'Twitter terörü' 30 yıl hapis cezası getirebilir
Abone olMeksika'da, Twitter ve Facebook üzerinden asılsız haberler yayıp paniğe yol açtıkları iddiasıyla yargılanan iki kişi 30 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.
Meksika'da iki kişi, Twitter ve Facebook üzerinden "terör
yaratmak" suçundan otuz yıla kadar hapis cezasıyla
yargılanıyor.
Söz konusu iki kişinin, uyuşturucu çetelerinin bir okuldan beş öğrenciyi kaçırdıkları ve okula polis operasyonu yapıldığı yönündeki haberleri, internet üzerinden yayarak halkı paniğe sürükledikleri iddia ediliyor.
Veracruz eyaleti iç işleri bakanı Gerardo Buganza sosyal iletişim ağları üzerinden yayılan dedikodular sebebiyle büyük bir panik yaşandığını ve yirmiden fazla trafik kazası olduğunu belirtti.
Paniğe kapılan insanların bir an önce çocuklarına ulaşmak amacıyla araçlarını yol ortasında bırakıp, olayların yaşandığı okula ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Buganza, söylentiyi yayan iki kişinin sorumsuzca davranmaları sebebiyle bu tablonun ortaya çıktığını belirtti.
Terör suçlaması
Yaydıkları asılsız iddialar yüzünden büyük karışıklığa sebep
oldukları iddia edilen, 48 yaşındaki Gilberto Martinez Vera ve eski
devlet memuru Maria de Jesus Bravo Pagola Veracruz'un terörizm
suçlamasıyla yargılanacak olmaları ise, ülkedeki insan hakları
örgütlerinin tepkisini çekti.
İkiliye yöneltilen suçlamanın "terör ve sabotaj" olması Uluslararası Af Örgütü'nün Meksika şubesi tarafından “ifade özgürlüğüne ve adil yargılanma hakkına darbe” olarak değerlendirildi.
Terörizm suçlamasıyla yargılanacak iki kişi ise, yaydıkları haberleri internet üzerinden ele geçirdiklerini; bu yüzden suçlu olmadıklarını savunuyor.
"Yangın var diye bağırmak gibi"
Meksika'da yaşanan olayı değerlendiren güvenlik ve uluslararası ilişkiler uzmanı Muricio Meschoulam, söz konusu durumu “sanal terör” olarak adlandırmanın mümkün olmadığını söyledi.
Yaşanan olayın bir sinema salonunda "yangın var" diye bağırarak paniğe sebep olmakla benzerlikler taşıdığını belirten Meschoulam, "buna yüzlerce isim verebilirsiniz, ama terör demek mümkün değil" dedi.
Meschoulam ayrıca, terörizm sözcüğünü bu kadar kolay kullanıma sokmanın, insanlarda güvenlik adına özgürlüklerin sınırlanacağı endişesi yarattığını söyledi.