversitesi: Profesör Doktor Engin Arık
                                 Arş.Görv. Özgen Beroldoğan
                                 Yük. Lisans. Öğrencisi Engin Abat

Doğuş Üniversitesi  : Profesör Doktor Şenel Boydağ
                                Doç.Dr. İskender Hikmet
                                Arş.Görv. Mustafa Fidan


Profesör Doktor Şenel Boydağ(ortada), Doç.Dr. İskender Hikmet (sağ başta), Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan (sol başta)

ÖNEMLİ BİR PROJEDE ÇALIŞIYORLARDI

İstanbul-Isparta seferini yaparken iniş sırasında düşen Atlasjet uçağında hayatını kaybeden 6 bilim adamının 2 yıl önce başlatılan ve DPT tarafından desteklenen ''Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarımı Ve Test Laboratuvarları'' projesinde görevli oldukları bildirildi...

Projede, Ankara, Gazi, Boğaziçi, İstanbul, Uludağ, Erciyes, Niğde, Dumlupınar ve Süleyman Demirel Üniversitelerinden 25 öğretim üyesi ile toplam 75 araştırmacı yer alıyor. Projede, malzeme bilimi, biyoteknoloji ve tıp gibi alanlarda yeni teknolojilerin kullanıldığı bir Ar-Ge alt yapısı oluşturmak amaçlanıyor. Geçen yıl başlatılan ve 2010 yılında tamamlanması öngörülen projede, Ulusal Hızlandırıcı Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Enstitüsünün de kurulması hedefleniyor.

PROF. DR. ENGİN ARIK, CERN'DE GÖZLEMCİYDİ

İstanbul'da, 14 Ekim 1948'de doğan Prof. Dr. Arık, İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik Bölümünden 1969 yılında mezun olduktan sonra Pittsburgh Üniversitesinde fizik alanında master ve doktora yaptı.

Londra Üniversitesinde 1976-1979 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalışan Arık, 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümüne geçti. Arık, 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesinden ayrılarak 2 yıl Control Data Firmasında uzman olarak çalıştı.

Viyana Üniversitesinde 1997-2000 yılları arasında görev alan Arık, 1985 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde Öğretim Üyesi olarak görev yapıyordu.

Engin Arık, ''Deneysel Yüksek Enerji Fiziği'' alanında yaptığı çalışmalarla 1981 yılında doçent, 1988 yılında profesör oldu.

Prof. Dr. Engin Arık, İsviçre'nin Cenevre kenti yakınlarında kurulu nükleer araştırma merkezi ''European Organization for Nuclear Research (CERN)''deki ''Atlas Deneyi''nde çalışıyordu. CERN'de yürütülen ''Atlas'' deneyine, Ankara ve Boğaziçi üniversiteleri ''gözlemci'' statüsünde katılıyor.

Günün Önemli Haberleri