Üç partide aday listeleri bunlar konuşuluyor
Abone olHürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşe yazısında 24 haziran seçimleri öncesi partilerin milletvekili aday listelerine ilişkin kulislerde konuşulanları aktardı.
24 haziran seçimlerine sayılı günler kala partilerde
milletvekili aday listelerini oluşturma telaşı başladı. Pazartesi
aday listelerini YSK'ya bildirecek olan partilerde konuşulanları
Hürriyet gazetesi Deniz Zeyrek, "Üç partiden liste kulisleri"
başlıklı köşesinde paylaştı.
MHP: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için imza vermeyen beş milletvekilinin aday olmayacağı zaten biliniyordu. Ancak 8 MHP milletvekili daha listelerde yer bulamadı. MHP milletvekili aday listesinin en ilginç yanı, 16 Nisan 2017 günü referanduma sunulan Anayasa değişiklik metninin hazırlanmasında MHP’yi temsil eden Mehmet Parsak’ın listede olmayışıydı. Bu sürpriz haberin duyulmasından sonra “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuracağı hükümette MHP’yi temsilen bakan olacak” yorumları yapıldı.
Ancak Bahçeli’ye yakın bir kaynağıma, “Bakan mı olacak” diye sorduğumda güldü ve “Yok öyle bir şey. Bu iddiayı kim ortaya attı bilmiyorum ama gerçekten komik. Kendisi Sayın Genel Başkan’ın not ettiği bir yanlış yapmıştır” ifadesini kullandı. Yaptığım görüşmelerde, aday olamayan 13 MHP milletvekilinin parti içinde kalıp İstanbul milletvekili Atilla Kaya’nın yaptığı açıklamalar doğrultusunda faaliyet göstereceğini de öğrendim.
AK PARTİ: AK Parti’nin milletvekili listesi konusunda çok görüşme yaptım ama çoğu benzer cevaplar verdi: “Parti organları çalışıyor ama neticede son kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan verecek.” AK Parti’de kulislere yansıyan şu detayları paylaşmak isterim:
Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir’den
milletvekili adayı olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.
Yıldırım’ın yeni oluşacak Meclis’te AK Parti ve MHP’nin başkan
adayı olacağı da iddia edilmişti ama son günlerde bunun
gerçekleşmeyeceği söylenmeye başlandı. ‘Cumhur ittifakı’nın TBMM
başkan adayının bir MHP’li olması beni şaşırtmayacaktır. Bu arada
Bakanlar Kurulu’ndaki isimlerin yarısına yakını milletvekili adayı
yapılabilir. Bu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçilmesi halinde
kuracağı hükümette o isimlerin yer almayacaklarını gösteriyor.
Aday yapılacak bakanlarla ilgili önemli bir detay da büyük şehirlerde “liste başı” olacakları. Bu arada AK Parti’de başkan yardımcılıkları konusunda da tahminler konuşuluyor. İsimler çok netleşmese de en az iki, en çok dört başkan yardımcısı olacağı söyleniyor.
CHP: CHP’ye gelince. Partinin milletvekili listelerinin hazırlanması sırasında, karar verici olma açısından Kemal Kılıçdaroğlu adeta “tek adam” konumunda. Bu durumu bilen ve dosyasını elden vermek isteyen aday adaylarının baskısından ve ilgisinden bunalan Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de çalıştığı sırada partiyi adayların ziyaretine kapatıyor. Sık sık Çevre Sokak’taki eski genel merkez binasında çalışıyor. Kılıçdaroğlu’nun Saadet Partisi’nden beş ismi seçilebilecek yerlerden aday göstereceği parti kulislerini en çok meşgul eden ve tepki çeken bir konu.
CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin milletvekili aday listeleriyle hiç ilgilenmediği, bu konuyu tamamen Kılıçdaroğlu’na bıraktığı gözleniyor. Diğer taraftan Kılıçdaroğlu ile İnce, henüz, İnce seçilirse kabinesinde kimler olacağı konusunda da görüşmüş değil. İnce’nin seçilmesi halinde Saadet Partisi’ne, İYİ Parti ve HDP’ye başkan yardımcılığı vermekle mi yetineceği, kuracağı kabineye bu partilerden isim alıp almayacağına da henüz karar verilmiş değil. Son bir not: Kılıçdaroğlu ile İnce’nin şu ana dek “kabine” görüşmesi yapmadığı da gelen bilgiler arasında.