Tuvalet olursa tecavüze uğramayız

Abone ol

Hindistan'da taciz ve toplu tecavüz olaylarına maruz kalan kadınlar bunun nedenini evlerinde tuvalet olmaması nedeniyle ihtiyaçlarını dışarıda gidermek zorunda kalmalarına bağlıyor.

Dünyada 1,2 milyar nüfusuyla ikinci en kalabalık ülke olan Hindistan'da evlerin içerisinde tuvalet bulunmaması nedeniyle ihtiyaçlarını dışarda gidermek zorunda kalan ve bu nedenle taciz ve saldırılara daha çok maruz kalan kadınlar evlerine tuvalet istiyor.

Ülkede 2011'de yapılan nüfus sayımına göre, toplam nüfusun yarısını oluşturan yaklaşık 620 milyon kişi tuvalet ihtiyacını açık alanlarda gidermek zorunda kalıyor.

Jharkhand ve Madhya Pradesh eyaletlerinde kırsal alanda yaşayan halkın yüzde 80'inden fazlası tuvalet olmadığı için evlerinin dışındaki arazileri kullanıyor.

BU DURUM TACİZ VE TECAVÜZÜ ARTIRIYOR

Evlerde tuvaletin bulunmaması, saldırı ve tacize maruz kalma tehlikesini artırdığı için en çok kadınları olumsuz etkiliyor.

Madhya Pradesh eyaletinin Sehore bölgesinde yaşayan 19 yaşındaki Reshma, gece tuvaletini yapmak için yakın bir araziye gittiği sırada bir gencin karanlıktan yararlanarak kendisine saldırmaya çalıştığını söyleyerek 'Ne zaman ihtiyaç gidermek için dışarıya çıksak, saldırı ve tacizler kadınlar için kaçınılmaz oluyor' dedi.

Eyalette bu yıl 10'dan fazla kadının açık alanlarda tecavüze uğradığı kaydedildi.

Merkezi İngiltere'de bulunan WaterAid yardım kuruluşu ile Madhya Pradesh eyaletinin başkenti Bhopal'daki evlere tuvalet inşa eden Aarambh sivil toplum örgütünden Archana Sahay, bölgedeki çok sayıda kadın ve genç kızdan açık alanlarda saldırıya maruz kaldıklarına yönelik şikayetler aldıklarını ifade etti.

Evlere tuvalet yapıldıktan sonra bölgede taciz ve saldırıların azaldığını belirten Sahay, kızların evlerine su getirmek için dışarı çıktıklarında da tacize uğradığını söyledi.

Polis istatistiklerine dayanan haberlere göre, Madhya Pradesh'te 1 Ocak-30 Mart 2014 tarihlerinde polise 1106 tecavüz şikayeti bildirildi.

EVİNİ TERK ETTİ

Evinde tuvalet olmadığı gerekçesiyle düğününden iki gün sonra evini terk eden 20 yaşındaki Anita Narre, eşine eve dönüş şartını eve tuvalet yapması olarak açıklamıştı.

Bunun üzerine bir sivil toplum örgütünün 10 bin dolarlık bağışıyla evlerine tuvalet yapılmasından sonra eşine dönen Narre, şöyle konuştu:

'Eşime, 'Beni bu evde görmek istiyorsan, tuvalet yapmalısın. Asla dışarı çıkamam. Benim hatırıma bunu yapmak zorundasın. Tuvalet dışında bir sorunum yok' dedim.'

Tuvalet protestosuyla bir anda ülke kamuoyunun gündemine gelen Narre'nin bu hareketi çok sayıda kadına cesaret verdi.

Her kadının onurlu ve şerefli yaşama hakkına sahip olduğunu ve bunun için savaşması gerektiğini vurgulayan Narre, kadınların tuvalet ihtiyacını dışarda gidermesinin uygun olmadığını kaydetti.

Kadınlara yönelik taciz ve saldırı olayları üzerine Madhya Pradesh hükümeti ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinde kırsal alanlardaki evlerde tuvalet yapılması projesi yürütülüyor.

2 KARDEŞ TECAVÜZE UĞRAMIŞ VE ASILMIŞTI

Uttar Pradeş eyaletinin Badaun bölgesindeki Katra Shahadatganj köyünde yaşayan 14 ve 15 yaşındaki iki kuzenin cesedi, 29 Mayıs'ta köylerinin girişindeki bir ağaçta asılı olarak bulunmuştu. Yapılan otopsi, genç kızların toplu tecavüze uğradığını ve boğularak öldürüldükten sonra ağaca asıldığını ortaya çıkarmıştı. 

Günün Önemli Haberleri