Tüylenme hastalık habercisi mi?

Abone ol

Kadındaki aşırı tüylenme bir hastalığın habercisi mi? Uzmanından aydınlatıcı bilgiler;

Erkek tipi kıl bölgeleri olarak kabul edilen yerlerde başgösteren kıllanma dikkat edilmesi gereken bir durum. Bu bölgeler, dudak üstü, çene kemiği üstü ve yanaklar, göğüs kafesi üstü bölge ve göbek çevresi, kasık ile göbek arasındaki orta hat, bacakların iç yüzleri, sırt, kalça ve kasıklar...

Tüylenme Neden Olur?

Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzman Doktor Ayfer Bankaoğlu bu hastalığın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Herhangi bir nedenle "erkeklik hormonlarının" salgısı arttığında kana daha fazla hormon geçer ve kıl köklerine daha fazla hormon ulaşır. Fazladan ulaşan bu hormon kadınlarda normalde istirahat halinde olan erkek tipi kıl bölgelerinde kıl üretiminin artmasına neden olur ve hormon üretiminin derecesine göre hafif veya şiddetli tüylenme belirtileri ortaya çıkar.

TÜYLENME HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ?

Hormon üretimini artıran ve nispeten ender görülen durumlar böbreküstü bezinin genellikle kalıtsal olan bozukluklarıdır. Bazı tiroid bezi hastalıkları, hipofiz bezi hastalıkları ve hormon salgısı yapan kist veya kitleler de kadında tüylenme sorunu yapabilirler. Sürekli olarak kullanılan bazı ilaçlar da kadında tüylenme sorununa neden olabilen diğer bir etkendir.

Tüylenme bazı durumlarda hormon seviyeleri normal olmasına karşın da ortaya çıkabilmektedir. Bu, kıl köklerinin düşük seviyelerdeki hormonlara bile hassas olmasından kaynaklanan bir durumdur.

TEDAVİSİ

Tüylenme her zaman ciddiye alınması gereken bir durumdur. Hormon seviyelerinin normal olması sıklıkla rastlanan bir durumdur ve bu durumda belirtiyi ortadan kaldırmaya yönelik çeşitli ilaçlar veya tüy giderici yöntemler kullanılır. Hormon seviyelerinin yüksek olması durumunda kaynağı baskılayıcı hormonal tedavi yöntemleri uygulanır. Üretime başlamış kıl köklerinin üretimini kesmek zor olduğundan bu tedavi ancak yeni kılların çıkmasını engelleyebilir.

Tüylenme sorununda epilasyon tedavisi

Altta yatan hastalığın tedavisi yapılsa da oluşan tüyler dökülmez. İstenmeyen tüylerin tedavisinde bu gün için en geçerli yöntem lazer epilasyon yöntemidir.


Günün Önemli Haberleri