Tuzla Verem Savaş Dispanserine kavuştu
Abone ol5 bin 400 Verem Savaş Dispanserlerine bir yenisi daha Tuzla'dan eklendi. Böylelikle Tuzla'da sağlık hizmetine daha kolay ulaşılacak.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, verem savaş
dispanserleri hekimlerinin aile hekimliği uygulamasına geçmesine
ilişkin, ''39 verem savaş dispanserinin hiçbirisi hekimsiz
değil. Burada hekimsizlikten çok bu konuda eğitimli insanların
ayrılmış olması mağduriyet verici bir konu'' dedi.
Tuzla Toplum Sağlığı Merkezi içinde düzenlenen verem savaş dispanserinin açılışında konuşan Dokucu, İstanbul'da son dönemde temel sağlık hizmetleri konusunda büyük gelişmeler yaşandığını belirtti.
İstanbul'da 767 aile sağlığı merkezinin var olduğunu ifade eden Dokucu, bu sayının bir kaç ay içinde 860'a ulaşacağını ve böylece insanların sağlığa erişiminin daha da kolaylaşacağını kaydetti.
Tören öncesinde gazetecilerin verem savaş dispanserlerindeki hekimlerin istifa ederek aile hekimliğine geçmeleri nedeniyle, bu alanda sıkıntıların olup olmadığını sordukları Dokucu, bazı istifaların olduğunu ve bunun büyük bir kısmını telafi ettiklerini belirtti.
İstifaların özlük haklarından kaynaklandığının hatırlatılması
üzerine Dokucu, aile hekimliğinin yasayla ortaya konulduğunu ve
özlük haklarının da yasayla elde edildiğini dile getirerek,
dispanserlerdeki doktorların aynı özlük haklarından
yararlanabilmesinin ancak yasal düzenlemeyle olabileceğini
söyledi.
Verem savaş dispanserlerinde çalışanların özlük haklarında gerek aile hekimliğinde çalışan, gerekse diğer kamu kurumlarında çalışanlara göre geriliklerin var olduğunu ifade eden Dokucu, bunların merkezi yönetimin yapacağı düzenlemelerle düzeltilebileceğini kaydetti.
Dokucu, ''39 verem savaş dispanserinin hiçbirisi hekimsiz değil. Burada hekimsizlikten çok bu konuda eğitimli insanların ayrılmış olması mağduriyet verici bir konu. Gerekli eğitimler veriliyor. Bu bir süreçtir.
Hiç kimse mağdur olmaz. Buralardaki eksik eğitim kısımlarının tamamını birkaç ay içinde gidereceğimizi, hiçbir hastamızın mağdur olmayacağını söylüyoruz'' diye konuştu.
18 BİN VEREM HASTASINDAN 5 BİN 400'Ü İSTANBUL'DA
Açılış töreni öncesinde, Ocak ayının ilk haftasında kutlanan ''Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası'' dolayısıyla bir de basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Dokucu, Türkiye'de var olan 18 bin verem hastasından 5 bin 400'ünün İstanbul'da bulunduğunu belirterek, veremle mücadelede alınan mesafeye rağmen, hastalığın ciddiyetini koruduğunu ve gelişmiş ülkelerde de hala varlığını sürdürdüğünü anlattı.
Aile hekimliğine geçiş sürecinde, verem savaş dispanserlerinin kapatılmasının söz konusu olmadığını da kaydeden Dokucu, hastalıkla mücadelede bu dispanserlerin önemli yeri bulunduğunu belirtti.
Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Serap Gençer de verem hastalığının, insanlık tarihinin en eski hastalıklarından birisi olduğunu dile getirerek, hastalığın halen gelişmiş ülkelerde de en önemli sağlık sorunlarından biri olmaya devam ettiğini söyledi.
Türkiye'deki verem hastalarının 3'te 1'inin İstanbul'da bulunduğunu anlatan Gençer, veremin tedavi edilebilir hastalık olduğunu, tedavideki başarının ise ilaçların düzenli kullanılmasına bağlı bulunduğunu ifade etti.
Gençer, İstanbul'da aile hekimliğine geçiş sürecinde dispanserlerde çalışan 39 doktor ve 11 hemşirenin aile hekimliğine geçtiğini ifade ederek, bu kadrolara 19 yeni hekim ve 24 yeni hemşirenin verildiğini, hekimlerin ve hemşirelerin eğitimlerinin devam ettiğini anlattı.
Açılış törenine, İstanbul İl Özel İdaresi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Fuat Ketenci, Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet ve Belediye Başkanı Şadi Yazıcı da katıldı.