UAEK'dan İran'a 'ciddi diyalog' çağrısı
Abone olDünyanın altı önemli gücü, İran'ın Birleşmiş Milletler denetçileriyle tam bir işbirliği içine girmesi ve Parçin Askerî Üssü'nün denetlenmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.
BM denetçilerinşn Parçin Askerî Üssü'ne
girmelerine izin verilmedi
Dünyanın altı önde gelen gücü, İran'a nükleer programı konusunda ön şartsız ve ciddi bir diyaloğa girme çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na hitaben yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin, Tahran yönetiminin, Birleşmiş Milletler denetçileriyle tam bir işbirliği içine girmesi ve Parçin Askerî Üssü'nün denetlenmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Altı ülke, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran konusunda ne kadar sert bir tutum alması gerektiği konusunda bir uzlaşma arayışındaydı.
Batılı ülkeler, uluslararası denetçilerle işbirliği yapmayan
Tahran yönetiminin sert şekilde eleştirilmesi gerektiği görüşünü
savunuyor, ancak Rusya ve Çin, taraflar arasında başlayacak
görüşmelere sıcak bir ortam hazırlamak amacıyla daha yumuşak bir
tutum izlenmesi gerektiğini söylüyordu.
Yapılan açıklamada, İran'ın nükleer programı konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlığa diplomatik yollarla özüm arandığı belirtildi ve Tahran'a görüşme masasına dönme çağrısı yapıldı.
Nükleer programının barışçı olduğunu savunan İran, görüşmelere açık olduğunu söylüyor.
Parçin'de 'temizlik' iddiaları
Viyana'da biraraya gelen diplomatlar, Parçin Askerî Üssü'ndeki bazı faaliyetlerden rahatsızlık duyduklarını belirtiyor ve İran'ın Parçin'de olası bir 'temizlik' girişimine başlamış olabileceğini düşünüyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki temsilcisi Robert Wood, yaptıkları açıklamanın, işbirliğine başlaması için İran'a bir uyarı niteliğinde olduğunu söyledi. Wood, aksi takdirde, Haziran ayında toplanacak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu toplantısında atılacak daha ileri adımların gündeme geleceğini söyledi.
Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki elçisi Ali Asgar Sultaniye, Parçin Askerî Üssü konusundaki söylentilerin saçma olduğunu belirtti ve İran'ın bir nükleer silah yapma peşinde olmadığını söyledi.
Sultaniye, "Yaptırımlar nükleer faaliyetlerimizde, uranyum zenginleştirmede hiçbir etki yapmadı. Sanal saldırılar, bilim adamlarımıza düzenlenen terörist eylemler ve askeri operasyon tehditlerinin hiçbir etkisi yok." dedi.