Türkmenbaşı Niyazov öldü

Abone ol

Türkmenistan, "ömür boyu lideri" Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı'nı kaybetmesinin şokunu yaşıyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Niyazov'un ölümünü "Büyük Türkmenbaşı öldü" başlığıyla duyuran devlet televizyonu, Türkmen liderin kalbinin aniden durması sonucu, yerel saatle 01.10'da öldüğünü bildirdi.

Bir hükümet kaynağı, kendini 'Ömür Boyu Türkmen Lideri' ilan eden 66 yaşındaki Niyazov'un sabaha karşı hayatını kaybettiğini belirtti.
 
Türkmenbaşı'nın vefatı üzerine yerine vekaleten Yardımcısı Gurbanguli Berdimuhammetov getirildi.
 Halk Maslahatı, Türkmenbaşı'nın yerine kimin geleceği konusunu görüşmek üzere 26 Aralık'ta acil toplanacak.
 
21 yıl devlet başkanlığı yaptı
 Türkmenistan, 21 yıldır devlet başkanı olan Niyazov'un beklenmedik ölümünün şokunu yaşıyor. Türkmenbaşı, 24 Aralık'ta toprağa verilecek. Ülkede cenaze töreninin yapılacağı güne kadar yas ilan edildi, bütün bayraklar yarıya indirildi.
 
Türkmenbaşı toprağa verilene kadar, Türkmenlerin, adetleri gereği, yemekler vereceği ve sadakalar dağıtacağı belirtiliyor.
 
1991'de devlet başkanı olan Niyazov, iki kez üst üste bu göreve seçilmişti. Daha sonra da Türkmen ileri gelenleri tarafından 'ömür boyu devlet başkanı' seçilen Türkmenbaşı'nın yedi adet kitabı bulunuyor.
 
Hiçbir muhalife müsahama göstermeyen kişiliğiyle tanınan Türkmenbaşı'nın ülke çapında binlerce portresi ve heykeli bulunuyor. Türkmenbaşı, ismini limanlara, çiftliklere, askeri birlikler ve hatta bir meteora bile vermesiyle ün salmıştı.

Muhalefet sürgünden dönüyor
 
Cumhuriyet Partisi lideri Nurmuhammet Hamanov, Rus Ria-Novosti ajansına verdiği demeçte, "Birkaç gün içinde uçakla ülkelerine döneceklerini" söyledi.
 
Ankara'da Türkmenistan büyükelçiliği görevinde de bulunmuş olan Hamanov, "Anlaşmazlıklara ihtiyaç yok. Ülkemizde anarşi ve çatışma çıkmaması için birlik olmak zorundayız" dedi.

TÜRKMENBAŞI KİMDİR
Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı, 1940 yılında bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasını 2. Dünya Savaşı'nda, ailesinin diğer üyelerini de 1948 yılında meydana gelen Aşkabat depreminde kaybeden Türkmenbaşı, önceleri bir yetimhanede sonra da uzaktan akrabalarının yanında büyüdü. Leningrad Teknik Üniversitesinden enerji mühendisi unvanıyla mezun olan Türkmenbaşı, Aşkabat yakınlarındaki Bezmein enerji tesislerinde çalıştı.

Komünist Partisi üyesi olan Türkmenbaşı 1985'te Türkmenistan Milletvekilleri Konseyi Başkanlığı'na atandı. Daha sonra Türkmen Komünist Partisinin Merkez Komite Birinci Sekreterliği'ne seçildi. Türkmenbaşı, Türkmenistan'ın Moskova'dan bağımsızlığını ilan etmesinden önce 1985 yılından bu yana iktidarda bulunuyor.

Günün Önemli Haberleri