Turkovac acil kullanım onayı aldı yerli aşı seri üretime geçti
Abone olYerli Kovid-19 aşısı Turkovac acil kullanım onayı aldı. Seri üretime geçiş töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı bağlantıyla katılarak konuşma yaptı. Bakan Koca, gelecek haftadan itibaren aşının kullanımına başlanacağını duyurdu.
Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC için bugün acil kullanım izni çıktı. Aşının seri üretime başlamasına ilişkin detaylar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın katıldığı etkinlikte açıklandı.
"Aşıyı üreten 9 ülkeden biri olduk"
Şanlıurfa dolum tesisinde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "9 koronavirüs aşısı üreten ülkelerden biri olduk. Bugün itibarıyla üretime başlamış durumdayız" ifadelerini kullandı.
Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Aşı ne zaman uygulanmaya başlanacak?" sorusuna ise "TURKOVAC aşısı 1 hafta 10 gün içinde başta devlet hastaneleri olmak üzere kullanıma sunulacak." sözleriyle yanıt verdi.
"Vatandaşlarımızı TURKOVAC aşısı yaptırmaya davet ediyorum"
Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Aşının ülkemizde üretilebilir olması fevkalade önemlidir. Gereken onayları alarak üretim ve kullanma aşamasına gelen TURKOVAC aşımız, milletimizi salgına karşı en etkili şekilde koruma gayretlerimizin sembolüdür. Aşı yaptırmayan vatandaşlarımızı TURKOVAC aşısı yaptırmaya davet ediyorum. Salgın döneminde maske başta olmak üzere elimizdeki tıbbi malzemeleri paylaştık. Diğer yerlerden aldığımız aşılardan bir kısmını da dost ülkelere gönderiyoruz. TURKOVAC'ın üretimiyle birlikte aşımızı tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız." ifadelerini kullandı.
Turkovac aşısını üreten ekipte kimler var?
Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın desteklediği yerli aşının Türkiye Koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal yürütüyor.
Aşıyı, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin başında olduğu Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli ekip geliştiriyor.
Turkovac, inaktif, adenovektör ve virüs benzeri partikül temelli aşı olarak geliştirildi.
Aşı varyantlara karşı etkili mi?
Aşı geliştirme ekibinin başındaki Prof. Dr. Aykut Özdarendeli geçen ay yaptığı açıklamada aşının varyantlara karşı etkisine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtmişti. Özdarendeli, "Özellikle ülkemizde İngiltere mutantının yoğun şekilde sirküle olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bu aşı platformlarının çok hızlı bir şekilde bu varyantlara adapte edilebilir olması da işin bir başka önemli noktası. Laboratuvarımızda İngiltere mutantıyla ilgili 2 farklı izolatımız var. Onunla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor." ifadelerini kullanmıştı.