Türkülerin divası Babylonda

Abone ol

Londra Caz Festivali'nde, Paris'te sahneye çıkan Sabahat Akkiraz Sabahat Akkiraz, halk müziğine yenilikler katmaya devam ediyor.

Londra Caz Festivali'nde, Paris'te sahneye çıkan Sabahat Akkiraz Sabahat Akkiraz, halk müziğine yenilikler katmaya devam ediyor. Yeni albümünü Orient Expressions ile hazırlayan sanatçı, konserini de entelektüellerin gözde mekanı Babylon'da veriyor

Halk müziğimizi Avrupa'ya ve dünyaya tanıtan ünlü sanatçı Sabahat Akkiraz, caz altyapılı halk müziğinden sonra elektronik altyapılı halk müziğini denedi. Kendini türküleri derlemeye adayan Akkiraz, yeni albümünü elektronik müzik grubu Orien Expressions ile hazırladı. Akkiraz, 'Külliyat' adlı albümün ilk konserini de alternatif müzik tutkunlarının mekanı olarak bilinen Babylon'da veriyor.

ANADOLU 'KÜLLİYAT'I
Sabahat Akkiraz'ın birlikte çalıştığı Orient Expressions, halk müziğini elektronik altyapı üzerinde yorumlayan bir grup. 'Hırsız Polis' dizisinin de müziğini yapan grubun üyeleri Murat Uncuoğlu, DJ Yakuza, Cem Yıldız ve Amerikalı saksafoncu Richard Hammer'dan oluşuyor. 'Külliyat' adlı albümde Mersin, Malatya, Sivas, Erzincan yörelerine ait türküler ve deyişler bulunuyor. Yıllardır türküleri dünyanın çeşitli ülkelerine taşıyan başarılı sanatçı Sabahat Akkiraz, Paris Theatre de Ville'de sahneye çıkan ilk Türk unvanını da taşıyor. Sanatçı, Fransız basınında da geniş yer bulan bu konserinde türkülerimizi orijinal biçimiyle yorumlamış, Fransızlar tarafından büyük beğeni toplamıştı. Londra Caz Festivali'nde de sahneye çıkan Akkiraz, türkülerimizi bir caz orkestrası ile caz formunda yorumlamış ve geniş yankı uyandırmıştı. Türkülerimizin melodik yapısının gücünden bahseden Akkiraz, iki formun da dünyada kabul gördüğünü ve beğenildiğini dile getiriyor. Bu albümde orjinal Sabahat Akkiraz türküsü arayanların bunu bulamayacağını dile getiren sanatçı, yaptığı çalışmaların Türk Halk Müziği'ne zarar vermeyeceğinin altını çiziyor. "Ben müziğe inanıyorum" diyen Akkiraz, ekliyor:

'TÜRKÜDEN BLUES OLUR'
"Türküden her şey olur. Caz da olur, blues da olur. Otantik tarzın tadı başka ama bu tür farklı çalışmalar da denenmeli. Bana şimdi eleştiriler gelebilir. Ama gelsin, dinleyince anlayacaklarını umuyorum. Londra'da caz altyapılı türküler söyledik, çok beğenildi. Melodik zenginliğimizi kullanmalıyız."

Günün Önemli Haberleri