Türkün öfkelendiği karikatür

Abone ol

Azeriler gazetede yayınlanan bir karikatürün kendilerine saldırı amacı taşıdığını ileri sürdü.

İran'ın kuzeyindeki Tebriz'de binlerce İranlı Azeri'nin, bir gazetede yayınlanan karikatürün kendilerine saldırı niteliği taşıdığını belirterek düzenlediği gösteride polisin müdahalesi sonucu 20 kişinin ölümü, 150'den fazla Azeri'nin de yaralanmasını değerlendiren Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Basın sözcüsü Ali Nicat, "İran'da yaşayan 35 milyon Azerbaycanlı'nın yaptığı protesto eylemlerine, Azerbaycan ve Türkiye'den destek istiyoruz" dedi.

Gazetede yayınlanan bir karikatürün kendilerine saldırı amacı taşıdığını ileri süren Azeriler, İran'ın kuzeyindeki Tebriz'deki binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenledi. Polisin, ayaklanmaya dönüşme tehlikesi nedeniyle göstericilere karşı zor kullanması 20 kişinin ölümüne, 150'den fazla Azeri'nin de yaralanmasına yol açtı. Olayla ilgili Bakü'deki Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Basın sözcüsü Ali Nicat, "İran'da yaşayan 35 milyon Azerbaycanlı'nın yaptığı protesto eylemlerine, Azerbaycan ve Türkiye'den destek istiyoruz. Yapılan eylemlerde atılan sloganlardan da anlaşılacağı üzere, halk bu devletleri kendilerini anlamaya çağırıyor. Biz, tüm dünyada yaşayan Azerbaycanlılar'dan, aynı zamanda kardeş Türkiye halkından, güneyli Azeriler'e destek çıkmalarını istiyoruz" diye konuştu.

"Azerbaycan halkı güneyde sürdürülen protestoları desteklemektedir" diyen Nicat, "Azerbaycan basını İran'da yaşanan olaylara geniş yer vermiştir. Biz Azeriler'in hükümetten isteği, güneyli kardeşlerimize destek olmak için burada da protesto gösterileri düzenlememize izin verilmesidir. Azeri iktidar ve muhalefetinden güneyli Azeriler'i anlamalarını ve onları desteklemekleri istiyoruz" diye konuştu.

Güney Azerbaycanlılar Milli Uyanış Harekatı adlı sivil toplum örgütünün Başkan Vekili Ağrı Karadağlı ise, "İran'da yapılan protesto eylemlerindeki sloganlardan anlayacağımız, bizim için güney-kuzey farkı yoktur, hepimiz Azerbaycan'ın bir olmasını istiyoruz" dedi.

Dünya Azerbaycanlıları Kongresinin İsviçre Temsilcisi Rehim Sulduzlu da, Azerbaycanlılar'ın yaşananlara sessiz kalmasından üzüntü duyduğunu dile getirdi. Sulduzlu, "Maalesef Azerbaycan toplumunda ve Azerbaycan'da faaliyet gösteren siyasi partilerden ve Azerbaycan devleti tarafından ciddi adımlar atılmadı. Biz isterdik ki, Azerbaycan'ın siyasi partileri, hükümeti ve burada faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, kendi soydaşlarına karşı yapılan bu zulüm ve vahşete karşı sessiz kalmayıp, kendi itirazlarını Fars şovenizmlerine bildirseydi. Bugüne kadar kimi İran Azerileri, Karabağ konusunda Azerbaycan'a desteğini her zaman vermiştir, güney Azerileri de kuzey Azerileri'nden aynı desteği beklemektedir" ifadelerini kullandı.

Sulduzlu, Türkiye medyasını olaylara sesiz kalmakta suçlayarak, "Bir Filistinli eline taş alıp İsrail askerine attığı zaman, Türkiye medyası buna büyük yer vermektedir. Fakat maalesef bu güneydeki Fars şovenizmi açık şekilde Türkiye Cumhuriyeti'nin aleyhine faaliyet gösteren PKK terör örgütünün liderlerini barındırmaya devam etmekte olduğu halde, Türkiye medyası yine sesiz kalıyor. Bizim talebimiz, güney Azerileri'ne karşı yapılan bu vahşete, Türk medya organlarında geniş yer verilmesi" şeklinde konuştu.

Günün Önemli Haberleri