Twitter kullanıcıların dikkatine!
Abone olSosyal medya provokasyona karşı güvensiz. İşte hesabınızı nasıl koruyacağınıza dair bazı ip uçları...
Gezi Parkı protestolarının kısa sürede vandalizme
dönüşmesinde, sosyal medyadan yayılan yalan haberlerin rolü,
‘güvenlik’ konusunu tartışmaya açtı.
Birçok yalan haberin, ‘takipçi satın alma’ bahanesiyle ajansların ele geçirdiği Twitter hesaplarından yayıldığı belirlendi. ‘@genclikbirligi’ isimli hesaptan atılan binlerce ‘tweet’in ele geçirilen hesaplardan retweet’lendiği ortaya çıktı. Hesabından, isteği dışında provokatif tweetler atıldığını belirten A.Ö., “Twitter hesabımı kapatmak zorunda kaldım.” dedi.
Twitter kullanıcıların dikketine!
Sosyal medya hesaplarını ele geçirmek isteyen kişiler, daha çok banka reklamları, ‘ünlü GSM markalarından cep telefonu müzik indirme, profilime kimler baktı ve kimler takip etmeyi bıraktı’ gibi temaları kullanılıyor. Kullanıcılar uygulamayı indirdiğinde kendi hesabından tweet ve retweet yapma izinlerini de vermiş oluyor. Güven kazanabilmek için ‘twitter.com’ olan adrese yakın olarak ‘tweetter.com’ gibi adresleri kullanıp sosyal medya meraklılarını yönlendiren siteler de bulunuyor. İzin seçeneği ile ele geçirilen tweet hesapları ‘köle hesap’ olarak adlandırılıyor ve istem dışı ileti yapılabiliyor. İncelemelere göre Gezi Parkı olayları hakkında provokatif tweet ve retweet’ler takipçi satın alma adı altında ele geçirilen sosyal medya hesaplarından yapıldı.
Türkiye’de günlük ortalama 10 milyon tweet atılırken, olayların
başladığı 1 Haziran’da 27 milyon 300 bin tweet atıldı. Sosyal medya
uzmanı Yasin Kesen, “İnternette ‘hemen tıkla, ücretsiz bin takipçi’
gibi sitelere tıklayanlar, Twitter hesabının kullanım hakkını da bu
kişilere veriyor. Twitter hesapları illegal eylemlerde kullanılan
kişilerin, başta buna onay verdiği için sorumlular hakkında dava
açması zor. Türkiye’de 15 milyona yakın Twitter hesabı bulunuyor.
Bunun 8 milyonu gerçek kişilere ait. Geri kalanlar ise takipçi
satan kişilerin elinde.” diye konuştu.
Twitter sebebiyle gözaltılar başlayınca dondurulan hesaplardan @sondakika_haber adlı hesabın süreç boyunca binlerce provokatif tweet attığı belirlendi. Hesap daha sonra ismini ‘Politico News’ olarak değiştirmiş. Kusursuz bir İngilizce ile provokatif tweet’ler atmaya devam eden hesaptan Huffington Post, CNN, Le Monde ve NYT gibi ünlü Amerikan medya kuruluşlarına mentionlar atıldığı görülüyor. Öte yandan, Başbakanlık kaynaklarına göre ciddi manipülasyon yapıldığı belirlenen tweet adresleri mercek altına alındı.
Hesabınızı nasıl korumaya alırsınız?
Twitter hesaplarından istem dışı ileti atılmasını engellemek için ayarlar bölümünde bulunan uygulamalar seçeneği tıklanıyor. Burada izin verilen sahte retweet yapan uygulamaları kaldırmak için ‘erişimi kaldır’ butonuna tıklanıyor. Uygulama sadece bilgisayar üzerinden yapılabiliyor. Cep telefonlarında böyle bir seçenek yok.