TUSa ilave puan yolda
Abone olHekimlerin ihtiyaç olan yerlerde görev yapmasının özendirilmesi için çalışmalar yürütülüyor.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, hekimlerin ihtiyaç olan yerlerde görev yapmasının özendirilmesi için, Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) ilave puan verilmesine yönelik çalışma
yürüttüğünü bildirdi.
Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin son dönemde sağlık alanında verdiği 2 kararın Türkiye'nin bu alandaki ufkunu açtığını söyledi.
Yüksek Mahkeme'nin bu kararlarından birincisinin, kamu hastanelerinin aynı çatı altında toplanmasına olanak sağlayan yasal düzenlemenin iptal istemini reddetmesi olduğunu ifade eden Erdöl, ''Eğer Yüce Mahkeme aksi yönde karar almış olsaydı, sağlık alanında yapmak istediğimiz atılımlar allak bullak olacaktı. Bu sağlık reformunu geriye çevirebilirdi'' diye konuştu.
Erdöl, Anayasa Mahkemesi'nin doktorların devlet hizmeti yükümlülüğüyle ilgili kararının da bu anlamda çok önemli olduğunu kaydetti. 70 milyon kişinin sağlık hizmeti beklediğini, halkın doktora ulaşmasının bu anlamda çok önemli olduğunu belirten Erdöl, ''Anayasa Mahkemesi bunu iptal etseydi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya nasıl doktor gönderecektik?'' dedi.
Mecburi hizmetin bu hükümet döneminde kaldırıldığını, özendirici tedbirler getirildiğini, ancak bunların başarılı olmadığını ifade edenErdöl, ''Devlet hizmeti yükümlülüğüne ilişkin kanun teklifini ben vermiştim. Eğer Yüksek Mahkeme bunu iptal etseydi hayallerimiz yıkılırdı, yapmayı planladıklarımızı yapamazdık'' dedi.
Erdöl, ''Bu hizmeti yerine getiren doktorlara görevleriyle ilgili bazı ayrıcalıklar tanınmasının ya da bu hizmetin askerlikten sayılmasının söz konusu olup olamayacağının'' sorulması üzerine de şunları söyledi:
''Ben bu konuda kendi adıma bazı çalışmalar yapıyorum. Anayasa'nın eşitlik ilkesine halel getirmeyecekse Doğu ve Güneydoğu gibi yerlere giden doktorlara TUS'ta ilave puan verilmesi çok mantıklı olur. Ama onun da bir sınırı olmalı. Görev yaptıkları bölgelerin gelişmişlik düzeyine göre, mesela en fazla 10-15 puan verilebilir. Böyle bir sınırlama getirmek şartıyla olabilir. Bir yıl için gönderdiğimize, diyelim 3 puan verilir ama 2 yıl kalırsa ilave puan verelim gibi birtakım şeyler yapılabilir. Askerlikle ilgili planlama iyi yapılmadan da 'öyle olur böyle olur' demek zor. Ama Milli Savunma Bakanlığı'nın bu konuda fikrini almakta beis yok. Acaba ne düşünülüyor? Diyelim ki Doğu ve Güneydoğu'ya, ücra yerlere gönderdiğimiz kişiler belirli bir dönem askerliğini yapar, hekimliğini askerlikten sayabilirsiniz. Çeşitli metotlar düşünülebilir. Ama ilave puan sistemini getirirsek buna çok da ihtiyaç kalmaz diye düşünüyorum.''