Türklerin ata sporu dünyaya açılıyor!
Abone olTürklerin yüzyıllardır sürdürdüğü ata sporu yakında tüm dünyada tanınacak...
Seçer, Türkiye Atlı Cirit Şampiyonası için geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, atlı cirit sporunun şu an Türkiye'de 12 ilde 70'in üstünde kulüpte 2 binin üzerinde profesyonel sporcu ile oynandığını kaydetti.
ATLI CİRİTİN TARİHÇESİ |
''Cirit, bir diğer adı ile 'çavgan', Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata sporu. Türkler bu atlı oyunu Orta Asya'dan günümüze kadar taşıdılar. Atlı cirit 16. yüzyılda bir savaş oyunu olarak kabul edildi. 19. yüzyılda Osmanlı sarayının en büyük gösteri sporu ve oyunu oldu. Cirit aynı zamanda tehlikeli bir oyun olması sebebi ile 1826 yılında II. Mahmut tarafından bir süre yasaklandı. Daha sonraları tekrar popüler bir gösteri oyunu olarak yaygınlaştı.'' |
Ata sporunu yaşatmak ve daha yaygın hale getirmek istediklerini ancak çeşitli maddi zorluklarla karşılaştıklarını beliren Seçer, bu sporun temel unsuru olan atların bakımının oldukça pahalı olduğunu, sporcuların da milli olamadıkları için çeşitli imkanlardan yararlanamadığını ifade etti. Bu olumsuzlukları aşmak için atlı ciridi uluslararası alanda yaymaya çalıştıklarını anlatan Seçer, şöyle konuştu:
''Almanya'da binlerce kişi önünde gösteri maçı yaptık. Katar'da da maç yaptık. Gelecek ay için de Suudi Arabistanlı yetkililer ile orada maç yapmamız için görüşmeler yapıyoruz. Gösteri amacıyla gittiğimiz yabancı ülkelerde büyük ilgi görüyoruz. Bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Şu an atlı ciridi nasıl uluslararası yaparız bunu tartışıyoruz. Eğer bu sporu yurt dışında daha çok yayarsak işadamlarının da katkısı daha fazla olur. Bu sayede büyük gelir sağlanır.''
CİRİT ÇALIŞTAYI
Seçer, Türk cumhuriyetlerinin katılımı ile gelecek yıl Gaziantep'te ''1. Türk Oyunları''nı düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.
Bu konuda hazırlıkların sürdüğünü ve planlamanın kendilerine her zaman destek veren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a sunulacağını anlatan Seçer, ''Bu oyunlar kapsamında cirit nasıl uluslararası bir spor hale getirilebilir bununla ilgili de çalıştaylar yapılacak'' dedi.