TÜSİAD'ın ilk Kürt üyesinden 'Kürt' tepkisi
Abone olTÜSİAD'ın ilk Kürt üyesi olarak tanınan Tarkan Kadooğlu, böyle tanımlanmaktan çok rahatsız olduğunu söyledi.
İşadamı Tarkan Kadooğlu, Kürt olmaktan gurur duyduğunu ama “TÜSİAD’ın ‘ilk Kürt yönetim kurulu üyesi" denmesinden çok rahatsız olduğunu söyledi:
"Türkiye artık bunları aşmalı. 1.1 milyar dolar cirosu olan bir holdingin başındaki bir işadamının TÜSİAD’a üye olması kadar doğal ne olabilir ki!”
TÜSİAD'A GİREN İLK KÜRT
Hürriyet’ten Hülya Güler'in haberine göre, enerji, gıda ve gayrimenkul alanlarındaki faaliyetleriyle geçen yıl 1.1 milyar dolar ciro elde eden Kadooğlu Holding Başkanı Tarkan Kadooğlu, bu yönünden çok, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) yönetimine giren ilk ‘Kürt’ işadamı olarak tanınıyor.
KÜRT OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM
Kendisinin daha çözüm süreci başlamadan önce TÜSİAD yönetimine girmesini, ‘TÜSİAD, Türkiye ile ilgili meselelerde her zaman bir adım önde’ şeklinde değerlendirse de, Tarkan Kadooğlu, aslında ‘Kürt işadamı’ olarak gündeme gelmekten oldukça rahatsız olduğunu söylüyor. Kürt kimliği ile ilgili herhangi bir sorununun olmadığının, aksine gurur duyduğunun altını özellikle çizen Kadooğlu’nun, bu konudaki duygu ve düşünceleri şöyle:
SANKİ OLMAYACAK BİR ŞEY
“TÜSİAD’ın ‘ilk Kürt yönetim kurulu üyesi’ denmesinden çok rahatsız oluyorum. Çünkü bu bana göre ülkenin gerçeğine yakışmayan bir tanımlama. Yani sanki bir Kürt ilk defa bu ülkede yaşıyormuş gibi, bir Kürt'ün bir sivil toplum örgütünün yönetiminde yer alması olmayacak bir şeymiş gibi davranılıyor.”
‘Kürt işadamı’ olarak anılmaktan duyduğu rahatsızlığın kendisiyle ilgili olmadığını, aslında ‘Türkiye’nin aşmış çoktan olması gereken bir mesele’ olarak dile getirdiğini vurgulayan Kadooğlu, şöyle devam etti:
SANKİ BÜYÜK BİR FETİH YAPTIM
“Tamam ben Kürt'üm ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Ben bu ülkede doğdum, okuluna gittim, askerliğimi yaptım, vergimi ödüyorum, istihdam yaratıyorum. Kimliğimde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yazıyor. Benim bir işadamı olarak TÜSİAD’a üye olmamdan daha doğal ne olabilir ki? Sanki olması imkansız bir şey olmuş, sanki ben büyük bir fetih yapmışım gibi lanse edilmesi gerçekten beni çok rahatsız etti. TÜSİAD’ın bu Laz’dır, bu Türk’tür, bu Kürt’tür olur veya olmaz diye bir kuralı yok ki. TÜSİAD’ın belli kriterleri vardır, belli başarılar elde etmişseniz, belli cirolara ulaşmışsanız, TÜSİAD üyeliğine seçiliyorsunuz, o kadar...”
DEMİRTAŞ'TAN BEKLİYORDUM
TÜSİAD’ın doğu açılımının kendisinin yönetime girmesiyle hızlandığını kabul eden Kadooğlu, bunun da özellikle çözüm sürecinin ekonomik bacağını sağlamlaştırdığını vurguladı. Kadooğlu, Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını da yine ‘Çözüm Süreci’ni sağlamlaştıran bir katkı olarak görüyor. “Selahattin Demirtaş’tan böyle bir performans bekliyordum” diyen Kadooğlu, şunları söyledi:
“Seçim sonuçlarına bakılırsa bence Türkiye’nin bütün insanları barışı istiyor. Bir zamanlar Kürt demeye korkarken şimdi, geldiğimiz noktada çok şeyin aşılmış olduğunu görüyorum. Bölge işadamı olarak beklentim şu; bu barış süreci bir yılın iki yılın işi değil. Bu kadar sorun bir-iki yılda ‘öpüştük barıştık’ diye çözülemez. Ama başlangıçta barış süreci diyenler vatan haini ilan ediliyordu şimdi en büyük oyları alıyorlar. Demek ki bu süreç tabanda benimsenmiş.”
ZENGİNLER AKILLIDIR
TÜSİAD’ın doğu açılımı kapsamında Cizre ve Batman’da yaptığı üst düzey katılımlı toplantıların çok ses getirdiğini hatırlatan Tarkan Kadooğlu, “Kasım ayında yine ses getirecek bir toplantıyı Van’da yapıyoruz. Bu ziyaretlerin bence en büyük kazanımı, ’TÜSİAD buraya geldiyse, bu barış süreci tamamlanacaktır. Bu zenginler akıllıdırlar boşuna bir yere gitmezler’ algısının oluşması oldu”dedi.