Üç kişiden biri cinsel sorun yaşıyor

Abone ol

Cinsel sorunların giderek artması, bu konuda mesleki yeterliliği olmayan yüzlerce umut tacirini ortaya çıkarıyor.

Türkiye Psikiyatri Derneği Cinsellik ve Cinsel Sorunlar Bilimsel Çalışma Birimi adına konuşan Uzman Dr. Ejder Akgün Yıldırım şöyle devam etti:
 
Cinsel sorun yok sayılıyor

“Cinsel işlev bozuklukları bir yönü ile toplumda en sık gözlenen tedavi edilebilir sorundur. Bir çok anksiyete bozukluğu, örneğin obsesif kompulsif bozukluk ya da sosyal fobi gibi hastalıklar toplumda yüzde 2-3 oranında gözlenirken vajinismus yüzde 6-10, erken boşalma yüzde 30, istek bozuklukları yüzde 20, sertleşme sorunları yüzde 20, kadında orgazm bozukluğu yüzde 30 oranında gözlenmektedir. Bu oranlar yaşla artmakta ya da azalmaktadır. En iyimser tahmin ile her üç kişiden birinde bir cinsel sorun bulunmaktadır. Maalesef ülkemizde yaygın olan cinsel saldırı, taciz ve tecavüz olguları ve bunlara bağlı sorunlar bu oranlara dahil değildir. Daha da önemlisi bir cinsel sorun sıklıkla partnerde (cinsel eşte) de cinsel soruna yol açmakta, ilişkiyi etkilemekte ve sosyal açıdan da sonuçları olmaktadır. Diğer taraftan bu kadar yaygın olan ve sosyal sorunlara da neden olan cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde ülkemizde yeterli olanaklar bulunmamaktadır. Ayrıca cinsel sorun toplumsal bazı tabular nedeniyle hekime ifade edilmemekte ya da cinsel sorun yok sayılmaktadır. Bir gerçek var ki, yeterli tedavi merkezleri yoktur. Tedaviler emek yoğun olduğundan hekimlerin hasta yüklerinin fazla olması ve sağlık sisteminde performansa dayalı çalışmalar aksaklıklara neden olmaktadır. Ancak başka büyük bir sorun karşımızda durmaktadır…

Yüzlerce umut taciri ortaya çıktı
 
Her üç kişiden birinde olması büyük bir tedavi pazarı yaratmaktadır. Yüzlerce umut taciri ortaya çıkmıştır. Her hangi bir mesleki yeterliliği olmayan kişilerce gerek internet gerek yazılı ve görsel medya olanakları kullanılarak cinsel sorunu olan hastalar sömürülmektedir. Bu açıdan medya kuruluşlarına büyük sorumluluklar düşmektedir. Cinsellik ile ilgili tabelası olan her kurum bu alanda yetkin anlamına gelmemektedir. Benzer şekilde internet yolu ile cinsel terapi yaptığını belirtenlerin çoğu bu alanda yetkin değildirler. Aynı zamanda bu kişilerin etik, bilimsel ve kanuni açıdan hasta bakma yetkileri yoktur. Bununla birlikte hasta sayısının fazla ve tedavi olanaklarının sınırlı olması nedeniyle cinsel tedaviler açısından yetersiz kişiler diledikleri gibi hasta bakmaktadırlar. Cinsel bilgilenme birçok cinsel sorunun ortaya çıkmasını engellediği gibi basit cinsel sorunların çözülmesinde en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Ülkemizde cinsel bilgilenmenin yeterli olmadığı bilinmektedir. İnternet medya vb araçların bu açığı giderdiği düşünülebilir. Diğer taraftan internet ortamında bilgiye ulaşılabildiği kadar yanlış bilgilenme riski de bulunmaktadır. Bu kontrolsüz bilgi kirliliği sorun yaşayan bireylerin çözüm yollarını daraltmaktadır. Temel insan haklarından olan cinsel haklar ise toplumumuzca ve bir çok profesyonel kuruluşça bilinmemektedir.

Giderek ağırlaşan bir halk sağlığı sorununa dönüşüyor

Cinsel sorunlar bu alanda eğitim almış psikiyatri uzmanlarınca tedavi edilir, gerekli hallerde psikiyatri uzmanı diğer tıp branşlarından görüş alır. Uluslar arası tanı sistemleri organik nedene bağlı olmayan tüm cinsel sorunları psikiyatrik sorun olarak kabul eder. Yapısal bir soruna bağlı olmayan yakınmaları olan hastalar yakınmaları ile ilişkili olarak üroloji ya da jinekoloji kliniklerine başvursalar da mutlaka psikiyatri uzmanınca hasta değerlendirilmeli ve cinsel sorunun terapisi diğer tıp branşları ile koordineli olarak psikiyatri uzmanlarınca yürütülmelidir. Cinsel işlev bozuklukları tedavisi ve terapisi birçok üniversite ve eğitim hastanesinde psikiyatri asistan eğitimine girmiş ya da girmek üzeredir. Cinsel sorun tedavisinde yaşanan aksaklıklar giderek ağırlaşan bir halk sağlığı sorununa dönüşmektedir. Bu açıdan medyanın sorumluluğu kritik önemdedir. Bu alanda önde gelen referans kurumlar Türkiye Psikiyatri Derneği Cinsellik ve Cinsel Sorunlar Bilimsel Çalışma Birimi ile Cinsel eğitim Tedavi ve Araştırma Derneğidir (CETAD). CETAD 1998 yılından itibaren multidisipliner profesyonel insan gücü yetiştirilmesini, TPD Cinsellik ve Cinsel Sorunlar BÇB ise bilgi ve araştırma desteğini sağlamaktadırlar. Uygun olmayan tedaviler ehil olmayan kişilerin eliyle yürütülmektedir. Bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek ve uygun tedavi olanaklarını sağlamak bizler için öncelikli kamusal görevdir. Tüm kurum, kuruluş ve duyarlı insanları bu ciddi halk sağlığı sorununun çözümünde emek vermeye çağırıyoruz.”
 

Günün Önemli Haberleri